Уолстрийт джърнъл: Българската стоманена битка се разгорещява

"Бивши спортисти с дебели вратове все още кръстосват софийските улици в луксозни спортни автомобили и джипове"
4 авг 2008 12:48,
21
Уолстрийт джърнъл: Българската стоманена битка се разгорещява
Снимка: Булфото

Вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува днес обширна статия на Маркъс Уокър, озаглавена "Българската стоманена битка се разгорещява".

"Неотдавна тук работниците във финансово затруднения стоманодобивен завод задържаха членовете на ръководството си като истински затворници, за да ги принудят да подпишат договор", пише авторът. Бивш борец, за който се говори, че натрупал богатство, измъквайки от предприятието (Кремиковци - бел. ред.) пари в брой, бе застрелян от снайперист.

Доставчиците водят дело срещу комбината за обявяване в несъстоятелност на фона на конкуренцията между двама стоманени магнати, които се борят за контрола над него.

Проблемите на България с корупцията, организираната престъпност, кражбата на икономически активи и неефективната правосъдна система са изпитание за способността на ЕС да продължи да интегрира нови членки.

С 27 държави в момента ЕС се е насочил към приемането на Хърватия, Македония и Турция, а след това и Сърбия, всяка от които носи своите собствени предизвикателства. Примерът с България обаче би могъл да бъде аргумент за опонентите, които твърдят, че ЕС вече е внесъл в границите си твърде много трудности, отбелязва Маркъс Уокър.

На 23 юли ЕК направи нещо необичайно, като спря около 780 млн. долара от предвидените средства за България, критикувайки я за бавния напредък в подобряване на съдебната система, справянето с корупцията и престъпността.

Европейските правителства все повече са обезпокоени за влизането на България в Шенгенското пространство на ЕС, където гражданите могат да се движат между различните страни без паспорти. Предвидено за 2011 година, това влизане в Шенген би натоварило България с отговорността за част от общата външна граница на 29 държави

България вече е магистрала за контрабандисти, наркотици, фалшиви пари и китайски пиратски стоки като дискове към Европа, се отбелязва в мартенския доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН). По-голямата част отхероина по улиците на Европа идва през България от Афганистан, се допълва в доклада.

От 1997 г. в страната са извършени над 150 поръчкови убийства, сочат данни на българското министерство на вътрешните работи, като само малка част от тях за били разкрити, припомня Уокър. България твърди, че нейните проблеми се преувеличават от медиите и изтъква напредък: От 2004 г. българската икономика, най-бедната в ЕС, е нараснала с над 6 процента.

Държавата създаде нови служби за контрол над съдебната система и разследване на корупцията и организираната престъпност, прие нови нови закони и предложи реформа за прилагане на законите. Според ЕС обаче тези мерки не са довели до достатъчни резултати, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Тази година комбинатът, който в момента работи с половината от мощностите си, няколко пъти не успя да изплати възнагражденията на работниците или доставчиците си. Очаква се до следващата седмица софийски съд да се произнесе за съдбата на завода, чийто персонал, някога наброявал 20 000 души, е намалял до 6000 души.

Сегашният основен собственик е Прамод Митал, брат на Лакшми Митал, който пък контролира Арселор Митал (ArcelorMittal SA), най-голямата стоманодобивна компания в света. Арселор Митал се надява да купи завода след производството по несъстоятелност и миналия месец сключи договор за възстановяване на доставките, но изчаква да види дали българското правителство подкрепя офертата за изкупуване, преди да започнат доставките.

Бивши спортисти с дебели вратове все още кръстосват софийските улици в луксозни спортни автомобили и джипове, парадирайки с богатството, натрупано в годините на прехода, пише още Уокър. Сега поколението политици, които се издигнаха в тези смутни години, носят отговорността да оправят бъркотията, отбелязва авторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 15 години
браво, страхотен си, бих се радвал да има повече хора като теб, имам предвид интелекта ти и анализаторските ти умения, както и да виждаш между редовете и зад буквите - просто си написал това, което аз бих написал, така че ще спестя коментара си - поздрави!
19
0
 
0
 
! Отговори
Agent Goce преди 15 години
Lyja!Dolna kapitalisticheska provokaciq! Smyrt na kapitalizma! Dolu rycete ot swqtata komunisticheska BG naciq!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да, и сега к'во? това го знае всяко хлапе. за вестник WS това може и да е новина, но за европа отдавна вече не е... за жалост
17
0
 
0
 
! Отговори
дед преди 15 години
Ало "уолсрийт джърнъл" и ти мистер Уокър па защо се толкова за Па чайнас косиш?Верно мутрите у нас се стрелят ама кажими колко ваши президенти остреляхте? Те беха ли мутри?Ако речем да пишем за вашите Мърсотий нема да ми стигне мастилото.Море кюти си тамо и не се обаждай.Па чак па ти че ни учиш.Налегай си парцалите.
16
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
койчо, цялата статия е дъра-бъра на общоизвестни в EU факти, само дето реалността тук е доста по- ... колоритна:) За съжаление:(
15
0
 
0
 
! Отговори
койчо преди 15 години
много си прав, цялата статия е " чул- недочул"... ама някой също така е платил за нея ;)
14
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 15 години
Чета ги тея простотии по-долу и си мисля... Кой за кого стой ? Кой на кого е поръчал да напишат статията ? Пука му на Маркъс за нас. Сигурно просто са му възложили да вкара колонка за скандала в България и той я е написал колкото да я има - с базовите факти, които всички вече знаят. НЯМА конспирация срещу България. България си е сама проблем - необразован, мързелив народ управляван от пост-комунисти точещи лиги да се облажат от където и да е поставили шуробадженащината като модел за подражание. Как да ми се стои в България ?!
13
0
 
0
 
! Отговори
Пролет Арий Разцвето преди 15 години
Лъжат тяхната м.а капиталистическа пропадналаТука сичко има и е ефтину а на бузлужа дааха кибапчита
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
поръчкова статия. копи и пейст. нищо от казаното не е вярно. скоро прогресивните сили ще спечелят и всичко написано по медиите ще отразява точно случващото се в БГ - мир, покой, палми, почиващи пенсионери по плажовете, весели щастливи работници с каси по предприятията и Странджа, Рила и Пирин ще бъдат снимани само там където няма хотели. лоши, лоши журналисти. много лоши и само лошото виждат.
11
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
там в "български свят" съвсем точно, като за *** е описано как планът "Рат-ът" със съветите на онзи с черната превръзка на окото, ще унищожи България. съвсем точно американските експерти са препоръчали какво да се прави за да стане това, а пък сега - защо било така.унищожихме си индустрията с лека ръка като следвахме техните съвети, създадохме си борците пак по техните съвети, сега остава да станем 5 милиона - както те го предвиждат, защото повече не сме им били нужни.
10
0
 
0
 
! Отговори
mitew преди 15 години
Трябва да ни изключат от ЕС докато не се смени поне едно поколение. Направо ме е срам да се нарека Българин когато съм в чужбина, и всичко това заради всички пенсионери,турци и помаци с промити. Защото не е виновен този които яде хляба а този които му го дава.
9
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 15 години
Проблемът е във всичко и навсякъде . Трябва да си маг за да разплетеш това объркано кълбо от интереси.
8
0
 
0
 
! Отговори
Nikola Kolev преди 15 години
BG = ANADOLA
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе прав си е журналиста ... проблема е в съдебната система. Съдебната система е истинската язва в обществото ни. Прикрити зад независимост, магистратите са се привърнали в едно ООД, с единствена цел - печалба.Независими, не носят отговорност пред никой, за нищо и си правят каквото искат ... е така в Европа неможе.А оная шефката им, дето прилича на динозавър ... ако вземе да свърши нещо ще е цяло чудо.
6
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
vidiala zabata 4e podkovavat konia i tia vdignala krak - ta seti sene sme za EC
5
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Материалът е изключително аматьорски!Нищо повече от нескопосано Copy->Paste от доклада за България на ЕК, с някакви отчаяни и недодялани опити за разсъждение. Липсва анализ, търсене на причините, причинно-следствените връзки и начините за разрешаване на проблемите. Изнесени са масово известни факти, които са добре познати на всяко хлапе в България и не само!"Уолстрийт джърнъл" констатира, спирането на парите за България, но никъде не споменава факта, че това, което иска ЕК, като цяло е искано и от обикновения български гражданин. Какво следва от това?"Уолстрийт джърнъл" говори за извършените 150 поръчкови убийства, но никъде не споменава безследно изчезналите през посочения период, отвличанията, съчетани с рязане на уши, носове, пръсти и всякакви знайни и незнайни крайници и придатъци"Уолстрийт джърнъл" констатира, че персоналът на Кремиковци бил намалял три пъти, а работниците не били получавали заплати, но никъде не уточнява размера на заплатите им в Евро, съизмерими с месечната социална помощ на безработен или просяк в Германия! Никъде не търси и причините за ниския жизнен стандарт в България, който е причина за липсата на всякаква възможност за стопанска и безнес-инициатива на обикновените граждани. Кой печели от поддържането на това статукво, краят на което не се вижда в близките 15 години?"Уолстрийт джърнъл" споменава за собственическите игрички около Кремиковци, но не отбелязва ширещите се слухове, относно потенциалните интереси за земята под комбината. Никъде не се поставя и въпроса как и защо държавата търпи този фарс, който датира не от вчера. Кой, какво и колко печели от всичко това?"Уолстрийт джърнъл" ми се изхвърля със съждения за дебеловрати мутроиди с джипове в София ама чакайте бе, "Уолстрийт джърнъл", те не са само в София я ходете в провинцията и по черноморието да ги скивате бая по-дебеловрати в някои случаи! А къде става дума за 18-20 годишните пишлемета, каращи последни модели автомобили и висококласни мотоциклети те (техните родители с бели якички) от къде аджеба спестиха тия пари за да им ги купят? Кой седи зад тях? И кой не смее да наруши това статукво?"Уолстрийт джърнъл" "Уолстрийт джърнъл"Copy->PasteCopy->Paste Copy->Paste
4
0
 
0
 
! Отговори
Георги Иванов Тихоми преди 15 години
Е, какво стана? Окрадоха държавата. Не завиждам ни най малко - не ме прилича онзи живот с вила в покрайнините на големите градове, един два мерцедеса и неспокоен живот. Само не ми вдигайте главите си високо и не парадирайте с честността защото ставате за смях. А няма нищо по трагично от това обществото да се присмива на онези там пред Биад. Не, излъгах - има! това е цял свят да се присмива на онези там пред Биад!
3
0
 
0
 
! Отговори
брата преди 15 години
И какво от тва е брато ? нещо лошо ли прайм Нали ние ви кихаме кинти за изборите Сега ще са лъзгаме ли а ??
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
лош. лош журналист. поръчкова статия. журналистите лъжат... лъжат и преувеличават. не кръстосват улиците. това е лъжа. няма мутри.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
koy li ni e izdal? koy im e kazal,che debeli vratove sa sas super koli po sofiyskite ulitsi? loy? ami te sami sa gi vidyali, a vie ne ste gi vidyali, nali? i nyama koy da gi popita pone kakvo rabotyat ili dali sa restitutki, naprimer?