Стаматов: Трябва да се разгледа издръжката в училищата

Директорите предлагат прехвърляне на пари от летните занимания
10

Високите сметки за ток притесняват и училищата, как се справят те?

"Изненадващи бяха сметките през първия първия месец, доста са стресиращи в някои райони на страната. Днес колега от Габрово ми изпрати сметка за сградата, която представлява, тя е на стойност 19 800 лв. Миналата седмица в друго училище сметката беше 14 000 лв. На фона на тях - 19-о училище изглежда много скромно, има сметка от 3 000 лв. за ток, а за парно - 6 000 лв. Ситуацията обаче показва друг поглед, който управляващите трябва да видят за нашия бюджет", каза директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

В техния бюджет имат гарантирани 1/12, за да платят заплати, осигуровки и най-важните битови сметки, но дотук се изчерпват парите.

"За дейности, които са свързани с подобряване, средства няма до края на март. Ние сме съгласни с Бюджет 2022, защото в него се говори за 12-процентно увеличение на заплатите - нещо, което е изключително добре. Трябва да се разгледа внимателно издръжката за ток, газ, парно, вода и електричество, за да няма училища, които да са на тъмно или на студено", подчерта Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорите предлагат средствата, които са предвидени за летните занимания на децата, да бъдат прехвърлени за издръжка.

Според него ваканцията, която беше дадена на учениците, е била глътка въздух за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Диян Стаматов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Писна ми от този директор. Все е на първа линия. Ваканцията била "глътка въздух". Ми хайде, закрийте ги тези училища. Така ще сведете разходите до една голяма нула!
8
1
 
1
 
! Отговори
malart преди 2 години
До Анонимен От думите Ви прозира мания за величие. "Казах", "никой не слуша"...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 прав си за много от нещата, най-вече за финансирането на бройка ученици, защото това убива малките училища, които обаче са качествени. Но и даването на пари на учителите за това колко добре се учи класа също трябва да спре. Има учители, които нарочно свалят резултати, само защото техния клас е по-назад и не могат да вземат премия. Това демотивира децата, защото си казват дори и с уроци 6 не мога да изкарам, нито някой от класа, значи и без да уча пак ще съм със същия резултат.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно казах, че в тая ситуация с ковид, студа отвън и растящ брой смъртни случаи, най-добре за всички ще е онлайн за големите цял месец. Училищата така ще свият бюджета и ще отопляват качествено стаите за малките, а и драстично ще се овладее ковида, който както и да го смятате е повалил 1/5 от населението. Но никой не слуша. И сега идват сметките за ток, а вече идват и сметките в болниците, а там и леглата се запълниха, и мъртвите скочиха като бройка. Сега и болните в даскало ще скочат...
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е, трябва да се прекрати бюджети на глава ученик, а да се мине към бюджет на база на резултати! Но не резултати колко ученици имат 6 в училището, а колко от тях се класират след това за университет или започват работа! Докато се раздават пари на бройка ученици, качеството ще пада! Когато бюджета е на база качество ще има малко завършващи, но качествени хора! Така и учителите и учениците ще са стимулирани за резултати! Елитните училища ще станат пак елитни, а не печатници за дипломи!
4
0
 
7
 
! Отговори
119 елитно преди 2 години
Той назначава само послушковци и гербери за учители.
3
0
 
11
 
! Отговори
И този се прави на преди 2 години
интересен! Когато беше зам-министър защо не поиска саниране на училищните сгради? Вместо да се правят спортни зали и площадки! Децата трябва да учат на топло и чисто!
2
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Всички на държавната хранилка искат пари. От къде? В частния сектор заплатите са замръзнали от години!!! Скоро минималната ще задмине средната! Аре малко у лево!!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой друг да иска пари? Кацата няма дъно. Ние пълним всеки месец. Да има.