Световната банка: Пандемията застрашава и образованието

Спад на качеството му се отчита у нас, сочи доклад
7
Световната банка: Пандемията застрашава и образованието
Снимка: БГНЕС

Спад на качеството на образованието в България отчитат от Световната банка в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.

С него се отчита какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст.

Постиженията в областите на здравеопазването и образованието в Европа и Централна Азия са застрашени заради кризата с Covid-19, отчита още докладът на Световната банка, цитиран от БНР.

България и Украйна са двете държави, посочени като пример за спад на качеството на образование през последното десетилетие. Страната ни попада в още един обезпокояващ пример - за намаляване на годините на обучение, като в този случай се нарежда до Молдова, Румъния и Украйна.

Общият извод в доклада е, че младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни. Това се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество.

Пандемията от Covid-19 застрашава постигнатото, предупреждават от Световната банка. Причината - ограничителните мерки, които се въвеждат с цел предотвратяване на разпространението на инфекцията, например затварянето на училища. 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност пандемията не е точно цитирана в доклада на СБ като причина за спада на качеството на образование. Последното десетилетие не е имало пандемия, а само последните 6 месеца. Статията просто смесва два факта, за да замаже оценката, че някак при управлението на ГЕРБ образованието ни е станало трагично.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пандемията имало ли яце преди 40-50-60 години е България?А какви смешници от онова време вадятразни висши дипломи и титли от всеки джоб. Тазфавани са на килограм гьотере. Традицията се е запазила и се развивас всички сили. Красоти и блестящи "научности" бликат като от счупена от ход на кан а ли за ция.
5
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Сега разбрах,че в България има ...образование,а пандемията щяла да го влоши.Егати вица.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в Германия и мога да твърдя, че образованието в България е в пъти по-добро и качествено. Европейския модел е да създава повече неграмотници за да има бачкатори за малко пари
3
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Видими резултати ??
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в Б-я не е така!
1
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да идва по скоро апокалипсиса и да се свършва.Който оцелее ще живее в един по добър свят.