На Велики четвъртък шарим яйцата и месим козунаци

Първото яйце се боядисва в червено и се пази за късмет
Обновена: 2 май 2013 12:38 | 2 май 2013 09:57,
12
На Велики четвъртък шарим яйцата и месим козунаци
Снимка: архив, Булфото

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще се боядисат останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гост, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-и век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Събота е ден за почивка, ден в който не се върши никаква работа. Така е според четвъртата Божия заповед
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
направено е,но в събота продължаваме
9
2
 
19
 
! Отговори
112 преди 10 години
Ало,комунистите ,които забранявахте Великден,да знаете,че преди да се боядисат,яйцата се сваряват.Това е приятелски съвет понеже за вас този голям християнски празник не съществуваше.Ама сега сте барабар Петко с мъжете.Хайде със здраве.
8
2
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Доста нелепо е да мислиш, че хората преди няколко хиляди години са мислели и говорили по същия начин, както днешните. Има хиляди нови думи, термини и изрази, а други са изчезнали. Затова в Свещените писания вселенските закони са описани с алегории, символи и притчи, за да бъде запазен смисъла им. Който има желание, ще се научи да отсява зърното от плявата, който не иска, ще си остане част от тълпата, която хитри и алчни чичковци , в скъпи костими или раса, я работят чрез двата инстикта.
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само БСП.
6
4
 
18
 
! Отговори
Sensey Potashaka Poc преди 10 години
Всички тези обичаи са езически. Църквата/БПЦ/ е кооптирала езическите и религиозни празници по същия начин, по който политическите партии са объркали представата за ляво и дясно. Важното е серсемите да бъдат послушни и доволни от трохите, които им се падат от богаташките религиозно-политическо-престъпнически маси.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съседката дали ще може да ми боядиса яйцата?
4
2
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Абсолютно съм сългасен с тебе, пълен смях :)
3
2
 
20
 
! Отговори
ОЩКТ преди 10 години
АХ,КАКВА ПРЕЛЕСТНА СНИМКА.ХАЙДЕ И ВИЕ СИ БОЯДИСАЙТЕ ЯЙЦАТА!
2
12
 
25
 
! Отговори
gre преди 10 години
Религията е примитивно и архаично суеверие. Църковните институции се занимават с търговска дейност, експлоатирайки човешките слабости и неграмотност.Трябва да си изключително ***, за да вярваш действително, че земята е център на вселената, която на свой ред е направена за шест дни от говорящ дух, който има чисто човешки характеристики - обича, мрази, възпроизвежда се, опложда девици, заповядва, наставлява и има еврейско етническо самосъзнание.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да , в статията е написано , може и на Велика събота .