Учениците от 5 до 12 клас в училище само за практика и изпити

Това е добре обмислено решение, заяви зам. министър Михайлова
Обновена: 18 яну 2021 14:29 | 18 яну 2021 09:15, Петя Славова
0
Учениците от 5 до 12 клас в училище само за практика и изпити
Снимка: БГНЕС

Учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище, но само за практическо обучение и изпити.

Това е балансирано, добре обмислено решение и касае учениците от професионалните гимназии, заяви пред БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Още по темата

"Насочването към практическите часове не е самоцелно - това са часове, в които учениците, които се обучават за професия, придобиват необходимите умения", обясни тя и увери, че решението е съобразено с епидемичната обстановка, а обучението ще става при строги мерки срещу заразата.

Остава изискването за задължително носене на маски в час, обясни Михайлова. Тя каза, че се обсъжда вариантът първо учениците от 7. и 12. клас да се върнат в училище на 4-ти февруари.

Според нея учениците от професионалните гимназии не са загубили много от материала, който трябва да се усвоява в часовете за практическо обучение, но е време да прилагат своите знания и умения, натрупани чисто теоретично от различни видеоматериали.

"Важно е да подчертая, че практическите часове никога не се провеждат с целия клас. Смисъл на практическото обучение е всеки да работи на работно място. По тази причина това са и първите разрешени часове - учениците или студентите са по-малко на брой и всеки има свое работно място. Тази организация на обучение е създадена още в началото на учебната година", обясни логиката на взетото решение заместник-министър Михайлова.

По препоръка на образователното министерство, училищата са преобразували графиците си, така че в определен ден да има само часове по практика, добави тя.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари