”спех за Ѕългари€: ћатематиката и »» в полза на хората

Ѕългарки с първо участие на престижен научен форум
15 фев 2024 14:18, јниси€ »ванова
6

»сторически успех за Ѕългари€ - студентка и ученичка са сред авторите на стати€ за представ€не на нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект. “ова е първото участие на Ѕългари€ в 39-годишната истори€ на престижни€ научен форум.

"—амата иде€ на стати€та е доста проста за разбиране - ние създаваме алгоритми, които използват данните на клиент, за да се тренира модел, но целта е тези данни да останат неприкосновени. “ова е самата концепци€ на стати€та, взимаме €, обвиваме € в математика и се получава това, което е написано", каза “еодора “одорова в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕрез май месец те ще представ€т и проекта.

"¬сичко започна от стажа ми в INSAIT, където научих страшно много неща и усп€х да извлека много позитиви. Ќаучих много нов материал. ј интересът около изкуствени€ интелект се породи покрай математиката, много обичам да се занимавам с не€. »» е изц€ло математика и тъй като в момента вече съм 12 клас, но все още не знам с какво искам да се занимавам, или поне не знаех преди този стаж, където научих, че мога да приложа математиката в реални€ живот и да помагам на хората", допълни “одорова.

ƒругата участника - јнна ћихалкова, сподели, че е изключително заинтересована от алгоритмите.

"“е са важни, могат да оптимизират процеси, които са от абсолютно фундаментално значение, ползваме ги всеки ден. »зследователската дейност не тр€бва да бъде припирана, може да се по€ви иде€, ко€то да се развие за изключително кратко време, но до по€в€ването ѝ не се знае точно колко време ще отнеме", коментира още студентката в ефира на Bulgaria ON AIR. —амата т€ учи в ÷юрих: " огато развиваме технологии, те тр€бва да в полза на човечеството".

"»зкуствени€т интелект може да помогне на хората в много ситуации и това е причината да ме привлича толкова много. јз не мога да стана лекар, харесвам математиката, но той ми дава опци€та да помагам на хората", добави “еодора “одорова.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


6
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
4
0
 
0
 
! ќтговори
√еорги »лиев ћитев преди 1 месец
Ѕългарките се самозабравиха в алчността , наглостта , надменността и арогантността си към мъжете от български произход . ќт това произлизат и зачестилите конфликти с мъжете от български произход , защото " хубавиците " имат патриархален селски манталитет и като " деца на социализма " това ги прави груби€ни и склонни към насилие , което използват и към техни€ пол . “ази симбиоза от двата пола ги прави доста агресивни и възникват " крайни " конфликти нехарактерни за съжителството между двата пола
3
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
» за какъв ’икс е това укринско знаме изпозаде?!
2
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 1, единствено мързелите ще бъдат изтласкани. » без това и сега само пречат!
1
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўе се автоматизира всичко на мак, ще има едни генно модифицирани супер човеци, сето ще държат 99% от ресурсите и останалите ще бъдат изтласкани ...