Бай Ганьо и "Виената" също част от матурата за 7 клас. Кой е Георги Русафов ?

Изпитът ще се проверява електронно, бланките - маркирани с баркод
17 юни 2019 14:38, Анисия Иванова
26
Бай Ганьо и "Виената" също част от матурата за 7 клас. Кой е Георги Русафов ?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седмокласниците е трябвало да пишат преразказ от името на момъка в приказката "Богатствата на момъка". Това казаха ученици след края на изпита.

Тази година матурата по БЕЛ след 7 клас беше от две части, които ще се оценяват с обща оценка.

По първата част от външното оценяване по български език и литература седмокласниците е трябвало да отговарят на 25 тестови задачи за 60 минути.

Втората част от изпита беше написването на преразказ с дидактическа задача и е продължила 90 минути. За тази част от изпита на учениците им беше дадена приказката "Богатствата на момъка" от Георги Русафов.

Седмокласниците винаги правят преразказ на външното оценяване от БЕЛ върху неизучаван автор в училище.

Приказката "Богатствата на момъка" от Георги Русафов

В първата част от изпита, на 25-ия въпрос, трябваше да се напише теза върху думите на Бай Ганьо за Виена - "какво ще й гледам на Виената, град като град", каза за БТА седмокласникът Иван Владимиров.

Още по темата

Тази година за първи път учениците трябваше да пишат с черен химикал, защото изпитът ще се проверява електронно, а за всеки ученик беше предварително определено място. Бланките са били маркирани с баркод.

В сряда, 19 юни, е националното външно оценяване по математика в седми клас.

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование.

От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване.

Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от вкъщи или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

Георги Русафов е български писател, считан за един от майсторите на детската приказка у нас. Роден е през 1912 г. в Берковица. Завършва средно педагогическо училище. От 1932 до 1938 година учителства в различни села на Врачански окръг.

От 1939 година е в София. По това време се запознава с Ангел Каралийчев, а приятелството им е над тридесет години. Под влияние на личността на Каралийчев и неговото творчество Георги Русафов се формира като един от майсторите на българската приказка.

От 1945 до 1972 работи като технически редактор в издателство "Народна младеж“. Първата му книга с преразказани народни приказки "Бабината питка" излиза през 1945 година. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“, „13 вълшебни приказки“.

Литературната критика определя приказките на Георги Русафов като открояващи българското звучене, колорит и езиков стил. Починал е на 20 октомври 1981 г. в София

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алеко-КалекоА и"Спрете да мозакопромивате децата че Българите са прости и едва ли не за нищо не стават."Пич! Не твърдя, че моят правопис е пушка и не си давам зор, ама ти направо такотва таковата на правилата ...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алеко-Калеко"Бай-*** е една отживелица във времето! Всяка държава има свой образ продобен бай-*** - Селския тип който става за резил."Явно живеем в различни времена...
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До отка чалници"Изпитити не се ли правят върху материал,който е изучаван в училище"Да.Ама преразкази се равят, като се използва непознат текст.
18
6
 
4
 
! Отговори
отка чалници преди 4 години
Добре,де щом пишат за Русафов,защо не го въведат в програмата.Изпитити не се ли правят върху материал,който е изучаван в училище.Все едно аз да съм учил за пожарникар,а да ми дадат да карам самолет.
17
1
 
5
 
! Отговори
и още преди 4 години
...келепир има в политиката,хората пари натрупаха...
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** и днес прави избори.Даже използват негови цитати наскоро-Магаре ми тури за кандидат,магарето ще ти избера.Дай ми само околийския с жандармите...нещо да се е променило?
15
3
 
7
 
! Отговори
велик преди 4 години
Алеко е най-големия интелектуалец и патоанатом на българската народопсихология.Всичко,което е писал,се отнася 100 % и за днешните времена.Не случайно са го гръмнали политическите противници.А вездесъщият Захари Стоянов го е уволнил като прокурор,защото не е искал да обвини негов враг.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** е жив и ще бъде жив винаги! Гледах едно предаване в което някакво младо момиче била в Португалия и разправяше за пътуването си. 23 годишно момиче казва следните думи "Прости португалци, не се сещат едни стълби да направят да слезеш до плажовете" Не ви ли напомня на *** в банята? "Прости германци, един гвоздеи не се сещат да забият" Колко години има между едното и другото?? Простащината на българина е описана уникално от Алеко
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С о р о с и,защо да се премахне Бай *** като го виждаме и днес. Пълно е и с хора,които освен простащината,притежават и друга черта на Бай *** да са винаги със силните на деня,с всеки режим,безпринципно,търсейки само келепира. Още ще се раждат такива по тези земи.
12
0
 
1
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До9 Разпознаваш ли се., ***:);)
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше "Голчо от Голтупан", а сега е Байчо от Банкя."Ваклин и неговият кон"- Ваклин го знаем, дава фалшиви показания в съда, ама кой му е кон?! Те това е въпроса."Девойчето и зимните хали" да се чете като "Девойчетата със зимните къщи за гости"."Омагьосаната воденица" да се чете "България в последните 30 год. "."Готованкото и воденичарят". Готованкото го знаем добре, а воденичарят се казва Артекс."Юкакът със зларните коси" да се чете "Белокосият юнак със златното пръстче".Всичко това е ясно
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те тоя сега разбрах за него
9
23
 
10
 
! Отговори
Алеко-Калеко преди 4 години
Спрете да мозакопромивате децата че Българите са прости и едва ли не за нищо не стават. Това не е Вярно! Бай-*** е една отживелица във времето! Всяка държава има свой образ продобен бай-*** - Селския тип който става за резил. Никоя друга държава не тъпче главчките на децата си с подобна анти-национална литература.
8
29
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 години
Литературното произведението бай-*** трябва да се Премахне от учебниците!
7
6
 
5
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
Интересно, следващият министър на образованието и културата, кои други писатели и поети ще наложи в изучаването, и кои ще премахне? Предлагам му да побърза, че с това управление, скоро няма да ни има и като нация!!
6
5
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Чакайте сега!Как така Бай *** в изпита по БЕЛ без да питате македонците?!Та той Бай ви *** може да е МАКЕ,Вие от къде сте сигурни та в подобен изпит сте го сложили?
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше есе или свободно съчинение да пишат- тия папагалски преразкази нищо смислено не съдържат...
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички родители, които хленчат, че било много горещо, "децата" не можели да ползват тоалетна през първия час, колко били стресирани, матурата била тормоз, учели непотребни неща и пр., да вземат да прочетат разказа на Русафов- той е точно като за тях и "крехките" им "деца".
3
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Обикновено го публикуват след 16 ч на сайта на МОН
2
7
 
5
 
! Отговори
Майка преди 4 години
Някой знае ли къде го има публикуван теста и верните отговори или е още рано? Може би в сайта на МОН или ???