Депутатите върнаха мобилните камери на пътя

Возим деца до 15 месеца в колата само с гръб към движението
Обновена: 29 яну 2015 18:04 | 29 яну 2015 14:26, Камелия Цветанова
67
Депутатите върнаха мобилните камери на пътя
Снимка: архив, БТА

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ, с които се връщат мобилните камери на пътя.

В края на януари миналата година Върховният административен съд постанови, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни, което означава, че мобилни устройства няма да издържат в съда по делата срещу актовете на пътната полиция.

Още по темата
Причината за решението на съда беше, че правилата за ползването на мобилните камери не бяха ясно разписани.

Още в първите месеци след решението на ВАС обаче дисциплината на шофьорите отслабна, средната скорост на движение с вдигна с 10-15 км/ч и загинаха 43 души повече, мотивират се вносителите на поправките в закона.

С приетите днес промени е предвидено редът и начинът на използването на мобилните камери да бъде регламентиран с акт на министъра на вътрешните работи.

Създава се и уредба за реда за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци, на сайта на МВР и в медиите.

От ГЕРБ посочват още, че мобилните камери са налични и не се изискват пари за влизането на промените в закона в сила.

С измененията се синхронизира и сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопасността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения.

При определените категории пътни нарушения, като превишена скорост, неизползване на предпазен колан, шофиране след употреба на алкохол, говорене по телефона по време на шофиране, ще се улесни реалното прилагане на наложените санкции.

Парламентът одобри на първо четене и промени, приети от Министерския съвет, с които ще има нови правила за возенето на деца в кола.

С тях се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца в колите.

Новото законодателство ще изисква монтиране на системата, при която детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца.

Депутатите отхвърлиха исканите изменения от РБ, с които се дава право на такситата, когато в тях има пътници, да могат да се движат в бус лентите.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уфффффффф, виждам "Депутатите върнаха..." и така се зарадвах, мислех, че върнаха служебните коли и ще се возят със собствените си возила... Да, ама... не!!!!!!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за катострофите причините са 2-----45% са идиототе дето се мислят за безсмъртни и 55% са лошите пътища , просто у нас пътищата и знаците са направени да създават предпоставки за ПТП-та
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за вносителите на закона не знам..но вносителите на камерите и устройствата празнуват здраво...
55
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен - камерите ги забраниха не политиците, а едно тълкувателно решение на Върховния административен съд - нямало подробни правила за използване на тези технически средства, трябвало да има пътни знаци които да предупреждават водачите. В това решение не е отречена доказателствената стойност на данните от системите за видеоконтрол. Някои съдебни състави отменят и НП, издадени по този ред, макар решението да е само за ЕФ.
54
0
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
Правилно.Трябват жестоки глоби.И затвор за шофьори с алкохол в кръвта.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
огладнели са мамините хрантутници
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха видяха ,че парите в хазната намаляха и върнаха камерите , иначе кой ще храни хрантутниците безработни дето хранели с данъци държавата.
51
5
 
7
 
! Отговори
Дане преди 6 години
Докато има толкова много *** по пътищата трябва да има жестоки глоби, от които да няма отърване. Който кара разумно и по правилата няма от какво да се опасява. И не мога да разбера този типично български рев за фаровете. Нима не сте съгласни, че така ви забелязват от далече и това пак е в полза на вашата сигурност.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...29 и 30Или да е както казва 34, което е и правилното според мен или да не важи за професионалните шофьори изобщо.Ако таткото е професионален шофьор/тираджия например/с какво е по-лош от любителя таксиджия?Изобщо на никой не му пука за децата, важното е взятките да вървят, това им е логиката за всеки един закон, Европата им го каза за пореден път.Ама кво от тва, Ганьо си знае неговата!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 абе то не е много ясно кога ще натовариш повече системата, като останеш жив да те лекуват, или само да те закопат. Инае при удар над 80 км/ч, разликата е че тоя с колана изглежда цял и почти като жив. Инерцията и физиката не прощават.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МорскияВеднага ти отговарям!Това е така, защото живота си е твой, но за лечението ти , а и на всеки сме солидарно отговорни, т.е. от на всички нас осигуровките - здравните, които влизат в бюджета за здравеопазване.Така, че като си безотговорен за себе си натоварваш бюджета на здравното министерство, респективно на всички нас и държавата като цяло.
47
2
 
5
 
! Отговори
до Морския преди 6 години
След редица тестове и проби от '61ва до '84та, дори травматолози и ортопеди, анализирали стотици катастрофи и пострадалите от тях, се стига до заключението, че колана намалява вероятността от сериозни травми и смърт между 30 до 50 процента. Държавите го правят законодателство и те така до ден днешен. Въпроса ти е интересен. Има история в нета, порови
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПодкрепям. Нашето момиченце израстна и не се събираше в такова столче..
45
1
 
10
 
! Отговори
ттт преди 6 години
Така или иначе съвестният шофьор си е съвестен. Дали на тея хлапетии дето мама и тате им плащат глобите мислят за камерите и къде са те.... те пак карат бързо и то на места където е най опасно сред хората. Не научените шофьори на 18-24 годишна възраст с много мощни коли са причина за 80 % от катастрофите ... другите 20 са лошите пътища. Не трябва да имат право младите шофьори да карат сами първите няколко години и мощни коли и да видите как ще се научат
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тия торби удобните статистики ги знам!къде е тя за ефекта от ламбите?сигурно лошо им става,като четат за шефа на митницата в Свиленград какви кинти е дялкалозверяха от глад
43
5
 
9
 
! Отговори
Морския преди 6 години
Аз искам да задам малко по-страничен въпрос на който като го задам никой не може да ми отговори : Защо трябва слагането на колан да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?!? Нима с неслагането на колан застрашавам някой освен само себе си ? Не казвам че не помага колана , ама като не го сложа и се трясна , последствията са за моя сметка ? От къде на къде някой ще ми казва аз какво да правя със своето здраве и имущество след като не преча на околните с това ?!Моля някой да ми даде отговор ако може.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си голям ***, за да приемеш такива поправки в законите, каквито сега ги налага ГЕРБ и управляващата многоглава ламя, подкрепена и от ДПС. Преди мен са написали защо е малоумно и няма смисъл да ги повтарям.Нещо друго. Открай време е очевАдно, че хората, които изпълняват даден закон не трябва да го пишат или да участват в писането му. В случая КАТ и МВР трябва да изпълняват закона за движение по пътищата, но вместо това те хем го пишат, хем не го изпълняват.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можах да разбера дали някой направи статистика дали се увеличиха ПТП-тата, докато изнудвачите ги нямаше по пътищата?!?----------------Ами точно, когато нямаше мобилни камери имаше изнудвачи - спира те с радара и почва ...А сега стои там на пост, тя камерата си снима. Като му свърши поста - прибира камерата и си заминава.Който кара с превишена скорост - получава ел. фиш!!!По-справедливо от това няма как да бъде. Аз не знам що за човек не иска това??? Само пустиняците с БМВ 90г не искат
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой го беше написал по-долу... Тези столчета за монтиране обратно на посоката на дв. (нашето поне) са за до 13кг. след това детето вече не се събира вътре. Има доста деца, които са над тези килограми още на 12м. Пак не са го доизмислили ***.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен винаги ми е било интересно, какъв е проблема да се използва техниката, която е годна и си работи и никой няма възражения срещу това. Какви доводи имат политиците за да забранят мобилните камери.Все едно да забраним на одитори да одитират КТБ. Но защо? Защо да се забрани и защо точно КТБ. Гледам и нов закон има - "Цецо е невинен"Яко мен много ме кефи България и тук ще живея