Цените на храните на едро са по-високи отпреди година

Български плодове и зеленчуци почти не се предлагат през март
Обновена: 29 мар 2015 10:42 | 29 мар 2015 10:35, Елка Василева
103
Цените на храните на едро са по-високи отпреди година
Снимка: архив, Булфото

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през март с 0,81 на сто до ниво 1,470 пункта. Средномесечните стойности на индекса обаче са с 1,3 на сто по-високи от март 2014 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

След известно повишение на цената на захарта през януари и февруари през март трендът се обръща и продуктът поевтинява на месечна база с 0,8 на сто до 1,18 лева за килограм.

През март се запазва възходящата тенденция при движението на цената на брашното, като спрямо февруари е отчетено повишение с 1,2 на сто. През март цената на фасула "пада" с 2,6 на сто.

Цената на олиото отбелязва леко повишение на месечна база с 2 на сто, а оризът поскъпва с един процент. Цената на яйцата е без промяна - 0,19 лева за брой.

При цените на млечните и на месните произведения се наблюдава спад с около 1,0-1,5 на сто спрямо февруари, пилешкото месо поскъпва на месечна база с един процент, а свинско месо е с 3 процента по-ниска цена.

Спрямо същия месец на миналата година кравето сирене поевтинява с около 3 на сто, а кашкавал "Витоша" - със 7,5 на сто. Цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 3,8 на сто. На годишна база свинското месо  поскъпва с 5,6 на сто, а пилешкото поевтинява с 3 на сто.

Цената на захарта на годишна база намалява с 19 процента, на олиото с 4 процента, а брашното се търгува на същите цени като през март 2014 година. На годишна база яйцата поскъпват с една стотинка, а оризът - със 7,7 на сто. За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през март поевтиняването му на годишна база е 14,4 на сто.

През март предлаганите на пазара български плодове и зеленчуци са в минимални количества. Изключение правят зелените салати, репичките, зеленият лук и чесънът, съобщават от ДКСБТ.

Поскъпване на месечна база има при вносните краставици - 4,5 на сто.

Цената на зелените салати се повишава на месечна база с 16 на сто. Причина за това са неблагоприятните климатични условия през март /силни снеговалежи и ниски температури/.

Българското зеле поскъпва през март с 15 на сто, а вносното - със 7 процента.

През месеца картофите поевтиняват с 2 процента, доматите от внос - с 3,2 на сто, а репичките - с 4 процента.

През март поскъпват всички плодове - ябълките с 11,5 на сто, бананите със 7 процента, портокалите с 3,8 на сто. Само лимоните поевтиняват с 0,6 на сто.

В сравнение със същия месец на миналата година цената на картофите намалява с 30 процента, а на лимоните - със 7 на сто.

Ръст на годишна база има при цените на вносните домати /4 на сто/, на краставиците от внос /14,3 на сто/, на салатите /44 процента/, на репите /10,4 на сто/, на ябълките /2 процента/, на бананите /20 процента/ и на портокалите /8 на сто/.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 9 години
Ох ,ГМО, вече даваш резултати:)
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 57Глупости, всичко излиза, най-много 5 грама да остават в машината за мелене. нали после пак ми тегли смления шол?! Ти не си ли взимал така кайма на място смляна?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 57Разбира се. все пак 14 лева килото.)
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 55Ама пак ли 50 грама шол смели?То по машината ще остане и няма да капне от толкова малко...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това да не забравим и санкциите срещу Русия. Заради тях в момента в ЕС се прилага дъмпинг. Стоките, които са загубили руските пазари се предлагат на такива в ЕС на занижени цени. Въпреки, че звучи добре, всъщност не е. Това е бомба със закъснител. Производителите ще намалят продукцията при ниски цени /по- малко работни места, повече социални разходи, по- ниски заплати/ и цените пак ще се върнат на предходното ниво, защото няма да има свръхпроизводство.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отивам оня ден в Кауфланд и гледам цена на телешката кайма- 7.50. Пък иначе телешко за готвене е 10 кинта. Телешкият шол 14 лева...викам си че няма логика...освен в каймата да има разни примеси дето правят грамажа. Но експериментирах- взех си 50 грама телешка кайма( продавачката ме загледа очудено), а а з й казах- за проба е само! Хората окло мен за захилиха.Опържих си кюфтето и си клъвнах от него- ОТВРАТ!На другия ден си взех шол но смлян на място- те там е истината- в чистото месо.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониментака е, добре го казваш. САМО ГЕРБ!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САМО ГЕРБ!Ъхъ чадо, факт е, че петрола падна с над 50%. Трябваше бензина да е доста под 2 лева до сега и то без значение на управляващите. Добре, че са ГЕРБ да смъкнат толкова цената на черното злато на международните пазари - факт. Обама и Путин трябва да се учат от г-н Борисов. 10-20 годишното свинско и телешко е евтино по принцип. Нищо, че е отлежало, то не е като с виното.
36
0
 
5
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Една непозната ми вика в една верига магазини:-Господине,защо сме толкова бедни?Викам и:-Един Бог знае!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама какво съм тръгнал да споря с тикви?!Всички Герберасти сте тикви еееей такива големи и само семки ви дрънкат в кратуните кухи!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ка'т чета к'ви ги пишите и аз се сетиф. К'ъф секс имаше едно време при бай Тошо ей-и, ум да ти зайде. Сега ко? Само една димукрация. Шъ си сповняме, шу си сповняме, е-е-е...
33
1
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
Темата е за храната,другарю ***. Вземайте си редовно хапчетата и спрете дрогата.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То пък , от ГЕРБ зависеше, свалянето на бензина.Вай, вай, смешници!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свинското в Билла е пластмасово,пълно с ГМО и не само в Билла!Пари да ми дават заедно с месото няма да ги взема!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 45 Свински врат за 4.25 само в на *** у *** си видял!Значи свински бут е 8 кинта в Била а свински врат 4.50? Ти е.а майката лъжлива скапана!
29
0
 
10
 
! Отговори
97388 преди 9 години
При бай Тошо си гледахме по цели прасета , не по килограм свинско на промоция от не знам де си!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 44 Свинският джолан е 4 лева в Била, но то половината грамаж е кокал, ***. Я виж колко е чистото свинско месо в Била- 8 лева, смотан.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може би и конско месо? Или е по- скъпо?
26
1
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
4 лв. пържоли, ти кого лъжеш?Я влез в месарски магазин и опитай да вземеш пържоли за 4 лева.Можеш да вземеш само сланина за толкова пари!
25
2
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 37Ти пържолки от 4 лева можеше да хапнеш по време на бай Тошо, сега за 4 лева може да ми хапнеш моя кренвирш!