Британци и германци в топ 3 на чуждите студенти в МУ - София

Над 50% от всички завършващи имат намерение да заминат в чужбина
Обновена: 17 май 2023 19:35 | 17 май 2023 19:29, Анисия Иванова
34
Британци и германци в топ 3 на чуждите студенти в МУ - София
Снимка: БГНЕС

В Медицинския университет в София от години има тенденция за голям брой чуждестранни студенти и в момента се обучават около 3700 чуждестранни студенти, от които около 2300 са от Европейския съюз, а общо са от 68 държави от цял свят. Това не е изненадващо, защото липсата на кадри в системата на здравеопазването не е само в България, този проблем е в цял свят, коментира проф. Каролина Любомирова, заместник - ректор по учебната част на Медицинския университет, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Медицинският университет има висок рейтинг, вече сме в много от световните класации и всяка година се изкачваме все по-напред. Дипломата ни се признава в останалите държави и не е необходимо да се държат допълнителни изпити. Това, което привлича чуждестранните студенти да се обучават по медицина в България, е базата, защото не във всички други страни имат достъп до дисекционни зали и се учи предимно върху макети, обясни проф. Любомирова.

"Някои от чуждестранните студенти остават да специализират в България, а след това остават и да работят тук", посочи събеседникът. Но над 50% от всички завършващи Медицинския университет заявяват, че имат намерение да заминат в чужбина, допълни проф. Любомирова.

В отговор на обществената необходимост преди няколко години увеличихме броя на медицинските сестри, които приемаме, с 50, достигайки така над 200 на година и по този начин допринасяме за запълване на липсващия брой кадри, отбеляза събеседникът.

По думите на проф. Любомирова е нормално изкуственият интелект да навлиза в медицината, особено при липсата на достатъчно кадри.

"Но изкуственият интелект не може изцяло да замени човека. Винаги има допълнителни фактори, които не биха могли да бъдат взети предвид от машината, така че е необходима намесата на човек, за да се прецизира една диагноза”, подчерта събеседникът.

За да има по-голяма успеваемост в медицината, е много важно да се провеждат реално повече мерки за профилактика и превенция, категорична бе проф. Любомирова.

Тя разказа, че от чуждестранни университети има интерес да създаваме съвместни програми, но че трябва да се създаде по-гъвкава процедура на регистрация на тези програми и на акредитация.

"Все още няма установена законодателна възможност за съвместни програми и дипломи и това ни затруднява при реализирането на идеите ни”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никъде няма да намерят толкова евтино образование, което същевременно и да е добро. На запад всичко е повече апаратура и там контактът лекар-пациент е по-малко застъпен. Там лекарите вземат повече решения базирани на изследвания и стандартизирано лечение и по-малко им се дава възможност за действия извън протокола.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Търговия,Безконтрол,Алчни психопати !!Двоен стандарт ,Злоупотреба с пациенти, Злоупотреба с терапията/лечение Емперична антибиотична терапия,ХирургияЯтрогения(причинно следствена връзка)
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един вид ние субсидираме чужденците, а това не е добре за нас. За тях тук таксите са комични сигурно.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 19 Знам за завършил с английски но намаляват оценката защото не е на немски.
17
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
До Анонимен 20: Норгевия, Холандия и Германия например.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма значение , че пише че обучението на английски , учат и български 2г. задължително. Много сте будали бе , коя държава ще ти даде диплома без знаещ официалния език..
15
0
 
10
 
! Отговори
Да живеят мрънкачите преди 11 месеца
Значи това е хубаво. Защо и за положителните новини трябва да се мрънка?Вярно, че идват защото цените са ниски на образованието, но и защото е на относително добро ниво и дипломите им се признават в Европа.Освен това си плащат, университета печели, наеми плащат, рентиерите печелят. Сравнително нормални хора са - щом учат медицина.Една малка част остават в БГ като лекари - прекрасно и без това има недостиг.Само хубави неща.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви кинти , за европейски граждани образованието е със същите такси като на българите.
13
2
 
9
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 11 месеца
Цитирам един приятел "като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на лекар". А иначе наистина само талибани са тук. Много е възможно това да не е случайно.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
на времето у нас учеха десетки хиляди чужди студентни- но всички учеха български език и се преподаваше само на български- сега ги учат на английски- и те не смятат българите за хора-а сега вече половината понятия в българските училища са на английски - защо ли честваме 24 май- 500 - години при робствоо не унщужиха българския език - но американската система за унищужение е 100 пъти по ефективна-борете се истински българи
11
2
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 11 месеца
Абе ти ставаш лекар ,ама такъв лекар че хорта предпочитат в да умрат вместо да дойдат при тебе, разбира се има и свестни ама са трудно откривааеми
10
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
До 5, бъркате боя със ситуацията! Едното няма обшо с другото.
9
1
 
13
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Идват да учат защото е евтино! Обучението е "без пари" сравнено с държавите откъдето идват.
8
6
 
5
 
! Отговори
АБЕ пука ни ... преди 11 месеца
КОЙ Е НА ВЛАСТ---ТАЗИ СОЦ-ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ СРИНЕ!
7
8
 
9
 
! Отговори
Вижте си Прокурора преди 11 месеца
Този о.лигофрен Гешев сам си поръча атентата за да се направи на жертва, използвал е Пернишки мафиоти и бивши полицаи за целта!
6
2
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 11 месеца
Пловдив също се напълни с "англичани" почнаха полумесици да драскат даже по улиците !
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашите одят у чужбината, чужденците идат тука... Кога ще се научим да ценим това, което ни е останало и да го развиваме и надграждаме, а не само да бягаме?
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вероятността да чужденците да останат тука е много голяма , 10г. е обучение и специализация може да отидат 12-13г. като минеш 30г. трудно е да бегаш
3
10
 
22
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 11 месеца
Истината е, че някакви пълни убитаци идват тук да учат.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тънкана им е тука трябва да ги чешат с яки такси.

Спонсорирани публикации