Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E KaDE E BOKO SEGA DA KAJE NE6TO I ZA TOPLOTO A NE SAMO ZA ASFALTA DA GOVORI 4E UJ PRAVEL NE6TOTO SI ,SMETKITE ZA PARNOTO TRQBVA DA SA 2 PO NISKI KOETO E I DOKAZANO
162
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 12 години
ГЬОРИНГ(Министьр на Хитлер) е казал "ЕДНА ЛЬЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЬТИ СТАВА ИСТИНА"- ТА СИ ПОМИСЛЕТЕ ЗА ПОВТАРЯНАТА ТАКАВА 20 ГОДИНИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ - ВЕЧЕ ЛЬЖАТА "Крадьт Ви сьседите" ТРЯБВА ДА Е СТАНАЛА "КРИСТАЛНА ИСТИНА". АМА НЕ Е !!
161
0
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Един министър наскоро каза "проследете парите" и с това се изчерпва всичко. Където отиват парите там са и хората заинтересовани да ги прибират. В наш (на потребителите) интерес е да ги накараме да ни начисляват реално потребеното. Да вземем да им резнем тръбите и да ги накраме да си ги сложат извън апартаментите ли? По-добре движение Градове без радиатори и да им фиряса бизнеса. Какво стана с климатиците? Ще се върнем на дърва и въглища Този бизнес умря на 80-90% защото всички дето искаха да се отопляват разбраха че под -15 не става и сега са сърдити на лъгалите ги фирми. В близките години ще спрат да продават климатици защото по джоба на народа са само тези дето не работят в екстремни условия. Отказвайте се масово от топлофикациите и да си начисляват процентите върхъ една кръгла НУЛА!!!
160
1
 
3
 
! Отговори
leonmssi преди 12 години
VSICHKI PSUVATE I SAMO PLACHETE KATO DEVICI ..AMA EFEKT NIKAV
159
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Новата политика на мутрите е да предизвикат междусъседски войни делим се на крадящи плащащи с радиатори безрадиатори с балкони безбалкони санирани несанирани за всеки от нас Герб има готово решение как да бъде обран с помоща на ЕС и банката на Цветелина Бориславова!Ние не щеме кредити *** просто искаме достойно заплащане за труда който извършваме!!!
158
0
 
1
 
! Отговори
leonmessi преди 12 години
vsichki revete i se oplakvate ama ne pravite nishto samo psuvate i plashtate
157
1
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Да и *** майката на Топлофикация,Вик,ЧЕЗ,ГЕРБ,СЪД и ПРОКУРАТУРА.Абе на целата държава.Най-добре да дойдат от Страсбург и да ни затворят като държава.
156
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Защо ми включват и балкона в отопляемата кубатура, А ? ЗАЩО ????
155
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Премиерът няма ли да вземе отношение по темата за топлофикация и нейните "правила" ?! Самочувствието му е като на всекомпетентен човек, тогава?!.... Има европейски дирекиви, на които трябва да отговаряме именно по тези въпроси, а стоят затлачени години наред.....
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 161.вече има един човек, който го направи-премахна тръбите и осъди Топлофикация, тъй като въпросните тръбите минават без неговото съгласие през имота му. Родителите ми имат апартамент, и ако някога го получа, ще направя същото. Нали частната собственост е наприкосновенна? Е как тогава ще прокарват тръби в имота ми, ако не съм съгласен?? Ще прокарат, ама друг път. Ако ми прехвърлят имота, ще го направя сега. Може би това е решението. Ако го направим 100 човека, ще се замислят от топлофикация.
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виновни са тези, които създадоха закона - да се плаща "общо подадената" енергия, а не реално изразходваната за жилищата ни енергия. В сметките дяла за отопление на общите части/ неотопляемите коридори и стълбища/ са много по-големи от този за отопление на жилището. При мен дяла за общите части е до 300-400% спрямо дяла за имота, Т-ция ме плаши със съд, на молбите ми за проверка на "изключените"радиатори на съседите, от Т-ция отказват, трябвало аз да го направя. Как да го направя? Да не съм МВР?
152
1
 
7
 
! Отговори
Пострадал преди 12 години
С 241% е скочило топлото за столичани от 2001 до 2010 година. Това съобщиха от движение ДНЕС. По думите им цената на топлоенергията е нараснала от 37 лв./мвтч (2002 г.) на 89 лв./мвтч (2010 г.), което е 241% (2,4 пъти). От там обявиха още, че за последните 10 години горивата са поскъпнали двойно, а сметките за парно са скочили между 5 и 8 пъти. В същото време има значителен ръст на авариите, които са се увеличили с над 30 процента.Топлофикация София лъже клиентите си, обявиха от движение ДНЕС. Според представители на организацията проектната мощност на абонатните станции, инсталирани след 2003 г., е завишена четирикратно. Това от своя страна води до увеличение на количеството енергия, отиваща за сградна инсталация.
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадецът вика: Дръжте крадеца!
150
2
 
12
 
! Отговори
топъл хляб преди 12 години
Настройват хората един срещу друг- нищо ново.. Печели само лъжеца!
149
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой сметне колко енергия излиза от топлофикациите, колко газ изгарят и колко енергия се подава към абонатите, ще може да забележи, че "консумираната" от гражданите енергия е в пъти повече от тази получена при изгаряне на горивата. Подобни, чудодейни закони на физиката, важат от цялата галактика само в България, като дори в сериите за Хари Потър, авторката и сценаристите са се въздържали от чак такава ексцесии над научната мисъл. Тук обаче, това не прави почти никому впечатление, а прокуратура и икономическа полиция явно са толкова скарани с обучението в 8 клас, че не могат да направят една проста сметка и да арестуват някого, за тези крупни надписвания и кражби измерими в милиарди левове. Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон ... facebook groups
148
3
 
17
 
! Отговори
няма проблеми преди 12 години
Наскоро се сдобих с наследствен апартамент в панелен блок, сега ще изчакам да се стопли , спирам централно парното на входа, режа тръбите и им ги изкарвам извън жилището, да видя как ще ме задължат да им плащам сградна инсталация!!! Слагам 2 климатика и проблема е решен!
147
4
 
1
 
! Отговори
do 163 преди 12 години
Ти се научи да пишеш грамотно, пък след това ходи да биеш насам натам...
146
1
 
9
 
! Отговори
hahahahahhaah преди 12 години
ари ве ???????? сериозно ли саседа е виновен ????? не са топлофикациите ????? га ми кипне саседа да бия не когото заслужава??????? мама виии нагла крадлива ................
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Семерджиев да бъде уволнен и съден за защита на монополни интереси.Доказва го системно!Да съберем подписи! Борисов- карай напред, уволни го!Топлофикация сама да си отчита .Посредник на клона е ***.Съседите ли са виновни за показанията на уредите на радиаторите?Да се изчислява по тях.И сиренето го докарват до магазина ,но плащам само това ,което са ми премерили. загубите се плаща доставчикътСемерджиев и Топлото нарушават КонстиНе сме полицай да следим съседа.Проблемът е на топлофикация
144
1
 
12
 
! Отговори
lilio преди 12 години
нямам нищо против топлофикация за да бъдат хората сигурни че плащат реални сметки просто трябва да кажат колко струва една единица на топломера в началото на отоплителния сезон.Примерно 1 лев накрая на сезона идват и засичат 1500 единици и си плащаш за отоплителния сезон 1500 лв. и знаеш че си ги израсходвал реално.Другото е че може да си правиш сметка и да пестиш нали това е идеята на индивидуалните топломери.По начина по който ги изчисляват в момента нямаш стимул да пестиш.