С 10% пада смъртността за 4 г. с новите спешни центрове

Андреева: Започваме да "сглобяваме" здравеопазването
20 дек 2013 10:50, Анисия Иванова
21
С 10% пада смъртността за 4 г. с новите спешни центрове
Министър Таня Андреева. Архив: Булфото

За четири години с поне 10% ще намалее смъртността у нас, след като се изградят и започнат да функционират спешни болнични комплекси. Те ще бъдат на територията на големите болнични заведения. Това каза пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Вчера тя представи новата "Стратегията за спешна медицинска помощ за 2014-2020".

Андреева обясни, че още от 1 януари започва изграждането на 11-те спешни центрове в цялата страна и до 2 години те реално трябва да бъдат изградени. Това ще бъдат места, на които при по-тежки случаи ще се закарват пациентите. Колко души ще работят там зависи от потребностите. 

Още по темата
„Ще има приемно отделение плюс болнично спешно отделение. В приемното отделение ще се прави преценка дали човекът е за шокова зала или за реанимация”, каза Таня Андреева.

По думите й в тези комплекси ще могат и десет души да бъдат поети едновременно.

Андреева е убедена, че желаещи да работят в центровете за Спешна помощ има, но обясни, че в отделни центрове се практикувала политиката да не се назначават нови специалисти, за да си преразпределят ресурс за фонд „Работна заплата“, т.е. да си дават допълнително заплащане, а освен това там имало и силно раздута администрация.

Тя обясни, че ще се работи в посока заплатите да са достатъчно добри и от 1 януари те ще бъдат увеличени с 10%.

"Заплащането в системата не е добро, но не може с ресурса, с който се разполага, да се постигнат веднага двойно по-високи заплати", оправда се Андреева   За спешната помощ се грижи държавата и от нея ще могат да се ползват всички граждани – осигурени и неосигурени, категорично заяви министърът.

Андреева още един път призна, че здравеопазването у нас е в разпад, затова трябва да "почнем да го сглобяваме".

По думите й в областта на демографската политика данните са много страшни – "топим се, не раждаме, с най-висока заболеваемост, с най-висока смъртност сме от европейските страни".

Демографията не е само въпрос на здравеопазване, това е въпрос на социална политика и на икономическа политика. Отказът за раждане на второ и трето дете е по социални причини, не по здравословни причини, потвърди Андреева и затова всички дейности в областта на демографската политика се връщат към държавата .

Андреева коментира случая с починалото дете в Кюстендил и заяви, че ако има установени нарушения, ще има тежки санкции.

8-годишното дете почина, след като му бе отказана хоспитализация. Момиченцето е боледувало няколко  дни, заради което са му предписани лекарства. Внезапно се почувствало зле, а дежурният лекар отказал да го приеме в болницата. Върнато в дома си, няколко часа по-късно то издъхва.

"Няма лекар, който да подцени умишлено състоянието на който и да е пациент, най-малкото на едно детенце, заради неговата принадлежност към едно или друго съсловие", обясни Андреева.

Тя обеща, че след приключването на проверката ще представи какви мерки ще се предприемат по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От комунист добро-като от умрял писмо!Пак ще има да крадат като за световно!Те нали дори като кръвно вдигнат НСО ги кара направо в правителствена болница!Комунистите имат грижа за народа колкото за ланският сняг.
18
0
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ЗА СМЪРТНОСТТА НЕ ЗНАМ ,НО РАЖДАЕМОСТТА В българия ИЗЧЕЗНА !
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пълна простотия ,поредното усвояване на пари
16
2
 
1
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До ЛЪЖАТи първо се научи да пишеш уран с "у" пък тогава обяснявай кой кого ще беси.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре,че намаляваме скоростно,за да не се разбере колко зле е здравеопазването..Поредната партенка. Кой ще ви работи в центровете със заплата 700-800лв и без специализации?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да забранят със закон акушер-гинеколози да стават министри.
13
0
 
5
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Изобщо не е паднала, откато се помня 100% от родените умират. И повече от тях дори не знаят за какво са жевяли
12
0
 
9
 
! Отговори
юруш на доматите преди 10 години
и таз ще сглобява или разглобява нещо-ало,минисЕрката,първо си оправи гинеколозчетата,после давай акъл на другите специалности-*** комунистическа крава
11
0
 
8
 
! Отговори
eeha преди 10 години
тая уфтсъ пак сложи каруцата пред коня - виж ти вече имаме 10% преди да сме започнали. ОСТАВКА!
10
2
 
7
 
! Отговори
масонските лъжи преди 10 години
От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва, подчерта професорът.България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълни и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.
9
4
 
14
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 10 години
Тази лъже и убива ! България се топи като сняг ! Вчера от статистиката казаха че умират по 8 души на час и че сме най-бързо умиращата нация в света при това баз война ! ТАЗИ ОТ СНИМКАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕСЕНА ПУБЛИЧНО КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ *** И УБИЙЦИ! ЗА ЛАКЕЙТЕ ЖУРНАЛЮГИ ЩЕ ПРИДВИДИМ ЗАТВОР И РАБОТА В ОРАНОВИТЕ МИНИ
8
1
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 10 години
Тая па изпъкнала глава кво разбира от здравеопазване?!
7
1
 
19
 
! Отговори
Надежда преди 10 години
Не Ви ли е срам? Непрекъснато планове, стратегии, комисии с идеи, а хората си заминават ежеминутно заради тази скапана здравна "реформа" и голямото крадене на средства!Превърнахте лекарите в бюрократи, настроихте целия народ срещу тях, но не се замисляте, че в природата всяко действие си има противодействие, вкл Вашата алчност. Дете съм на юрист и все още вярвам в законите, но Бог ми е свидетел иска ми се някой просто да прищрака и да въдвори малко ред в редиците Ви!
6
0
 
10
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Това е1 защото *** стават все повече,а те са много издържливи :) !
5
0
 
18
 
! Отговори
Д-р .... преди 10 години
И пак на територията на големите болници.А малките спешни центрове в малките градове,дето се рушат?За тях никой не мисли.На всяко 24 часово дежурство се грижим за 17 000 човека с една линейка,на която даже сирената не искат да ни ремонтират.А ако някой път не успея да стигна навреме до големия град?! Нищо няма да направят...отново.Затова и хората си мислят,че ние не работим както трябва.Качеството ни е много добро,нямаме възможности.Всеки,който негодува,нека дойде да види как се работи.
4
1
 
15
 
! Отговори
tuttt преди 10 години
ХАХАХАХХАХ -- комунистически смешки :)
3
1
 
14
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Какви 10 процента , бе , ДРУГАРКО АНДРЕЕВА ?!?! Дори и "РУШВЕТА" на "Бизнесмените- Далавераджии в бели престилки" вече НЕ Е 10 процента.... а значително повечко ;) Какво ще "оправите" , бе , ДРУГАРКО АНДРЕЕВА? Тия мурафети , прах в очите и л_ _на във вентилатора ги слушаме от 20 години!!!! Освен да си "ОПРАВИТЕ" собственото финансово положение.... друго едва ли ще "ОПРАВИТЕ"!!! Алооо , Андреева , ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ВИ ЛИМУЗИНИ са дори повече от ЛИНЕЙКИТЕ В СОФИЯ! А КАЧЕСТВОТО НА "ЛЕКАРИТЕ" , а?!?!
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментар нямам ,просто с нетърпение очаквам да й свърши на тези мандата по-скоро госпожата си е сложила розовите очила и се опитва да ни прави шменти -капели никой не ви вярва другарка защото 24г разсипвахте всичко и сега искаш да ни кажеш че за 4 месеца България е много напреднала във всичко та аз всеки ден се сблъскам се нещата от живота и мога да ви кажа ,че нищо не се е променило от както сте на власт БЪЛГАРИЯ ТРУДНО ЩЕ СЕ ОПРАВИ СЛЕД УПОСТОШИТЕЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИТИЦИТЕ ДО СЕГА
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми прилича на оначи приказка за САЩ дето решили да намлят процента на затлъстяване като вдигнали минималната граница. На същата логика смъртността е намаляла защото хора не останаха в БГ...