Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
772
0
 
1
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Седнал некакъв "арабин" да плаче над българите.........абе омбре.......гледай си твоя басеин тамо......пък за изборите..........Ако спрат простотиите на Дянкова....и имаме свестен финансов министър просто ,немат грижи комунистите и турчУлята :)))))))))))))
771
0
 
3
 
! Отговори
арабин преди 14 години
И кво стааа сИга, мястУ за пикаещи и непикаещи в плувен басеин, така ще изглеждат нещата с място за пушачи и за не...БравУ на нашите умниЗи *** герб, бойко, май ще си Одиш на следващите избУри, продължавай да се дъниш, простУ нЕмам думи, Скапана държава и управници, жалко за БГ. народ
770
4
 
2
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Значи ПУШАЧИТЕ.........искаме да има заведения за пушачи и за непушачи....като заведенията за пушачи ,са толернтни към всички.....непушачите немат аргументи против това искане ,те просто искат да се забрани ,без да ги интересуват чуствата на другите.........по същата логика требят ,да се забранят и гей баровете, щото е възможно некой непушач или отрочетата му да станат и педуни...и това им пречи в живота..........толеранс требе да има :))))))))))))
769
1
 
1
 
! Отговори
добра комбинация преди 14 години
Доколкото идеята за смекчаване на режима беше лансирана още преди месец от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, получава се една (не)очаквано добра комбинация от популизъм и бизнес интереси. До юли 2009 г. този депутат притежаваше половината от дружество за дистрибуция на цигари, а в продължение на години председателстваше и Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия, в която влиза и подлежащият на скорошна приватизация "Булгартабак"
768
1
 
1
 
! Отговори
наблюдаващ преди 14 години
Забраната за пушене на публични места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни, е на път да отпадне с аргумента, че ще затрудни бизнеса, пък и нямало да се изпълнява. Със загриженост за здравето на хората пък преди време беше обяснено поскъпването на цигарите. В резултат на тази последователна политика гражданите ще продължат да си пушат на воля - активно и пасивно, но по-скъпи цигари.
767
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Идеята на тези забрани е децата и по-младите да не стават "свидетели" на масово пушене от всички и на всякъде.Това е единствения начин да се откаже обществото да пуши-макар и след години.Но икономиката преди всичко-затова отпада забраната.А горките пушачи продължават да се залъгват че вредата от цигарите е мит...
766
3
 
5
 
! Отговори
някой си преди 14 години
Драгите депутати не искат да въведат подобна забрана, защото представяте ли си как г-н депутата ще излезе извън ресторанта за да запали цигара. Или пък келешчетата по кръчмите няма да могат да си запалят пуричката. А госпожиците натъкмени като за маскен бал да не могат да си запалят цигарка- нали ще им се развали фасона ако трябва да излезнат да пушат отвън...
765
3
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Кирчо, кофти е ,че си лягаш........ама ще ти напиша един виц /стар като смърта/, утре за събуждане.... - Видния деятел господин К....борец за правата на *** в Камчатка и на ескимосите в Заир :))))))))....слязъл една вечер в мазата за малко туршийка и кво да види ,сина му прави МИ на комшията.....тихичко се изнесъл на заден ход и отишъл да се оплаче на жена си........накрая тъжно заключил - "Нашия хубосник ,както е тръгнал ,утре и цигара ще вземе ,да лапне":)))))))))))))
764
1
 
1
 
! Отговори
Бай Пешо преди 14 години
Кире, вярваш ли си ?
763
0
 
3
 
! Отговори
Nat преди 14 години
Ziveia v evropeiska stolica. Tuk pu6eneto go zabraniha napalno v zavedeniata predi niakolko godini. V na4aloto ima6e spad vav biznesa im, no postepenno vsi4ko se vazstanovi. Pu6a4ite si imat pepelnici NAVAN,pred vhoda,a vatre nikoi ne pu6i,za6toto globite sa golemi,a zakonite sa ednakvi za vsi4ki! Taka i triabva! :)))
762
1
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
А ако ми сложат табела за пушачи след като съм седнал и поръчал?? :)Сцепи ми се челото от блъскане в стената...Разговора така или иначе си е неконструктивен, поради факта че говорим на различни езици...Лека!
761
0
 
1
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Пак твърдя ,че си объркал нещо рейса :))))))))))) Значи ако си седнал на маса за непушачи ,просто нема как да се пуши при теб, щото ще изгонят пушача.............ако си седнал на маса с табелка за пушачи...........сори, просто не е трябвало да сядаш там!!!!
760
2
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Хех..можеше и бивш пушач да съм!! :)Аз казвам, че към момента нещата стоят така: "Здравей! Дали мога да ти седя на масата докато пушиш?".. А би трябвало да бъде точно обратното - "Мога ли да запаля цигара в твое присъствие?". Едното се случва в БГ, другото се случва в заведение в Западна Европа, където е позволено пушенето на открити места! Ето това е разликата. Ти си свикнал всеки да се съобразява с теб. На мен ми писна, аз да се съобразявам и да ми е гадно на мен, и затова спорим вече час :)!
759
0
 
2
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Значи никой пушач..........не си позволяваше да седне зад паравана и да запали цигара, поради факта,,че там е за хора които ,не пушат и не обичат да се пуши, пък ти къде искаш да седнеш си е твое право и желание.....но от тогава поне повечето заведения имат аспиратори:)))))) Пък за това че си непушач, макар и късно ,ноооооооо се сетих:)))))))))))))
758
2
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз съм непушач, и досега винаги съм сядал на маса за пушачи, когато дори един човек от компанията ми пуши - в знак на съпричастност! Това ни е и грешката в културата и разбиранията - криворазбана съпричастнот!!! Ето затова зад параване стои празно или се пълни само в краен случай - защото ако пушача е благосклонен, ще каже - айде ще се прежаля, да сядаме за непушачи!! Не ти ли е познато? :)Това трябва да се промени първо! И ще стане!
757
1
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Има хора, които не могат да избират дали да работят в офис или не. Познавам такива. Какво като не пушат, когато там където работят не се диша?! И много от тези хора са млади и дори деца, които нямат богати родители, които да им намерят хубаво работно място! Това е истината за голяма част от младите!Който каза, че сме анадолци с анадолска култура е бил много прав! На малко от нас им пука за другия и това си личи, малко да зачетеш коментарите!
756
0
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Ще ти кажа ,щото съм бил свидетел на събитията..........сложиха хората аспиратори и стъклени стени...........като целта беше да се спазва закона, но в местата за непушачи, немаше никой..........масите в 90% от случаите останаха празни.........и ставаха все по малко ,докато не изчезнаха, щото беше страшно нерентабилно, но все още има заведения ,които са само за непушачи и в тях ,не се пуши!!!!
755
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Т.е. повече от ясно е, че ще трябва заведението ми да е за пушачи, за да си нямам ядове - т.е. и тази "омекотена забрана" няма да проработи по никакъв начин.@БайКолю - детето ти може и да не пуши (което е малко вероятно), но със сигурност ще има приятелчета, които ще пафкат и заедно къде ще ходят??? Да, точно там, в същите тези заведения! Аз работя в офис, където е забранено да се пуши. Супер нали? Само дето ако не се кача в асансьора ще умра от астма до 5тия етаж, заради дима на стълбището!!
754
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Важното е да се забавляваме и да има смях! :)...Искам да те питам аз нещо, какво се промени след като въведоха онази частнична забрана преди години, когато направиха маси за пушачи и маса за непушачи? Почнаха да хвърчат едни табелки и да се сменят от маса на маса - Бай *** им намери цаката! Какво ще стане сега? Ако аз си направя заведение за непушачи, обаче някой запали цигара вътре - мен ще ме глобят! Ако заведението ми е за пушачи и никой не пуши - значи бонус!!!
753
0
 
1
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Ехеееей, най после един да отоговри конкретно!Благодаря за което! И естествено не съм съгласен! :)))Първо, тези хора, които се тровят, са пълнолетни и го правят по собствено желание и е доста тъпо, да се опитваш да ги "лекуваш" на сила. Парите които ще изхарчи държавата за лечението им, ако се разболеят са внесени многократно през годините под форма на акцизи. Тези, които отиват с децата си в заведения за пушачи са безотговорни хора, аз примерно никога не бих вкарал детето си в такова завение. Колкото до твоето дете, не смятам че наличието на заведения за пушачи би му оказало влияние, да започне да пуши, ако твоето възпитание, твоето въздействие върху него е достатъчно качествено. Аз като пушач мога да кажа, че възпитавам детето си в непоносимост към пушенето. Въпрос на родителска отговорност, както казах вече! Колкото до персонала, той също доброволно се наема на работа, ако примерно всеки сервитьор, при постъпването си подпише декларация, че е запознат с рисковете и въпреки това желае да работи, какъв е проблема?! Да не говорим, че в предложението става дума за малки заведения, под 100 кв.м., където най често работи предимно собственикът и семейството му, а точно той има право да реши дали да се пуши или не в неговото завадение. И въобще, продължавам да смятам, че единствената причина да не съществуват такива заведения е почти религиозно-фанатичното отричане на пушенето от страна на непушещите! Истински, разумни аргументи просто няма!