70 на сто двойки на поправителната матура

Има само един отличник
26 сеп 2023 13:05, Стела Стоянова
67
70 на сто двойки на поправителната матура
Снимка БГНЕС, архив

И поправителната матура не успя да помогне на голяма част от скъсаните ученици да изкарат по-голяма оценка.

70% от явилите се на теста по български език и литература са скъсани отново. Това отговарят от МОН в отговор на въпроси на "Сега" за резултатите от въпросните изпити, които се проведоха през август тази година. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване (по тази причина са добили известност като поправителни, макар за някои младежи те да не са такива).

За участие в матурата по български език и литература през август заявления бяха подали над 8500 ученици, но реално на нея са се явили 7009 зрелостници. Само един зрелостник е получил отлична оценка - над 5,50, а 35 са оценени с много добър - над 4,50. Около 10% са постигнали оценка добър, над 20% са получили оценка среден, а близо 70% от явилите се не са положили успешно изпита.

От МОН посочват, че затрудненията на зрелостниците основно са свързани както с немалка част от затворените езикови и литературни задачи, така и със задачите, които изискват свободен отговор и съставяне на аргументативен текст. Този август на учениците се падна "Новото гробище над Сливница" на Иван Вазов, върху което те трябваше да направят интерпретативно съчинение на тема " Геройство и памет". Другият вариант, от който можеха избират, бе есе на тема "Милосърдието - мяра за човешката сила".

Още по темата

Припомняме, че на първата редовната матура по български през май т.г. зрелостниците писаха интерпретативно съчинение за "Пътят на посвещаването в любовта" върху стихотворението "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". Изглежда темите са затруднили учениците, съдейки по рекордно ниските резултати - средната оценка по български език т.г. за първи път падна под психологическата граница от 4,00 и бе 3,93 (50,14 точки от възможни 100 т.), като над 8000 ученици получиха двойки.

На втората поправителна матура, която е по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас, през август са се явили 4373 души. По химия и опазване на околната среда се е явил само един зрелостник, по физика и астрономия - двама, по музика - под 10, по информатика и по изобразително изкуство - под 15. Традиционно най-голям е броят на явилите се на задължителен зрелостен изпит по биология и здравно образование, география и икономика, философия и английски език.

От МОН не дават информация за резултатите на тези ученици. Посочват обаче, че като цяло тазгодишните резултати от сесията август-септември са съпоставими с тези от предходната година, а и в годините.
От министерството отбелязват, че традиционно на сесията през август на матури се явяват зрелостници, които до момента не са полагали изпити, и основно - имат слаб резултат при предходни явявания. "По голяма част от предметите зрелостниците са много малък брой, а често и единици. Всичко това изкривява резултатите, прави ги непредставителни и не следва на тяхна база да се правят изводи. Това е причината по традиция МОН да не коментира резултатите от сесията август-септември и по никакъв начин да не търси сравнение с резултатите от сесията май-юни. Това би било равносилно на сравнение между годишен успех по предмет на учениците от една паралелка и резултати от поправителен изпит на един ученик например", обясняват оттам.

 

 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е заради нея, но коментарът по надолу е показателен за много неща - много хора не четат, хал хабер нямат за нищо и не се интересуват от каквото и да било. Не им пука дали тези около тях са зле или добре и или им се подиграват, или ги игнорират. Чак като се случи нещо, не дай боже, се почва: "Аууу, ми то кво стАна?". Така са родителите, така са и децата и после искаме нещо да се промени.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 60 - Не знаех, че смртта на случайно момиче от преди ... уау ... 45 години, е причината а проблемите ни днес.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 61 - Кой?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Петя Дубарова (1962-1979). Какво каза за измислените поети след 90-те?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Личи си, че си от тези, за които пишеш и не си чел нищо на Дубарова. Иначе шеще ще знаеш, че е била адски талантлива, но се самоубива на 17 и то, представи си, заради разни душевни вълнения, на които в днешно време масово се хихика. Е, те затова сме на този хал.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя е тази поетеса Петя Дубарова и защо се изучава в училище ? Имаме известни заслужили поети от миналото които да се учат в училищата а не някакви измислени поети и писатели след 1990 година
58
1
 
2
 
! Отговори
Баба преди 2 месеца
МИ ТАКА ЩЕ Е, ВСЕКИ НОВ МИНИСТЪР ПРАВИ НОВОВЪВЕДЕНИЯ И МНОГО ОТ ТЯХ НЕНУЖНИТАКА ЩЕ Е ЩОМ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ ПО ПАРТИЯ,А НЕ ПО УМ
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като имаме мал умни ученици... какво да се прави? Пиян, друсат се... още на по 14 години се пердашат.. Родителите контрол 0 !
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът е преди всичко, че последните 30 години издигнахме парите като висша ценност. Само за това се говори - едните се дуят, че имат, другите скимтят, че нямат (което в някои случаи може и да не е точно така). Нищо друго на хоризонта, ценности,идеали, дрън-дрън, а после кифлите били ВИП персони. Ми като го караш да мисли само за парите и го учиш на тарикатлъци как да му е интересно в училище и да смята, че е важно да се учи.
55
0
 
14
 
! Отговори
И така, преди 2 месеца
кой е виновен....Първо МОН....всяка година нови програми, нови учебници, всичко работещо и полезно се унищожи...Въведоха се неработещи образователни модели...Целенасочено се смъква нивото на преподаване. В някои училища учителите просто си седят в клас, не преподават учебния материал и накрая на всички пишат тройки...Незаинтересованите учители и ученици, никой не ги наказва...Това е положението, пълна анархия.
54
2
 
4
 
! Отговори
Ами, една година преди 2 месеца
се бе паднал Елин Пелин на матурата и бях чул между разговор на ученици да казват- Па аз за първи път чувам такъв автор. Правете си сметката
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами, браво! ЕС постигнаха своето. Неграмотният народ се управлява най-лесно!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ги бият младите и израстат бци!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най важното производства на една държава е производството на качествени млади хора! Без качествени млади хора държавата е въпрос на време да се разпадне!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
т.е. бая Tъпи
49
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 2 месеца
Само така! Балонки и чалгичка . Трябват сервитьори, касиери , всякакъв обслужващ персонал за тези, които са учили.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално при този материал. Гледаш около себе си- 7% интелигенция, всичко останало бачкер берач на малини в ЕС таван. Какво да са им децата?! Аутсайдери подпечатани. Отличникът сигурно е някое клетниче, което не е успяло да се яви на първите дати поради заболяване. Хубави новини, че слугинаж яко, а квалифицирани кадри- никакви. Това значи повече пари за нас, можещите и мислещите. Мерси.
47
1
 
13
 
! Отговори
тулуп преди 2 месеца
дигитализация брат ми, дигитализация ! всичкото народ програмист стана хахахахахахаахах
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали имат балони с райски газ, дискотеки, цигари, алкохол и поведение на бандити, пък много им пука, че са неграмотни.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС чрез НПО-тата успешно подготви следващото поколение роби