Не глоба, а проверовъчен изпит за сгафилите шофьори

Парите не са фактор за спазване на правилата, смятат от бранша
61
Не глоба, а проверовъчен изпит за сгафилите шофьори
От БАС се обявиха против вдигането на глобите на пътя. Снимка: Булфото

Повече проверки на познанията на прегрешилите шофьори поискаха от Българския автомобилен съюз (БАС).

Идеята е промените в Закона за движение по пътищата да са в посока проверка на знанията, а не толкова в повишаване на глобите, уточниха мотоексперти.

Председателят на БАС Борис Гаврилов отбеляза, че съюзът е изготвил пакет от предложения и механизъм, чрез който да се окаже въздействие върху цялото общество за ограничаване на пътно-транспортните произшествия.

Те ще бъдат предложени за съгласуване с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и транспортния министър Ивайло Московски.

"В Закона за движение по пътищата е заложено явяване на проверовъчен изпит при всяко немаловажно нарушение, но фактът, че досега това не се е случвало, означава пропуск", коментира Гаврилов.

От бранша предлагат при първо нарушение шофьорите да се явяват само на проверовъчен изпит, при второ - на проверовъчен изпит и двойна глоба, а при трето - да бъдат лишавани от право на управление и да държат проверовъчен изпит.

"Сега системата е ориентирана само към увеличение на глобите, което не е ефективно, а и не отговаря на възможностите на българина", смята председателят на БАС.

"Колко още може да растат глобите - до 500, до 1000 лева, които да плащаме за всяко нарушение ли", попита той.

Гаврилов бе категоричен, че парите не са фактор за спазване на правилата, а точно обратното.

Според него трябва да се увеличи и броят на въпросите за отделните категории, като - за В тя бъде 45 въпроса, както е сега, но за професионалните като С, Д и Е се увеличи - до 105 въпроса.

Парите, събирани от глобите по пътищата, да отиват по две направления - контрол и превенция и обучение, предлагат от още съюза.

В момента по закон 50 на сто от тях отиват в МВР за охранителни камери. Това, което е необходимо и липсва, са полигоните и тренажорите, които да бъдат изградени с част от средствата, посочи Борис Гаврилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
лимонад преди 12 години
те парите които даваш за транспорт са едни и не могат вечно да се увеличават. да махнат акциза на горивата и да слагат камери да плащаме глоби като искат толкоз. то искат кравата да я доят и от опашката вече. не става така - мой. ще стане като с цигарите - ще фалират няколко институции заради намаленото потребление и ще се нормализират нещата но защо да стигаме до крайности. ..... така не се научиха че икономиката се гради на база на обороти и количества - не на непрестанно намаляне и на двете
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната безсмислица. Нарушенията се правят не от незнание, а от чист джигитлък. Няма шофьор, който да не познава табелите с ограниченията на скоростта, да не знае какво е пешеходна пътека или двойна непрекъсната линия. И да, има катадажии, които не познават правилника.
45
2
 
11
 
! Отговори
Румяна преди 12 години
Не е нормално да се санкционират само шофьорите.Активни участници в движението са и колоездачите,които карат без да са полагали изпит,без каска и светлоотразителна жилетка,но за тях няма никакви санкции.Пешеходците също не ги глобяват,или в краен 5 лв. Защо не се направи глоба 50лв. и за пешеходците, за да се научат да не пресичат където им падне.Крайно време е да има санкции за всички!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната глупост. 1.Какво значи "маловажно" нарушение??? ( звучи ми като "тате малко съм бременна"). 2. Каквито и наказания да измислят, не се ли изкорени корупцията в КАТ, файда = 0. 3. Тея дето "служа и пазя" - да им се забрани да спират за проверка на документи, иначе едната служба просто е излишна. Оп, ми те ако се направят тея неща никой няма да иска нито полицай да става, нито катаджия...
43
0
 
17
 
! Отговори
Стига глупости преди 12 години
Три акта имам от КАТ. Двата съда ги отмени. За третия - ще видим какво ще стане. По логиката на този, *** катаджии които ми писаха НП трябва да идат на изпит за .... а сега де ?! За какво ? Те ЗДпП не познават, правилника не познават, как са станали пътни полицаи е мълна мистерия. Образовайте полицаите първо ! другото ще си дойде на мястото.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Az imam edno predlejenie da gi napravq kato tuk vyv Finland kydeto sym az . Police imat vryzka sys danuchnite i tehniq NOI i kolkoto po golemi dohodi imash tolkova po golqma e globata za previshena skorost . Primerno chovek previshil skorosta s 20 km s dohod 2000 EURO ima akt 200 EURO a syshtiq s dohod 5000 ima akt 500 EURO taka shte se brykne po nadylboko v djobovete na bogatashite koito si mislqt che mogat vsichko .
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тази паразитна институция и на другата до нея трябва да им с намери работа, че кофти .. нема пари, и PR-а трябва да си свърши работата. Смело ги заобикаляйте и не се подавайте на провокацийте им. Има да ги съдите до дупка извън РБ и да получите голями обещетения, а те няма да могат да си намерят работа.
40
0
 
5
 
! Отговори
mmm преди 12 години
tozi mihistar e goliam axmak da proveri parvo sebesi kakva e razlikata v kategoriite A B C D kogato hiakoi te blashe ha pe6exodha pateka - haprimer-
39
0
 
22
 
! Отговори
сб преди 12 години
Пълна конфискация на имуществото на всички управлявали ни през последните 21 години!!!!!!!!!!
38
0
 
25
 
! Отговори
мнение преди 12 години
по съща логика може и на ония *** в псевдо-ПАРЛАМЕНТА да бъдат подлагани на проверовъчен за умствено развитие след като незнаеха съществото на формулата на H-2-0!!! значи половината са *** там, бе!?а по същата логика и БАС може да поиска и автомобилите в движение да са само германски до 3 години а шофьорите да са минали тест драйв при бившите КАТДАЖИИ ОТ БАС-пееерас)*** пълни в тая държава-парите са ФАКТОР 1 БЕ КАТАДЖИИ ОТ БАС!?!!ВИЕ СТЕ ПОДКУПНИ
37
0
 
15
 
! Отговори
Иво преди 12 години
И депутатите задължиително
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бе вие за какви се мислите бе катили?
35
1
 
28
 
! Отговори
ККК преди 12 години
Гн. Гаврилов, от няколко години живея отново в БГ, и с ръка на сърцето мога да кажа че по голяма глупост никой не е успял да измисли до сега!! Ако това нещо мине в парламента и бъде гласувано, аз ще съм първият човек който ще напусне тази страна!!
34
1
 
11
 
! Отговори
C.CVETANOV преди 12 години
Parvo tez ot BAS da vzemat i da kazat kolko knizki sa prodali a sled tova da davat akal ili iskat oste da gushkat
33
1
 
31
 
! Отговори
азлк преди 12 години
И паричките в инструкторите или приближена фирмичка ,айде сакън коя ще е следващата браншова организация да даде акъл ,че и тя да се облажи с дълбоки предложения за реформи.Мислете бързо, че хората ще си похарчат и последните пари .
32
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Поредното малоумие, при тия бездарно поставени знаци и пропаднали пътища. Хората който си изкарват хляба с транспорт ще трябва да набутват повече пари за рушвети. А който го снимат ще се присъедини към огромната армия от безработни.
31
1
 
41
 
! Отговори
Гого от Варна преди 12 години
Това го няма никъде по света. В Германия дори книжките не им подновяват на 10 години както у нас. Карат с документи издадени от ГДР! Ясно прозира намерението на инструкторите да си осигурят допълнителен бизнес и сигурни приходи. Дали пък МВР ще се откаже от своите, като се съгласи да намалеят глобите! НЕ СМЕ ОВЦЕ ЗА СТРИГАНЕ! М..КА ВИ АЛЧНИ К>>ЕЛЕТА!
30
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ами тези от НСО трябва все да са все без книжка и на проверовачен
29
0
 
34
 
! Отговори
ми преди 12 години
Интересно, по тази логика, сгафил министър или друг чиновник, трябва да го върнат обратно н института или университета?!?
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 - Да, обаче не е ли кофти да те гепят тебе и да ти лепнат 500лв глоба, а другите да си нарушават безнаказано закона, просто защото си имал лош късмет? Трябва да се затегне контрола и да се намалят глобите. Така е справедливо, да се прилага закона на практика и всеки да си плаща чинно глобите, да бъдат посилни за плащане!