Българинът – най-големият атеист на Балканите

Едва 52% от българите са религиозни, сочи проучване
8 юни 2015 18:15,
243
Българинът – най-големият атеист на Балканите
Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-религиозно е населението. Снимка: Gallup

Малко над половината, 52%, от българите определят себе си като религиозни. 39% от сънародниците ни твърдят, че не са вярващи, а 3% от тях са убедени атеисти. Останалите 8% не могат да се самоопределят. Това показват данните на агенция Галъп и Уин.

С тези данни България се нарежда под средния процент на вярващи в света и съответно над средния за невярващи. Държавата ни се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа.

Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност. Сред съседните на България държави най-ниска религиозност декларират в Сърбия - 71%, а най-висока - в Македония, 88%

Две трети от хората по света твърдят, че са религиозни.

В световен мащаб 63% заявяват, че са религиозни, докато 22% се определят като нерелигиозни. Убедените атеисти са 11%. Те са най-много в Китай – 61%.

Най-религиозни пък са в Тайланд – цели 94% от населението. Следва Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко само с процент по-малко.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37.

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват  че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
измъчена от селяния преди 1 година
Жена съм и като дете мечтаех за красив дом, дрехи и свободата да обиколя света...Израсла съм при религиозни селяни в скандали за пари и от такива семейства ми се гади...
172
9
 
23
 
! Отговори
Atheist преди 8 години
Религията - оръжие за масово поразяване. Това доказва че сме най-малко лошия материал на балканите щом имаме най-малко религиозни.
171
8
 
10
 
! Отговори
супичка преди 8 години
За чудещите се, как така 39% невярващи и 3% атеисти. Тези 39% спадат в графата агностици - т.е не знаят дали има бог, нямат доказателства и не вярват, но ако им се дадат такива, ще го приемат.Това са агностични атеисти. Атеистите, са %100 сигурни в несъществуването на бог, ако се докаже по неуспорим начин, най-вероятно няма да се подчиняват и да изпитват уважение и етц към въпросния :) . Иначе, браво. Взехме да излизаме от тъмните векове .
170
19
 
13
 
! Отговори
Православенмонархист преди 8 години
Преди 1944 г. българският народ е бил добър, благочестив и силно вярващ, а България е била 1 на Балканите в икономическо отношение. След това юдео-болшевиките надигнаха война срещу Православната Църква, избиха елита на нацията и превърнаха масата в безбожници и слуги на мамона. Сега кристално ясно виждаме последствията от 70 годишния богоборчески режим.Господи, прости!
169
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Норвегия и Швеция са "Пей сърце".
168
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията е смърт на Бога!
167
4
 
8
 
! Отговори
СС преди 8 години
Ами какво чакате с такива крадливи и лъжливи гротески, каквито са нашите "духовници" т.е. попове.
166
7
 
19
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Дано има повече вярващи хора и по-малко религиозни.
165
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религиозен не означава духовен. Религията е просто инструмент в ръцете ти и от теб зависи как ще го използваш. Както с ножа можеш да сготвиш или да измайсториш нещо, но можеш и да изколиш цяло село. И това не прави ножа лош или добър.
164
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен религията се ***, а по начало е замислена като път към духовността. Само че днес религията много повече разделя хората, отколкото да ги учи на духовност, доброта, смирение и т.н. Отделно се използва от разни политици, терористи и какви ли не за манипулация. Исляма е живия пример. По начало исляма не проповядва насилие и наистина до преди няколко десетилетия е била мирна религия, но вижте сега какво стана и това не е заради самата религия, а заради нечии интереси.
163
2
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Абе и с тези смешни попете дето си мънкат под носа и нищо членоразделно не могат да кажат, като призраци разгащени се влачат по задушниците. Какъв пример за вяра да създадът в хората и те трябвало да спасят душите ни!
162
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не сме в средновековието, че все още да вярваме в богове
161
10
 
10
 
! Отговори
Атеист преди 8 години
Бидейки нормално интелигентен,не вярвам в никакви богове,особено пък в този еврейски сурогат за *** гоим - християнството.Ако християните се чувстват ОБИДЕНИ от мен да прочетат това:"Обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви мразят и молете се за ония, който ви ОБИЖДАТ и гонят" (Мат.5:44)"
160
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атеист, безродник, непукист, егоист и ***. Позна ли се жалък форумен ***, дето четеш това?
159
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ei sega proverihme v ``germaniq`` kolko hora ima .... vsichki sa bolni ili izqdeni :) a na trona sedi silata v jenski aspekt :)
158
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
господа смешници , в Германия всяка неделя , църквите са пълни с хора , и навсякъде църкви . Така че , тая измислена статистика , си я заврете някъде , проверете в Германия , колко хора плащат kirschensteuer ( църковен данък) и тогава си разпространявайте глупостите , и тоя данък го плащаш всеки божи месец , а не *** , да ми пише , колко плаща за кръщене и погребение , това се прави по един път в живота , а не като църковния данък там , където го плащаш всеки месец в живота .
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръщаване на дете - 140лвПогребение - 40лв, но може да излезе и 100 ако нямате да платите точно. Като погребвате близък гледайте да си носите дребни!
156
7
 
32
 
! Отговори
me преди 8 години
Искрено се надявам религията вече да е приключила участието в цивилизацията ни. Достатъчно беди е донесла. Да си вярващ, т.е. духовен е съвсем различно от това да си религиозен. Религията е институция, която те вкарва в рамка, дава ти някаква правила и ти обещава нещо, което не е по силите й да ти даде. Демек, лъже те. И те отклонява от истинската духовна еволюция. Западните хора са били "вярващи християни" векове. И какво добро направиха - геноциди, войни и извращения. Прикрити под религиозност
155
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука Господ няма.
154
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЯРНО Е!!!!!!!!НАРОДА Е ЗА БКП И БУДА ТОВА Е НАРОДА