Родителите помагат по два часа на ден на децата да учат

2/3 висока степен на ангажираност за онлайн обучението
14
Родителите помагат по два часа на ден на децата да учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2/3 от родителите споделят, че имат висока степен на ангажираност с обучението и подготовката на домашните на своите деца. При начален етап процентът е най-висок (около 75%), докато при гимназиален етап намалява. Това сочи анализът от проучване за нагласите на родителите и трудностите, които срещат при обучение от разстояние, каза пред "Монитор" един от неговите автори проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

Още по темата

Анкетата се прави във връзка с подготвения от проф. Цоков и екипа му наръчник със съвети за родилите по време на онлайн обучението. В края на ноември в проучването се включат 8 767 родители, които са почти равномерно разпределени в трите етапа на обучение и видове училища.

Родителите посочват, че отделят средно по 2 часа средно. За да са сигурни, че децата в начален и прогимназилаен етап няма да изостанат с уроците, те отделят поне 2 часа и половина, а в някои случаи и повече. При по-големите ученици, родителите им хвърлят по едно око как са се справили в рамките на час. Около 1/5 от попълнилите анкетата споделят, че им се налага и да преподават учебно съдържание.

В анкетното проучване участват и 1612 учители, като 40% от тях преподават на гимназисти и по 30% на начален и прогимназиален етап. Половината от педагозите споделят, че родителите качествено подпомагат децата си. 11% то родителите и 18% от учителите споделят, че има и форми за съвместно преподаване. „Родителите влизат в онлайн платформите, помагат с проверката на домашните. Това положителна тенденция , подобрява се връзката с ангажираните родители”, смята Цоков.

Учителите също подпомагат родителите в рамките на час-час и половина всеки ден. Това понякога обаче се случва в късните часове или по-рано през деня.

„Това води до опасност от професионално прегаряне на училите, защото работят активно и след работно време, повече от 8 часа – 4-6 часа уроци, проверка на домашно, комуникация с родителите във вайбър“, обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Intel Inside преди 3 години
Навремет,о след първи клас, всички деца стояха сами вкъщи и се подговяха сами, на занималня бяха само двойка.джиите и мало.умниците. Днес до 5 клас ВСИЧКИ са на занималня - от класовете на децата ми 22ма са на занималня, 4ма не са. Задачите за домашни и контролни се решават от госпожата в занималнята. Външното оценяване след 4 клас е пълна смешка. Същите учителки от училището си ги пазят и проверяват.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bravo, togava da vnesem oste hora, deca ot chujbina...te stom s edno - dve deca se spraviat, mogat sa pomagat i na oste 5-6 hora, deca ot chujbina...da si stapiat na krakata, da stanat nezavisimi i dobri rabotnici...za bg ikonomika...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то това си е задължение на родителя, независимо от формата на обучение. Преди години нашите родители също работеха, а ние бяхме ученици, ама като се прибере и като каже със запретнати ръкави": разказвай, да видя и домашните!" Да не мрънкате много, ами си обръщайте внимание на децата!
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: ПетяИмам братовчедка с две деца и е учителка. Едното е голямо, изучено, но другото е ученичка и е на същия хал както сме всички останали родители.И да, учителите са го ударили на уволнение! Мързи ги, не им се работи и гледат да "отбият номера" уж учат децата.Не обобщавам за всички учители, не всички са такива.Но така е най-лесно. Затова в резултат страдаме всички!Просто това дистанционно обучение е пълен провал и тормоз за децата и родителите.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам самозабравилите се учители да бъдат уволнени и преназначени на временни договори продължението на които да зависи от родителите! БАСТА спрете с тоя тормоз!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...прегаряне на училите, защото работят активно и след работно време..." a родителите не прегряват, те не са важни. Те трябва да работят 8-10 часа на ден за да плашат данъци, после да допеподадът материала, да обяснят и помогнат с домашните, на 1, 2 в някои случаи 3 деца на различна възраст, на които са осигурили със собствени средства ел.устройства и интернет с добра скорост, че да не забива, да намерят време за готвене и чистене, че искат и да спят не ги е срам.
7
1
 
18
 
! Отговори
Петя преди 3 години
A ако имаш не едно, а две деца и в същото време ти си учител?!?! И всеки влиза в час по свое разписание, и всеки има нужда от отделно помещение и лично устройство за работа! Отстрани всичко изглежда лесно, но докато някой не е в нечии "чужди обувки", най-добре е да се въздържа от коментари!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун да спасим пенсионерите, ама като не работя, че да се занимавам с децата и пенсионерите ще изчаткат от глад.В общи линии им сменяме причината да ги закопаем, ама прецакваме и младите. Интелект ли бе да го опишеш?
5
11
 
4
 
! Отговори
ХЕ-ХЕ, оптимисти! преди 3 години
Не, вие сигурно се майтапите?Само 2 часа ли? Кои са тия немарливи родители, които отделят само по 2 часа на ден за децата си да им помагат да учат???Цялото ни време отива в учене, след като се върнем от работа, примерно от 6 часа до 8 докато стане време за вечеря учим. Дотук само са 2 часа.После, след вечеря, до 10 часа още 2 часа. Ако имаме късмет си лягаме преди 12, защото след като свърши ученето детето иска и да си поиграе малко... ако е възможно!!!
4
7
 
7
 
! Отговори
БХК преди 3 години
Това не е учене а си е жуво мъчение. Защо трябва да наказват така и родитеи и учители, за децата да не говорим.На всичкото отгоре този див *** на образУванието няма да отмени и външното оценяване, а годината е удължена. Те половината деца вече са си във ваканция и не им пука особено.А родителите не ги е еня. Не всички разбира се, но резултата е виден.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то така си трябва по принцип.
2
5
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Мъже няма ли
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При малките е най-тежко и за учители и за родителите. Големите се справят, колкото по-големи са, толкова по-самостоятелни са и по-добре учат самостоятелно. За това като се връщат децата на училище, наблегнете на връщането на малките, големите може да изчакат. А и родителите на малките са в отпуски, рано или късно това ще им коства работата. Вече има не малко жени, които напускат работа точно поради тази причина.