Искат солени глоби за родители на невръстни майки и бащи

800 непълнолетни стават майки на година
24 яну 2015 07:30, Александър Попов
77
Искат солени глоби за родители на невръстни майки и бащи
Снимка: Reuters, архив

Всяка година над 800 малолетни и непълнолетни момичета стават майки. 90% от младите родилки са от ромски произход, а 5% от тях раждат второто си дете, преди да са навършили 18 г.. Обясненията винаги са, че ранните раждания при тях са свързани с манталитета, традициите и начина на живот, сочат данните на социалните служби.

Социални работници застанаха зад идеята да бъдат въведени солени санкции за майките и татковците, чиито невръстни деца стават родители.

"Трябва да има солидни глоби, тъй като тези родители са допуснали с децата им да се извършват подобни деяния", категорична е началникът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева, цитирана от в. Монитор.

Най-тревожните данни за невръстни родилки се регистрират в Сливен. В болницата там през миналата година са проплакали малко над 1300 бебета, като всяко трето е било от ромски произход. Малолетните и непълнолетните майки пък са били 185, като най-младата е била едва на 12 г. 

В момента санкции има за лекарите, които не подават сигнали до социалните за бременни непълнолетни. Установените нарушители са между 10 и 20 годишно, а според Закона за закрила на детето глобата варира между 1000 и 3000 лева.

Глоба от 1000  до 5000 лв. и затвор до 2 г. предвижда Наказателният кодекс и за мъжете, които живеят с непълнолетни момичета. През първото полугодие на 2013 г. са заведени дела срещу 325 такива представители на силния пол, като 242-ма от тях са получили условна присъда.

Разписани глоби за самите безотговорни родители на невръстните майки обаче няма.

От ДАЗД засега възприемат скептично идеята за въвеждането и на такива наказания. „Това би довело до санкции за част от родителите, но няма да даде решение на проблема, коментира пред „Монитор“ председателят на агенцията Ева Жечева.

Според експертите трябва да бъдат провеждани информационни кампании относно рисковете при ранните раждания. В училищата пък да се провеждат часове за повишаване на сексуалната култура, препоръчват още от агенцията.


77
Още по темата: непълнолетниродители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
креслю преди 8 години
Кво сте се разквичали да им спират помощите бе,***!?Десетки,стотици пъти ви се казва,че европата не дава,иска ги тук а не там,и амер.посланик-също,а вие като развалена латерна повтаряте едно и също!Кой и как ще спре помощите,а!?Ама дай да се праим на умни и големи!Д...ба!Ние сме най-скапаната държава,ако изобщо сме държава!
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление положението е неспасяемо. ДПС като много знаят да дадат акъл какво да се прави или да вземат те да си ги отглеждат
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, не се тревожете! Тя природата си знае работата. В един момент като станат прекалено много, няма да можем да ги храним, няма да има кой да ги лекува и да ги дундурка и тогава ще започне масов мор, защото *** се плаши от едно, а именно работа. Та те може и да си раждат па 15, ама от тях я оцелеят 2-3, я не.
49
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
СТИГА С ТЕЗИ ИЗВИНЕНИЯ. ЕТНОСА ИМ БИЛ ТАКЪВ. Е...В. ДО 18 ГОДИ ГИ НАРОДЯТ ПО 3 НА КОИТО НЕ ЗНАЯТ ДОРИ РОЖДЕННИТЕ ДАТИ.НО.. ДЪРЖАВАТА ИМ ЗАПЛАЩА ВСИЧКО.ЗНАЯТ , ЧЕ 45 ДНИ ПРЕДИ РАЖДАНЕ ИМ СЕ ДАВАТ ПАРИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ И ПИТАТ САМО ЗА" ДУКИМЕНТА" ЗА ПАРИТЕ.ПРИ ВЪПРОСА"КОЙ ЩЕ ГЛЕДА БЕБЕТО КАТО МАЙКАТА Е МАЛКА- БАБАТА ОТГОВАРЯ АЗ"БУЛКАТА НА 14 ГОДИНИ . БАБАТА НА 28.ОЩЕ НА 13 ГОДИНИ ИСКАТ БРЕМЕННОСТ ПРИ ДЕТЕ , КОЕТО ОЩЕ НЕ Е СТАНАЛО ЖЕНА. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДРУГИ ТЕХНИ"КАПРИЗИ".
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за съжаление като им спрем помощите, ще се юрнат да крадат. ние естествено няма да разчитаме на полицията да ни пази, а ще саморазправяме с крадците, много от които ще бъдат избити. Европа ще се намеси и пак ще се върнем отначало - пак на помощи.
47
0
 
17
 
! Отговори
Аззз преди 8 години
1) Малолетни да не могат да взимат детски, ако ще да родят 15 деца2) Родители с минимален или никакъв доход да взимат детски само за първото дете. Презумпцията - като нямаш доходи, не прави деца, ами си оправи живота
46
0
 
20
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Само за едно не си прав - те също имат ценности,но различни от нашите.Вчера някой от коментаторите тук сподели, че майка му е учителка и се налага през 1-2 месеца да търси по домовете им момичета,спрели да идват на училище Майките на такива казвали:"Защо й е да учи? След година-две ще започне да ражда и държавата ще си я гледа."Ето,това са ценностите им - по-бързо да започне да ражда, та да се абонира за готови пари! Ежемесечно ще взима колкото млад висшист!А за повече деца - още повече пари!
45
0
 
18
 
! Отговори
Преди няколко години преди 8 години
по телевизията,имаше интервю с лекар от Сливен. Той каза: "Нерядко, в моето отделение 15-16-годишни раждат своето трето или четвърто дете."Именно родителите продават малолетните си дъщери на някого, който плаща, за да прави секс с малката. Официален брак не се сключва (заради помощите). На юридически език, тази ситуация може да се окачестви като "продажба на човек в робство; предоставяне на дете за секс срещу пари". В нормална държава наказанията за такива деяния са страшни, а у нас - смешни!
44
0
 
18
 
! Отговори
1 преди 8 години
Вместо да дрънкат празни приказки и едни хора да взимат едни големи пари за "ромското включване" да се работи за грамотност, не само писмовна, но и полова! Каква майка е на 12 години и какво очакваме от нея в отглеждане и възпитание на нещастното същество, което е родила, като тя самата е дете и не е била възпитана в никакви ценности? И наистина трябва да има санкции и то големи, а не да се дава обаснение с манталитета на ***. Живеят тук и имат права, но и задължения. Да ги спазват!!!
43
0
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
районен съд Севлиево, напр., наложи миналата седмица глоба, според предвиденото в закона, на такъв татко на бебе, което е с непълнолетна майка.
42
0
 
24
 
! Отговори
ДИМИ преди 8 години
НЕ Е ЛОГИЧНО *** ДА СЕ ВОДИ САМОТНА МАЙКА АДА ИМА 6 ДЕЦА.В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЯ ЖИВЕЕ С МЪЖА ОТ КОЙТО СА ДЕЦАТА И НЕ СКЛЮЧВАТ БРАК.НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ ВЗЕМА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ,СТРОЙ СИ КЪЩА НА ЧАСТЕН ИЛИ ДЪРЖАВЕН ТЕРЕН -БЕЗ ДА ПЛАЩА, ТОК НЕ ПЛАЩА ИТ. Н.ТОВА НЕГО ЛИ ВИЖДАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,ЗАТОВА СЕ МРАЗИМ С ВЛАСТА И ***
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За педофилия-в затвора.
40
0
 
16
 
! Отговори
Решение преди 8 години
За педофилия - изселване, така ще разкараме *** за 3-4 години.
39
0
 
22
 
! Отговори
дара преди 8 години
Как ще им събирате глобите на тези? Решението да не им давате помощи...
38
0
 
21
 
! Отговори
?? преди 8 години
Не може по закон да има долна възрастова граница за сключване на брак на 16 години, а да се толерират публични женитби на 12 годишни деца по етно-фолклорни съображения.
37
0
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Никакви условни присъди!!! При бай Тошо нямаше чак такъв проблем защото имаше як бой. Сега като няма бой - затвор с принудителен труд и за бащата и за майката, глоба от над 10 000 особено за малолетните и никакви помощи до живот. Ако краднат като излезнат пак в дрънголника да си изплатят щетите.Крайно време е да се инвестира в повече затвори - фабрики, мини, заводи. Вижда се , че държавата има работна ръка за тях!
36
1
 
31
 
! Отговори
GODZY преди 8 години
Сексуалния акт с лица под 18 години в законодателствоте се води за престъпление и е наказуемо със закон. Като роди под 18 това какво ли означава?????Пак двоен стандарт.Добре че в България не живеят канибали, че и те имат културно отличителни черти които явно се толерират в България.
35
1
 
13
 
! Отговори
Амон Гот преди 8 години
Затова фюрера е бил ВЕЛИК.
34
0
 
20
 
! Отговори
666 преди 8 години
***, как така санкции??!! Аууу, каква расова дискриминация и незачитане на културните особености на малцинствата в расистка България! Вай-вай-вай...ред сълзи и сополи...А иначе, културните "ценности" много бързо влизат в релси със спирането на помощите "на калпак". Като са детски, да отиват в детските градини и училищата (онези в парламента най-сетне се сетиха), според нуждите да се отпуска безплатна храна на децата - но парите да са за децата, а не за пиячка. И да има детски и за работещите.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма манталитети, няма традиции. В тази страна има закони на които трябва да се подчиняват всички. След като не му пасва на манталитета да заминава в Индия или другаде където закона се доближава до неговите традиции.