Носят Благодатния огън с два специални, огнеупорни фенера

На Велика събота хиляди стават свидетели на чудното му запалване в Йерусалим
11 апр 2015 08:15, Анисия Иванова
50
Носят Благодатния огън с два специални, огнеупорни фенера
Снимка, архив Булфото

С два специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим днес на Велика събота, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Велинов обясни, че огънят ще бъде донесен от църковно-държавна делегация, която тази година ще се води от Ловчанския митрополит Гавриил. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон. Полетът е бил рано тази сутрин - в 4.30 часа сутринта от летище "София".

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

По думите на Емил Велинов очаква се църковно-държавната делегация да се завърне в България с Благодатния огън днес -  между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София. Там, по традиция, вече ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има и представители на Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него, каза Велинов.

Той съобщи, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Кибритена фабрика преди 9 години
Костенец
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bog da pazi Balgaria i izmachenia mi narod a na prodagnite ni politici da vazdade spavedlivost
29
3
 
5
 
! Отговори
ние българите преди 9 години
гнусни и отвратителни социални *** - попове, владици и патриарх. Нямаме нужда от вас.КЛАСИКА ОТ СМИРНЕНСКИ !ВЕЛИКДЕНХристос ни с любов ослепи.Къде е светата любов?Море от омраза кипии тътне край кръста Христов.Тълпите реват, все такабездушни и зли кат преди,и все тъй протегнал ръка,под кръста му Юда седи.Разпънат, оплют, обруган,умира босяка смирен...а вред фарисейската сганпразнува възкресния ден.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако Фалкона не си пусне колесника,ко прайм с огъня и фенерите.за всеки случай попа да си вземе парашут че чакаме огъня
27
2
 
5
 
! Отговори
Вертолд преди 9 години
Даааа, не се гаси туй , що не пламва!!! Няма как да запалиш огнеупорен фенер!
26
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Благодатният огън не слиза само когато Православните са приели начина за изчисляване на Възкресение като католиците.Войнственият атеизъм=Религиозен фанатизъм.
25
2
 
3
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
до 29Това пък говори за особено жесток Бог, който нарочно е създал просто човечество, за... какво? Да гледа как се мъчат, как се избиват взаимно заради НЕВЕЖЕСТВО?!?Гледах преди време едно клипче, където една *** от вярващи се беше нахвърлила върху слабоумна жена, защото.... се била изплюла на свещената им книга. Тялото й беше цензурирано, но не и как някакъв дивак й скачаше на главата с двата си крака, докато други 5-6 просто я ритаха, а десетки други просто гледаха и записваха с джиесемите.
24
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До BURZUM. Дааа, не беше нужно много за да стане ясно че това което казах е вярно - всички които мислят различно от нас са прости. Е ми добре тогава - аз пък казвам че всички които не вярват в бог са прости........ Хайде де!!!Прости сте!!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задкулисието започнало от тайната вечеря,не ви ща еврейските богове и огньове.Аман от сектантски истории и ритуали които хората даже не разбират но с овчедушие следват.
22
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 18.Правилно го казваш, ама тук това не може да стане. Всеки трябва да пречи на другия, иначе не може да спи спокойно. И всеки с различно мнение и вярване е ***, *** и т.н. Иначе се пишем толерантен народ, да ама толерираме нещо който не би трябвало да бъдат толерирани, а ако съседа примерно вярва в друго го обявяваме за *** и ***. После що сме в това положение, ме ето затова!!!
21
5
 
2
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Достатъчно съм чел за злините, които вярващите са извършвали и продължават да извършват от 2000 години насам за да преценя, че са не по-малко зверове. 500 символа не стигат. Вярващите чакат с нетърпение второто пришествие, готови са да захвърлят всякаква отговорност и задължение към обществото и семействата си. Най-пресният пример - оня ненормален американец, дето бил предвидил края на света, "благодарение" на което хиляди родители разпродадоха наследството и спестяванията на ДЕЦАТА СИ.
20
0
 
2
 
! Отговори
ateiste преди 9 години
Naman kirilica zatova picha taka....a che che se molichogech da badech sigiren....i za tvoe svedenie sam obrazovan chovek na sredna vazrast t.e. be sam pensionira baba koato nama kakvi da pravi...ne chetech....varata e v duchata...ni ti takava namach taka che nama kak da me razberech...toi i Pilat ne e varval ama za vseki sluchai si izmil racete sled kato izdal prisadata...ako vaobche stoplach za kakvo govora...az ne nisa vina za promitia ti mozak...samia fakt che pichech za da draznich govori..
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Науката и вярата не трябва да се смесват.Не че вярата не е дала много на науката. Много от нещата, които се откриват само потвърждават написаното в Библията. Например е доказано, че човешкият род е тръгнал от един мъж и една жена. Има математически изследвания по темата.Умният човек е невъзможно да е невярващ.Не случайно Айнщайн, Нютон, Паскал, Менделеев,Павлов и т.н. са били вярващи.Паскал даже в книгата си "Мисли" говори предимно за Бог.Всички разсъждения в тази интересна книга са за Бога.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атеистите не могат да разберат с техните критерии вярващите.Могат само да се учудват на това защо хората вярват.Атеизма е по-лесен, всичко ти е позволено.Както казва Достоевски "Без Бога вс дозволено!". Тази всепозволеност е причината за октомврийската "революция". Зверствата, които комунистите правят са потресаващи. Но това е типично за атеизма. Нямаш никакви спирачки, няма Божии заповеди. Нямаш морални пречки. Развратът е налице. Комунистите са мислели в началото жените да са общи.
17
6
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
до 9,15Хахаха, как само си знаех, че провелият изследването е руснак. Само руските "учени" се занимават с псевдо-наука. Само псевдо-науката може да покаже наличието на Бог. Или всичко друго, което ти изнася в момента.
16
3
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
"Един ден ще ти се наложи да се молиш" е възможно най-типичният отговор, който съм чувал от вярващ. Самият факт, че писачът използва шльокавица е красноречив. Същият вярващ после говори колко всеобичащ бил Бог, без дори да осъзнава в какво диво противоречие изпада.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това, че Благодатният огън започва да пада всяка година в християнският храм, а престава да пада в еврейският храм, Бог показва, че евреите са отстъпили от Истината.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Традицията със запалването на Благодатният огън разбира се има Библейска история. огънят е паднал от небето за да запали еврейският жертвеник, който бил обилно намокрен с вода. Покрай двата жертвеника, еврейският и езическият се молели един от еврейските пророци и един езически жрец, за да докажат кой бог е Истинският Бог. И жертвеника на еврейският пророк се запалва. След като евреите предават Господ Иисус Христос, Бог дава този огън, който е падал всяка година в еврейският храм на християните
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като тогавашният йерусалимски патриарх вижда, че огъня не пада, пак връща старият стил и на следващата година огъня пада.Веднъж огъня се бяви поради изгонването на православни араби от храма, и след като ги връщат в храма, огъня пада. Те просто много се радвали и били шумни.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Памука върху Гроба Господен започва да гори, но има и пламъци във въздуха.Самият огън в първите минути е невеществен, не изгаря. Затова миряните горят с него брадите си и те не се запалват. Всяка година Благодатният огън пада по различно време, понякога веднага, понякога епископът трябва да се моли много. Има случаи, когато не е падал. Веднъж заради това, че православните били изгонени от арменците навън от храма и вторият път заради приемането на новият стил от Йерусалимската патриаршия.