Абсурд или добра идея: Стимули за родители, които добре са възпитали децата си

Днешното поколение родители израснало във време на безнравственост и беззаконие
14 ное 2022 23:00, Анисия Иванова
71
Абсурд или добра идея: Стимули за родители, които добре са възпитали децата си
Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование“ предлага да се дават стимули на тези родители, които добре са възпитали децата си.

Синдикатът е направил национално изследване относно неработещите политики и практики в Закона за предучилищното и училищно образование, в рамките на което „Политика за възпитание и формиране на ценностна система“ е посочена като неработеща, пишат в анализ до медиите синдикалистите.

Възпитанието на деца и ученици по предложение на Синдикат „Образование“ е в ЗПУО и е основен компонент на българското образование от 2016 г. Но стратегията на МОН визира препоръки и задължения само и единствено към учителя, а родителят и ученика са оставени на автопилот, пишат още те.

"Възпитанието като процес е фундаментално за цялостното образователно израстване на индивида, като основополагането на последното е от родителите в най-ранна детска възраст.

Основният контрапункт на формирането на ценности сега е, че това поколението родители израсна във време, в което безнравствие и беззаконие беше обхванало цялата българска държава, а на учителите им беше „наредено“ да преподават, без да възпитават.

Оттук прозира и друга неработеща политика: „Политиката по "Права и задължение на родителите“.
Българският родител е толериран безкрайно от институциите и техните администрации като стане въпрос за резултати на ученици, за възпитание и правила, както и за решения и действия на учители и директори. Затова някои български родители превръщат в хоби писането на жалби до всички възможни институции, най-много МОН и РУО. Само че тези действия на родители с възпитателни дефицити възпитават в невъзпитание своите и чужди деца и ученици", смятат синдикалистите.

Синдикат „Образование“ предлага следните стъпки и промени за ефективно формиране на „Политика за възпитание и формиране на ценностна система“:

-    Училищният правилник да се спазва безпрекословно от ученици и родители!
-    Да се продължи въвеждането на „Гражданско образование“ в останалите образователни етапи!
-    Да се въведе оценка за мерене на дисциплината и възпитанието!
-    Да се толерират и стимулират родители, които са се справили добре с възпитанието на децата си!
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези се опитват да прехвърлят вината за брутално агресивната образователна система, като неглижират насилието над децата по 8 часа да стоят в училище пълно с проблемни учители и после още 6 часа да пишат домашни. Според мен трябва да се закриват училища да се уволняват учители да се организират родителски проверки в часовете и родителския колектив да може да уволнява и да издава препоръки. Иначе няма да се оправят промяната трябва да почне от МОН с безобразните им политики!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да възпитаваш децата си срещу бонуси е признак на много лошо възпитание.
52
0
 
0
 
! Отговори
Ти преди 10 месеца
Трябва да има стипендии за всички деца в държавните училища. За успех и държание в училище да се получават бонуси, а за отрицания случай да се отнемат и дори да се глобяват родителите. Всичко в държавата е на самотек. Младите преподаватели не искат да бъдат безправни единици и напускат, не понасят да ги правят на маймуни, старите траят, че остава малко до пенсия, а после?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата са на родителите, те копират поведението им и заедно с улицата формират новия човек! Е родителите да намерят онова, което привлича вниманието и изразходва енергията на детето и да го насърчават в тази област! Няма лоши деца, има родители заети със себе си! Няма нужда от стимули, децата са на родителите!!!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече няма наказания за лошите ученици. Сега трябвало, да им "помагаш". Проблемът е, че за 1 дете, игнорираш нуждите на 15 до 25 други деца. Няма да ви казвам, каква благодат е, когато баща му дойде с бележки от доктора, да ми заяви, че ще ходят на почивка за две седмици. Казвам му, че няма роблем и ДВА МЕСЕЦА, да са на почива.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"безобразно млади" ... лол!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Стимулите за родителите на добре възпитаните деца си ги пише във фиша със заплатите им. Какво искам да кажа- 90% от децата на добре платени интелигентни родители с европейски заплати са възпитани." - EЕла пред някоя частна иманзия, където 11 клас ми идват с поршета, поговори си 2 минути с тях и ми кажи, колко са "възпитани". По-надъхани и самозабравили се НЕМА! На кой тате му мениджър, на кой депутат, на кой "бзниесмен" с няколко онестрелни рани ...
47
0
 
0
 
! Отговори
отличници преди 10 месеца
Първи награди за Филип Боков , гл. пр.Филчев и пернишкия прокурор В Михайлов.
46
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 10 месеца
Сега ще започнат да оценяват как възпитаваме децата. Дали имат майка и баща или родител 1 и родител 3, в случаите на развод.
45
0
 
6
 
! Отговори
Данчо преди 10 месеца
След 33 години стана ясно, че да има банани по магазините не е достатъчно. И всички напъни да се докаже колко добра е демокрацията, разбирана от запада водят до връщането на социалистическото образование. Също и социалистическото планиране, подпомагането на някой сектори, както и погрешното разпродаване на някой стратегически активи, каквито са енергоразпределителните дружества. Не дневен ред е и здравеопазването, което се доказва непрекъснато, че в настоящата си форма не работи.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато "парите следват ученика", никакви цели няма да се постигнат, защото "бройката е злато". Училището е със затихващи функции така или иначе, държи се на последните останали учители в предпенсионна възраст, и когато те се пенсионират, родителите-отворковци ще си бият шамари с децата си вкъщи, защото няма да има кой да им гледа жалбите.
43
0
 
1
 
! Отговори
хмм.. преди 10 месеца
Не се наядосте, дайте държавата да определи фонд за определени семейства. Да им осигури луксозен живот с условито да живеят някъде надалеч от България. Само и само да са по далче от нас. Иначе и останалите ,илион млади работещи ще изнесат от България...
42
1
 
5
 
! Отговори
али преди 10 месеца
Поредната глупост,... както всичко в БГ още една схема да се финансират определени семейства. То това ще е върха на наглостта ако се приеме подобно нещо....
41
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
След 33 години на свободия ,наречена демокрация , надежда всяка оставете за възпитанието на подрастващите.Няма такова.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не просто абсурд, а пълен абсурд е това!
39
3
 
23
 
! Отговори
Ани преди 10 месеца
Абсолютно съгласна. Крайно време е да спре с лиготията и простотията от стлана на родители и ученици. Бих добавила и униформи, без грим, прически и маникюри, всички деца са красиви поради самия факт, че са безобразно млади. Телефони само за 1 ча на обяд. Който нарушава реда - да мете, да рине сняг, да мие пода. И това да се въведе в цялата страна.
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стимулите за родителите на добре възпитаните деца си ги пише във фиша със заплатите им. Какво искам да кажа- 90% от децата на добре платени интелигентни родители с европейски заплати са възпитани. Масовката невъзпитани дечурлига са наследници на вкоренени със соц мислене аутсайдери бачкатори и бедняци. Факт. Не ми излизайте с опорките колко добри и скромни са българските селяни. Не са. Това е cгaн. Има и изключения, разбира се и то не малко.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без детески надбавки за повече от 3 раждания. Явно хората нямат нужда от пари, щом могат да си позволят толкова деца и всичко само ще си дойде на мястото.
36
1
 
8
 
! Отговори
НПО номер 123! преди 10 месеца
Върнете старата система на обучение преди т нар демокраДция, когато образованието ни беше на едно от водещите места в света и всички чужденци се натискаха да учат в български училища и университети! С краварски НПО няма да стане,пр0дажници!!!
35
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Ами върнете от Соца оценката за "поведение"! Май вървим назад?!