16 българи на ден опитват да сложат край на живота си

Вълна от самоубийства у нас, 74% от българите депресирани и потиснати
29 авг 2014 17:00,
189
16 българи на ден опитват да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

В последно време в България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като от тях 1600 се реализират. Това означава, че на ден средно по 16 българи се опитват да сложат край на живота си, съобщи в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика /ЦДП/ проф.Петър Иванов.

По думите му опитите за самоубийство в целия свят спрямо реализираните самоубийства са 16 към 1, а в България те са 4 към 1.

Иванов каза още, че страната ни е на първо място по детски самоубийства, а във възрастовата категория от 15 до 25 години този акт е третата причина за смъртност.

Според професора демографската картина е ужасяваща, а причината е установена от "Евростат" - 74 процента от българите са депресирани и потиснати.

Иванов обясни, че трябва да се вложат огромни средства за превенция на психичното здраве.

От ЦДП казаха още, че 50 процента от територията на България след две-три десетилетия ще бъде безлюдна, като за спасението на България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.

Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година.

Според тях поводът е, че близо 25 години след помените българите са най-бързо изчезващата нация в света, най-бедни, най-нещастни и с най-висок процент на самоубийства, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
До Аз преди 9 години
,а защо позволихме да се стигне до това.____________________________________________Вие сте си отговорили несъзнателно с въпроса! Всичко онова, което изброявате като черна статистика за България, беше възможно да се случи, именно защото НИЕ го позволихме и позволяваме и търпим! Никакви конспиративни планове нвмаше да успеят, ако нацията беше единна, решителна и почтена!Изпитанията най-добре разкриват характера на. един човек, както и националните особености и манталитет! Е съдете сами......
116
2
 
0
 
! Отговори
Uzer преди 9 години
Ето и моята скромна препоръка за потенциалните самоубийци, които не успеят да си намерят книгата "Смисълът в живота" на Виктор Франкъл:Вяра, Надежда, Любов !...
115
1
 
7
 
! Отговори
Uzer преди 9 години
От 1958 г.(когато абортите се легални вече) до 2011 г. по офиц. статистика в България за извършени около 5 800 000 аборта ! Колкото още една България. Оставям на вас коментарите за "топящата" се нация.
114
1
 
0
 
! Отговори
Uzer преди 9 години
Да си намерят книгата на Виктор Франкъл- "Смисълът в живота."
113
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 9Русия или по точно САЩ,че май се обърка или явно не гледаш редовно новини.В САЩ всяка седмица има по едно масово убийство.
112
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
Това е част от плана за изтреблението ни.Както и ислямизирането,унищожаването на армията ни,промиването на мозъци чрез тв и вестници,кризата безисходоцата и т.н карат младите и способните да напуснат БГ,здравеопазването е под всяка критика,за образованието да не говорим,стотици хиляди български семейства са безплодни идея си нямам защо само българските,държавата не прави нищо за това,разни американски марионетки ни дърпат към дъното все повече,нямаме почти никаква икономика вече,банките са ни чужди,заводите мините и т.н също,а защо позволихме да се стигне до това.Ако не се направи нещо решител
111
1
 
0
 
! Отговори
до 146 преди 9 години
Забрави да кажеш:Наздраве!:)
110
0
 
4
 
! Отговори
НАДЕЖДА преди 9 години
"Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година."Дано бързо да вземат решение след дообмислянето.
109
5
 
1
 
! Отговори
ГРЕШНИК преди 9 години
Помощ помогнете трябва да се самоубия публично, за да помогна БСП да спечели изборите и да се върне на власт за да открадне каквото е останало от България..... Помогнете с съвет на един клетник защото БСП ме задължава да пристъпя към този акт иначе ЩЕ ИЗБИЯТ ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО МВР НЕ СЕ ШЕГУВАТ.................
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са резултатите, това са евро-атлантическите ценности.Самоубийства.В Америка през ден някой откача и тръгва да трепе наред.Демокрация, Свобода, ДРЪН-ДРЪН...
107
3
 
4
 
! Отговори
srame e da kaza преди 9 години
balgarin da ne si v dneshno vreme;;;;;; s kakvo da se gordem ;; s mizeriata i bednotiata a za prostotiata da ne govorim vopshte.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтата на завоевателите се сбъдва. Същото правят и с Украйна. Дано онзи горе ги накаже подобаващо заедно с нашите алчни политици. Такъв срам няма никъде по света като при нас. Хората са оставени на произвола на съдбата, а някакви мижитурки се борят да седнат на изборите в удобните кресла. Сега е време за големи обещания и после те ще си пълнят гушите, а народа ще мизерува.
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА МАЙДАНА БЪЛГАРИНО САМО ТАМ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ДРЯНОВИЦАТА СЪМ Я ПРИГОТВИЛКОЙТО МРЕ ДА МРЕ КОЙТО ОСТАНЕ ЖИВ ДА ЖИВЕЕ КАТО БЯЛ ЧОВЕК
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само революция оправя нещата
103
2
 
3
 
! Отговори
Така е ... преди 9 години
Но с малка поправка.Някъде от 1960г. насам.....От тогава започна !!!!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Snorkyкато в Румъния
101
1
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Golqma Tragediq i po ZLE 6e stava a vie spete o6te Robi takiva
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯбезроднико ,трай си ! нали си печелиш пари ,кво те боли за нас ,а !
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 124вярвам ти ,защото виждам какво направиха вълците (извинявам се на животинките за нарицателното име ,самите вълци са интелигентни животни) с България а и аз си спомням няколко несъответствия и аномалии от 1990-1991 г ,неща които са нелогични на пръв поглед но сега разбирам ,че всичко е целяло да ни подготви за унищожаването ни
98
0
 
8
 
! Отговори
guro преди 9 години
DARZHAVATA NI ZAGIVA S VSEKI IZMINAL DEN! DA IM SE VARNE TAPKANO DANO NA VSICKI TEZI NEGODNITSI KOITO NI UPAVLIAVAHA OT 1989 NASAM