БАН отбелязва 153 години от създаването си

Приветствие ще произнесе председателят акад. Юлиан Ревалски
Обновена: 12 окт 2022 08:23 | 12 окт 2022 08:15, Анисия Иванова
17
БАН отбелязва 153 години от създаването си
Снимка: БГНЕС

Тържествено събрание за 153 години от създаването на Българската академия на науките (БАН) ще се състои днес от 11:00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Приветствие по случай празника ще произнесе председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски, съобщи пресцентърът на БАН.

Слово на тема "Българска академия на науките - 153 години история" ще произнесе акад. Светланка Куюмджиева, съобщиха от БАН.

По случай празника на Българската академия на науките днес в Централното фоайе на сградата на БАН ще бъде подредена и изложба на Централната библиотека на Академията "130 години списание "Мисъл".

Българската академия на науките е правоприемник на Българското книжовно дружество (БКД), учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила. Това е едно от върховите събития през Българското възраждане наред със създаването на първото българско читалище в Свищов и учредяването на Българската екзархия. Неговата цел, залегнала в първия му устав от 1869 г., е да разпространява просвещението сред българите, да усъвършенства българския език и да изучава българската история и бит, да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина.

През 1911 г. се преименува в Българска академия на науките и е приет първият закон за нея. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя. 22-ма академици ипотекират личните си имоти и влагат получените от БНБ 3 млн. лв за строителството. В първото ръководство на БАН влизат преизбраният председател на БКД Иван Евстратиев Гешов, Любомир Милетич, Иван Пеев и Стоян Аргиров.

 През 1947 г. Великото народно събрание приема нов Закон за БАН. Академията се превръща в централно държавно учреждение, на което са подчинени по-голяма част от създадените след 1945 г. научноизследователски институти в страната. След 1991 г. академичните звена на БАН стават автономни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: бангодишниначестване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Чест и почитание преди 1 година
на родолюбивите българи, създали със свои средства Българското книжовно дружество през 1869 г. Уважение дължим и на онези, които поддържат БАН в периода на Царство България. По онова време БАН е на издръжката на 15 частни фондации, а държавата дава заплати само на Председателя и секретаря на БАН и заплаща отпечатване на едно-единствено списание. Поклон пред тогавашните учени и пред онези, които геройски се опитват да правят наука в БАН през последните 75 г. Другото описва по-долу Веско Григоров.
14
2
 
3
 
! Отговори
ОтУважение към сайта преди 1 година
До Анонимен 7 Няма да коментирам как дъщеря или снаха на семейство като това, което описваш, би могла да направи кариера в БАН или в която и да е друга нашенска солидна институция по времето на соца или днес, в периода на постсоциализма, когато все още властват червени олигарси или техни пионки. Мерси.
13
2
 
2
 
! Отговори
ОтУважение към сайта преди 1 година
До Анонимен 7 Няма да коментирам как дъщеря или снаха на семейство като това, което описваш, би могла да направи кариера в БАН или в която и да е друга нашенска солидна институция по времето на соца или днес, в периода на постсоциализма, когато все още властват червени олигарси или техни пионки. Мерси.
12
2
 
1
 
! Отговори
За автономията преди 1 година
Много кусури има в текста, учредяващ тази автономия след 1991 г. Централното ръководство пак може да се меси и понякога го прави, не само в интерес на науката. Автономията пък дава възможност на някои местни сатрапи да вилнеят и да се разпореждат в някой конкретен институт така, като че ли им е бащиния или като че сме още в периода преди 1990 г. и някой с протекции от ЦК на БКП се е настанил на работа в научен институт.
11
2
 
3
 
! Отговори
всъщност преди 1 година
Дянков опита навремето да стресне БАН, като да ги накара да станат и малко прагматични, но заради думите синодални старци, всичко се завъртя обида ли е това или що, и нещата си останаха да си чупят главите както и досега. Със сигурност институцията заслужава уважение, ама трябва и развитие именно към повече приложност.
10
2
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
(продължение) Г-н директоре, ако желаете и вие да се включите в наблюденията, за Вас има отделна стая. Самостоятелна и с изглед към морето. Директорът обаче изревава: Наблюденията трябва да се провеждат там, където има какво да се наблюдава! Вън! Махайте се всички! Излизат подчинените и един пита плахо: А бе какво му става на този човек? Друг се сеща: -А, нищо, просто морският климат не му понася и предпочита на планина през лятото...
9
2
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
В биологичен институт на БАН правят през лятото наблюдения по морето и си карат курорта с държавни пари (командировки). Идва нов директор. Събира хората и ги пита: Какво работите в момента? Отговарят - наблюдаваме живота на пъстървата. Такаа - казва директорът. -И къде живее пъстървата? Служителите се споглеждат. -Амии, във високопланински води. -Такаа - казва новият шеф. - А вие къде провеждате наблюденията? Един служител казва: Амии- на морето. И веднага допълва: (продължение).
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАН какво е била,а каква стана.Обратното на наука.Не БАН.
7
3
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
То и експертите там са на 153 години
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сит търбух за наука глух! Знаете ли я тая приказка? Описва повечето коментари долу. Ама от бедняци, за които самоцел в живота е да се върти геврека на баничарката, да се слугува в склада на някоя западна компания, докато развяват руския флаг или да се берат малините в прогнилия ЕС, няма какво повече да се очаква. Само да вметнем- майка ми е доцент в БАН. Дядо ми и баба ми са върли антикомунисти и дядо ми е бил ликвидиран показно. А майка ми чете лекции в редица топ световни университети. Мерси.
5
4
 
4
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
БАН трябва да го закрият, паразитна организация - нито държавна, нито частна, нито хубава... За всички млади учени, инженери, биолози и т.н. БАН в главите ви трябва да означава само едно - МИЗЕРИЯ, мизерия и пак мизерия...
4
3
 
7
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм. На всички е ясно , че хората, които работят в БАН от портиерите , чиновниците, научните работници, асистенти, доценти,професори , член кореспонденти и академици след победата през Септември 1944 година са политически номенклатури повечето от които са със селски произход, трудно говорящи и мислещи . До ден днешен се занимават с изнудване ,рекет и интриги . Нямат никакво желание за работа и като цяло паразитират върху това най-висше ниво на развитие на човешките ценности.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да направят паралелно парти - 153 години нищоправене и люпене на професори светила като коронавирус експерта витанов.
2
2
 
3
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Доли Резилтати Липсват!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За малко БАН да бъдат унищожени от сикаджията, дето щеше да се завръща победоносно яхнал бял жребец,а се довлачи възседнал жълтакъв kaтъp ,при това трикрак.