Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
0
 
! Отговори
ТЪПЧО БАЛКАНСКИ преди 11 години
Мили възмутени българи, трябва да признаем на ромите че имат по-практично и функционално семейно планиране и се множат, а вие се топите като снега и ще изчезнете понеже сте опасани с тенденциозни закони и морал следствие на промиване на мозъците ви отвън още от времето на княз Борис. Щом момичетата достигат вече полова зрялост на 11 години къде е проблемът на ромите? На колко години Дева Мария се е оженила за Йосиф и е родила Христос?
299
2
 
4
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Впрочем, да си нямаме ръководителите на държавата ни, от поне 40 години, насам! Ако бляха далновидни, нямаще да има свободия и цвъкащи се ромчета по на десет години. Това е нарушение и на Закона, както и на същият този морал, който съди нас българите, ако се оженим на 16, а за *** и на три да се ожените, никой не ви дири сметка. Отвратителна държавност, примесена с безперспективие, за много неща. И ако българите плюят някого, това да са самите тях си и управниците си, а не другите!
298
1
 
4
 
! Отговори
Петър преди 14 години
И двете неща са неправилни. Разврата с много партньори е грешка, както и вашият обичай да се жените под 16-17 години и да правите много деца. Товаса грехове,с поред разбирането за правилната хармония в живота на човечеството. Създадено бе за друг по-умерен и планиран и разумен начин на живот, но такива *** като вас, дето не им пука, както и на онези дето развратничат, объркаха всичко и превърнаха живота в дяволска вакханалия. И двата вида сте грешни и отвратителни, погледнато отстрани.
297
1
 
5
 
! Отговори
О.К. преди 14 години
Понеже много държат на морала, семейството и пр., за това домовете за деца лишени от родителски грижи са пълни с ***. И това не е само защото нямат средства за отглеждането им, а защото в повечето случаи майката не знае кой е бащата.
296
10
 
2
 
! Отговори
от циганка преди 14 години
За *** се пише ,за рания брак понеже се вижда че са заедно ,а защо не се пише за българите които правят секс с всеки срещнат или това е по нормално от колкото с един , поради това безобразие е на мода спин
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
иИ нтигрирането на него или на нея ........................... е възможно само и единствено къде,,,,.........@@@@@@@@@@@@@??????2?????????????? ХЬ ВКХЬШЬЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛНА ЛУНАТА
294
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отврат....типично *** му работа....
293
1
 
6
 
! Отговори
БАУ преди 14 години
Всички опити да цивилизовате *** са обречени на провал.Интегрирането е невъзможно, защото обектът категорично НЕ ЖЕЛАЕ да се приобщава и никога няма да поиска! *** са ***, психиката им е така устроена, такива са били винги и такива ще си останат! Единствения начин за прекратяване на поведението им е измислен от американците....отнемане на децата(нямя помощи, когато явно не могат да се грижат за създадените от тях!
292
2
 
13
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Ако аз *** 13 годишна-ще ме осъдят.А тук се чукат на 10, раждат на 11 и никой нищо не прави-такива са традициите.*** държава!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Само далавери и смукане на пари, и секс навсякъде-от последната чистачка в кварталната детска градина-до най-високо!
291
1
 
5
 
! Отговори
патриот преди 14 години
хахахаха'Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора' ---САМО 38% -е това ако не е за смях.......
290
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отговора е КОКОЛИНО :D
289
7
 
24
 
! Отговори
щирлиц преди 14 години
итлер питал две ***. Като пораснете какви искате да станете? - И едното казало,ша стана космонафт. - И Хитлер казал не бе питах, *** или Веро.
288
2
 
36
 
! Отговори
H8C0RE преди 14 години
"Елате хиляди фадроми...!"
287
5
 
9
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
GADNITE EVREI SE PLODQT MEJDO BRATOV4EDI I BART SAS SESTRA ZA DA NI SE ME6AT KRAVTA S DRUGA TAI-KATO VQRVAT 4E SA BOIJIQ NAROD.
286
2
 
2
 
! Отговори
До 332 преди 14 години
аа изнасилената от какъв произход е ?
285
1
 
25
 
! Отговори
Пънкс преди 14 години
"Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието" Добре бе...плащахме, молихме, пробвахме със смесени училища, от организации изсипват тонове брошури, доброволци, презервативи...10 годишни мангалета слагат *** с усти по такъв начин, че Алета Оушън би завидяла...КАКВО повече искате ве??? Кой обвинявате???
284
1
 
27
 
! Отговори
Пънкс преди 14 години
В Америка има едно предаване с Крис Хенсън"Да хванеш хищник". В него залавят потенциални педофили, като ги примамват в интернет хора, които се представят като 14 годишни. А тук важи идеята "ама то тва ни е традицията и обичайте" а ние клякаме смирено. Скоро време по европейски, сигурно ще настояват, че краденето, изнасилването, дри*кане в двора ви и содомията са част от техния етно бит и култура, които ние трябва да уважаваме и толерираме.
283
1
 
17
 
! Отговори
и това ли е част от преди 14 години
Двама мъже изнасилиха 39-годишна жена край врачанско село, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Враца. В 22.45 часа вчера в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получен сигнал от 39-годишната Н. И., живуща с.Бели брод, за това, че на същата дата в 12.30 часа в с.Бели брод след използване на сила и заплаха от три неизвестни лица от ромски произход е била насилствено качена в лек автомобил, на който не може да посочи марка, модел и ДК номер, след което е била закарана в местността Лозята в землището на с.Хайредин, обл.Враца, където насила две от лицата в близост до необитаема вила са осъществили против волята й полов акт. Потърпевшата е настанена под наблюдение в АГО в МБАЛ- Козлодуй, където е освидетелствана от дежурен лекар и е без опасност за живота. Предстои да бъде извършен оглед.По случая в РУП-Козлодуй е образувано досъдебно производство.
282
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1. за мен 3000 не са достатъчно много за да послужи за представителна извадка .2. какво означава "успели роми"?? Успели според тях, успели според всички други в обществото, успял в какво...?
281
1
 
22
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
***!!!