Омбудсманът поиска редуциране на материала в матурите за VII и XII клас

Диана Ковачева отново настоя за отмяната им за IV и X клас
28 мар 2021 14:16, Елка Василева
34
Омбудсманът поиска редуциране на материала в матурите за VII и XII клас
Снимка: архив, БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им.  

В препоръката си доц. Ковачева отново настоява и за това МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас.

Още по темата

Поводът за поредната препоръка на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове.

Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година учениците от VI клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната година е едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците от XII клас.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира в препоръката си, че към институцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици, родители и представители на граждански и родителски организации, които искат отмяна на матурите през тази учебна година след завършването на IV и X клас. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.  

„Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ИЛИТЕТРАД с Т накрая преди 3 години
ДА НЕ СТЕ БАРАЛЕ БОЙЧЕ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ЕЙ. МААНЕТЕ АКО ТРЕБЕ ТУРСКОТО СУЖИТЕЛСТВУВАНИЕ, БОТЕВ, ЙОВКОВ, ВАЗОВ АКО ЩЕТЕ САМО НЕ И БОЙЧЕ.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам и даскалите да бъдат препитвани всяка година,Кастрева и Вълков също.От независим дигитален ОРГАН.
27
0
 
2
 
! Отговори
Опитва се преди 3 години
Да е умна, но за съжаление излъчва тъпота.
26
0
 
9
 
! Отговори
питанката преди 3 години
До съвсем скоро ни убеждаваха, че дистанционната форма на обучение е "супер" и всичко върви повече от нормално. Сега се оказва , че не са усвоили материала, не са учили достатъчно часове и т.н значи пълен провал. Кое е истината или всички институции си говорят когато и каквото им изнася?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе тая държава от Омбудсмана ли се управлява? Това ли му е работата?
24
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Целият учебен материал може спокойно да се свие до 10-ти клас. Да не говорим, че МОН не направи нищо за да има присъствен учебен процес в пандемията. А можеха паралелките да се разделят до 5-8 деца в клас, учителите да са зад стъклени прегради, часовете да са намалени до 30-35мин., шестдневна уч. седмица през топлото време...
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТова дистанционно е пълен провал. Редовното досега се провали. Масово вишисти са просяци на минимална заплата или безработни и гонени от България. *** в бюрпо по труда и ми посочи каква работа има и на каква заплата. Масово 500 лева заплата при наем 600 лева и ток и парно за 1000 лева.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какво ще работят. Трябва има турски или английски за заводите в НАТО и ЕС или за прислужници, а български се оказа ненужен. ГЕРБ трябва да актуализират програмата си според "пазара" на труда за бг роби. Освен това ще внасят и работна ръка чужденци и бг език е ненужен. Математика също не се иска за прислужници.___________Моите близки и приятели, за разлика от вашите, не са прислужници в никоя държава.Учили са, работят и си изкарват прехраната и не само. Не всички са!
21
3
 
5
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 3 години
В учебниците по история да пишете, че моят брат Ердоган е велик владетел на румелийския вилает и че Аллах е велик! ГЕРБ ПОБЕДА!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо ги редуцирайте от 12 класа на 4 класа, че да не се стресират цели 12 години горките...
19
0
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Друго можеха да поискат тези родители. Например да бяха поискали от министъра да изнесе отчет до каква степен са усвоили предадения материал учениците, като направи запитване към учителите, по тяхна преценка и наблюдения да се каже какво им е нивото до този момент.Миналата годината нивото по математика беше среден 3 в страната, но реално 2 при 50%+1 за 3ка.Тази година какво правим с ДО? Искат да спестят материал за да не лъсне истината. Нали беше добро ДО? Защо така? :)
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директно им раздайте дипломите и да отиват в САЩ да учат. Да им плащат родителите по над 300 000 щ.д. както Нинова плати за Рафи да се изучи в Бъркли! Дайте им дипломите и да заминават! И без друго България от тях полза няма.Това е неравен старт с останалите деца на България, които се трудиха години и учиха. Сега им подарете и по един билет за някой чужд университет! То бива, бива популизъм, но това минава човешките граници!
17
0
 
2
 
! Отговори
Кючюк Татараслъ преди 3 години
Да спомене могъществото, превъзходството на османската държава! Браво следва зададените опорки!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо им печатайте дипломите! Какво занимавате децата с глупости? И без това ще работят на каса в магазин или на бензиностанция. Убръсъфанието е ништо саш6тесвйено.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите показват нивото на знания. За доста родители обаче е важно да пише 6 в бележника. Защо? По-добре да знаеш, че детето ти не знае. Ясно е, че са изпуснали материал, но такава е ситуацията. Да си завираме главата в пясъка е типично българска черта.
14
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
От къде на къде? Има си изисквания за завършване на 7 и 12 клас? Ако не ги изпълняват учениците, не трябва да завършват. А тези ученици, които са си усвоили целия материал, и са положили изключителни усилия за това въпреки дистанционното обучение, за което и родителите им са вложили много средства? Това справеливо ли е спрямо тях, спрямо техния труд? Не трябва ли да им се върнат парите за частни уроци и да им бъде компенсиран труда върху материал, който накрая няма да влезе в матурата?
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ми изглежда сгодна женица, дали дава на задна?
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо им печатайте по 1 фалшива диплома и да се свършва тая пародия наречена дистанционно обучение
11
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Е те тая си падна на Ше работи арменски поп
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заедно със синдикатите тая длъжност и безсмислена след като съм ходил при синдикати в чужбина по точно в Италия нищо общо нямат с нашите