Паралелното образование: 4 000 лева на година излиза 7-класник

Курсове, уроци, спорт... Седмокласниците са най-скъпи на родителите
Обновена: 9 сеп 2019 14:08 | 9 сеп 2019 14:08,
43
Паралелното образование: 4 000 лева на година излиза 7-класник
Снимка: Pixabaty

Подготовката на седмокласник за националното външно оценяване излиза на родителите до 4 000 лева. Освен подготовката на седмокласниците за задължителните занятия, родителите трябва да пресметнат и цената на курсове и извънкласни занимания.

Подготовката в школите излиза около 1 000 лева годишно, а индивидуалните уроци вървят между 30 и 50 лева на час. Според последните проучвания на образователен сайт 18% от учениците вярват в частните уроци при подготовката за училище, а между 50 и 100 лв. за дете всеки месец отиват за допълнителни курсове, съобщава Нова тв.

Две посещения по основните дисциплини излиза по 30 лева на предмет - т.е. 60 лева на седмица. Това означава, че на месец обучението е 240 лева. Отделно са всички спортни занимания и така сметката за издръжката на един седмокласник отива до 4-500 лева на месец, пресмятат родители.

Така се оказва, че на година родителите инвестират между 90 и 100 млн. лева в паралелната образователна система. Вече почти всички деца ходят на допълнително уроци, а някои започват с подготовката още в 6 клас.

Малко по-изгодно за родителите излиза да запишат децата си в група. Тогава цената на уроците е между 1000 и 1500 лева на глдина.

Най-евтино е в държавните и общински школи, където заниманията са между 10 и 60 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
честно преди 4 години
Ами то има ли смисъл да се ходи в държавно училище тогава? Ученикът по-добре да си ходи само на частните уроци,ако от това зависи бъдещето му. Не знам частните училища като им е висока такста, там по-добре ли се преподава ? Ама сигурно и там децата ходят на уроци допълнително
40
0
 
2
 
! Отговори
до жена-уителка преди 4 години
Тук не става въпрос за възпитание и елементарна култура ,а за ЗНАНИЯТА,които трябва ученикът да получи в училище. Нормално ли е според вас да се дават 4000 лева за частни уроци за 7 клас както е написано в статията? Искам да добавя още нещо. В училище учениците,които учихме съвестно бяхме подлагани на тормоз от учителите. За отличен трябваше да знаем учебника наизуст. Групичката на едни лиг*ави ку*ч*ки дето бягаха от часовете,само се мазнееха на класната,правеха й подаръци и леко,леко изкараха
39
2
 
1
 
! Отговори
жена-учителка преди 4 години
Защо всички забравят, че училището е само част от оформянето на човека ? А семейството ? А формиращите първи седем години ? Не може да хвърлиш детето си на училище и да чакаш да стане човек, ако преди това не си го възпитал в елементарна култура.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Магистър по психология. Само единия ми доход е седмцифрена сума. С другия доход си плуваме с яхта за 4 млн евро."---Браво, бате шефе! Ти мина по доход даже тираджията от Австрия с 6000-те евро заплата (всъщност 1300), неграмотния от Дания с 13-те хиляди (депутатската заплата в Дания е точно 5807) и Сиднито от Австралия, бивш Човекът Долар от Манхатън. А с магистър по психология в чужбина обикновено се работи, ако те вземат, като социален работник с деца гаменчета и бежанци.
37
5
 
0
 
! Отговори
Ни преди 4 години
На моето дете струва 0 лева. Разходите които се правят за деца в 7 клас са пълна глупост. Има достатъчно добри училища и преподаватели. Важното е на децата да им се учи!
36
1
 
0
 
! Отговори
Са преди 4 години
Доста по-продуктивно и,като цяло,по-добро поколение излязохме без такива глупости,така че и моите деца ще са така!А който е достатъчно глупав да плаща,си е за негова сметка!
35
0
 
7
 
! Отговори
до Жеко преди 4 години
Жеко, българите пък дето имаме по 2 висши по твоята логика трбва да получаваме доход 14 цифрена сума, така излиза, а тия с 3 висши 21 цифрена? Иначе за децата,учете деца,ама да знаете,че държавата ни потъва и едва ли повечето от вас ще останат в България
34
3
 
3
 
! Отговори
Жеко преди 4 години
На 27 съм. Магистър по психология. Само единия ми доход е седмцифрена сума. С другия доход си плуваме с яхта за 4 млн евро. Учете дечица, за да имате такъв живот.
33
0
 
4
 
! Отговори
245 преди 4 години
За тази служителка незнам,но шефката на мон и нейната заместничка не знаеха кой е авторът на българския химн и не само,чене бяха уволнени,но продължиха да творят безумие след безумие.Представям си ако това се случи в Унгария-ще са пред гражданска война.Но тук самодоволните и *** лелки продължават да творят чудеса от храброст като махат Ботев от учебниците и още в читанката са закърмени с"Тайната полиция"от някаква австр.-"недей да цивриш,папа",малкият млекар-ром и подобни бруталии
32
0
 
7
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Една година някаква служителка от МОН беше сгрешила бала на много седмокласници дето са кандидатствали в София.Питам какво стана с нея? Само с предупреждение ли се размина? А децата с объркания бал от оценки,те останаха ли си прецакани? Нямаше май следваща новина, или аз не помня. Просто се сетих като видях новината.
31
1
 
4
 
! Отговори
245 преди 4 години
И освен,че бутат глупавите, простаците и неграмотните напред,докато старателните/без подмазвачите/ ги изтискват като лимони,още битува и сред по- млади и стари даскали някакви соц и ком.останки- едно дете като е сгафило, наказват всички заради това, масово и всекидневно,вместо да потърсят родителите на детето и да решат проблема,наказват всички-някой говори,псува в час- контролно за всички,двойка за всички и прочие още от първи клас някакви такива стадни нелогични изпълнения още от първи клас
30
1
 
7
 
! Отговори
до 25 от 21 преди 4 години
Виж,аз съм 87 набор, по мое време се вземаше само оценката от 7 клас за бал,която също беше важна. Децата бяхме МНОГО,нямаше места за всички. Виждах съученички изкарали 5-ци на изпита по литература обляни в сълзи,че не им стигали стотни за английската паралелка за езикова гимназия, с 5-ци !След 3 години децата от 90-ти набор нататък влизаха и с 3-ки може би не на първо,но до3-то класиране се набутваха някъде,след 2000 вероятно и с 2,5 ще влизат. Казвам ти още помня истерията 7 клас!
29
0
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Сега по- трудно бихте завършили. В шести клас по математика учат статистика, преди в 12- ти, ние никога.За какво им е тая тъпотия в шести клас?Само се чудят какво да измислят, тъпанарите ги пробутват- в пети клас масово не могат да четат и пишат, а тормозят старателните с излишни неща. В пети клас по история и цивилизации учиха неща, които аз съм учила в СУ във втори курс.Не се оплаквам, пълен отличник без частни уроци е синът ми и с моя помощ, но в същото време се отглеждат и илитерати.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безплатно значи некачествено...Мога да ви кажа как работят безобразно скъпите школи в Германия. Събират 10-15 деца на абонамент, от който за родителите няма излизане. Тези деца са от различни училища, с различни програми и задачи, на съвсем различно ниво. И им дават... да решават кръстословици. И да учат игрово. Сериозно. Неща, които нямат нищо общо с пропуснатия материал, с домашното или контролното. За детето да получи сериозна индивидуална помощ е почти невъзможно. Важното са парите.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 32 съм, мениджър в американска IT компания, само удръжките от заплата ми са четирицифрени. На времето си спомням всякакви "амбициозни" родители си записваха къде ли не децата да зубрят за изпитите след 7ми клас. Не пожелах да ходя никъде, влязох на първо желание на 1во класиране във II AEГ. В 12ти клас ни натискаха да ходим по курсове. Не, мерси. Изкарах 5.85 на предварителния в СУ, математика. Беше ми достатъчно да си решавам сборниците и учебниците. Всичко опира до нагласа и възможности.
26
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ЧичетоГлупости, никога не са били в топ 100, дори и в топ 500 не са, около 1000 там са. Висшето образование е да те научи да мислиш и да не лъжеш. Е не е успяло.
25
6
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
безплатно значи некачествено , като здравеопазването, добро е само за номенклатурата и олигарсите и слугите им около 20%
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частните уроци са полезни само за умните и инициативните деца. За глупавите и мързеливите полза няма. Само ще си хвърлите парите на вятъра.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Ако имаше представа как се образува бала за кандидатстване в гимназия, щеше да знаеш, че оценките от 7 клас имат незначителна тежест, основна част от бала са резултатите от двата изпита, а оценки от 5 и 6 клас изобщо не се смятат за кандидатстване - просто ги има в новите свидетелства за основно образование. Ако си толкова добър, и недооценен, то точките от НВО ще компенсират несправедливата оценка на учителя.
22
0
 
11
 
! Отговори
:( преди 4 години
Децата ми в една година бяха 7 и 12 клас, същата година учителите стачкуваха, цифром и словом по бълг.език имаха около десетина учебни часа.Частните уроци изцяло замениха училището,там стачка нямаше.Не стига, че са единия да хванеш, а другия да удариш и все има защо, ами претенциите на учителите са безкрайни.Моите учители и учителите на децата ми са несравними като качество.Не случайно децата ми казват-съжаляваме за това, че заминаваме, но не искаме да живеем в това общество.Тъжно но факт.