30 възрастни без образование във Врачанско се върнаха в клас

Проектът е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"
Обновена: 18 ное 2022 15:59 | 18 ное 2022 09:34, Анисия Иванова
3

30 души от врачанското село Габаре без образование получиха възможност да завършат прогимназиален етап благодарение на проект по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Преминалите курса за обучение ще имат възможност за по-добра реализация на пазара на труда.

От началото на 2022 година средно училище "Христо Ботев" в с. Габаре работи по проект "Нов шанс-ново начало", който се реализира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Основната цел е ограмотяване на възрастни хора. Благодарение на проекта 30 души от село Габаре получават втори шанс да могат да пишат и четат, както и да завършат прогимназиален етап.

"Едната група започна от пети клас, тъй като си имаха начален етап. А другата група нямаха никакво образование и започнаха от първи клас, т.е. I-IV клас и сега втори етап прогимназиален от V-VII клас", обясни зам.-директорът по учебната дейност в СУ "Христо Ботев" в с. Габаре Павлина Маринова.

Учебните занятия се провеждат всеки делничен ден след редовните часове на учениците. В рамките на един месец се изучава учебното съдържание за един клас.

"60 дни по шест часа, хорариумът им е 360 часа за клас. Минават тези часове, явяват се на изпити по всеки един предмет и след това стартира следващ клас", каза Павлина Маринова.

В курса за ограмотяване на възрастни се преподава по адаптирани учебни планове и специални адаптирани учебници, които са изготвени с финансовата помощ на Европейския социален фонд.

32-годишният Алберт от Луковит е учил само до 4 клас. Прекъснал образованието си заради финансови трудности. Научил е за проекта и сега е в групата на прогимназиалния етап. Любимият му предмет е математиката.

Алберт учи заедно със съпругата си. Въпреки двете им малки деца, успяват да намерят време, за да се образоват.

Грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество. Неграмотните и слабограмотни възрастни хора често имат проблеми с основни умения, които са от ключово значение за успешна интеграция. Затова и ползите от проекта "Нов шанс-ново начало" са големи.

Алберт и Стефани, както и по-голямата част от групата са убедени, че ще продължат образованието си и след проекта, като преминат в самостоятелна форма.

Успешно издържалите изпитите през декември ще получат документ за завършен седми клас. А от ръководството на учебното заведение изразиха надежда за продължаване на дейностите за ограмотяване на възрастни и по новата програма "Образование".

"Ние се надяваме с този проект родителите от малцинството да станат по-отговорни и да мотивират своите деца да са редовни на училище и силно се надявам този проект да спомогне да се заздрави връзката родител-училище", посочи Маринова.

Преминалите курса за обучение ще имат възможност за по-добра реализация на пазара на труда.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
А бре, Алберте! преди 10 месеца
"Прекъснал образованието си заради финансови трудности"??? Недоумявам, след като семейството ти е получавало 22 вида помощи, държавата ти е давала абсолютно безплатно всички учебни пособия, осигурявала ти е безплатен превоз до училище, а там ти се е полагала базплатна храна, какви са тези финансови трудности, които са ти попречили да учиш???
2
2
 
2
 
! Отговори
Ще повярвам, преди 10 месеца
че желаят да получат образование, ако те самите плащат от джоба си, за да бъдат записани в тези курсове, а също и ако плащат пак от джоба си такса, за да имат право да се явят на изпит след приключването на курсовите занятия. Нали студентите във висшите училища плащат и семестриална такса, и друга такса, за да бъдат изпитани след като съответният семестър приключи? Тези с какво са заслужили ние да плащаме, за да им организират курсове да се доучват, след като в детска възраст ги е мързяло?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е уточнено дали им се плаща, за да благоволят да посещават тези курсове?