Рядката червеноклюна потапница е открита в Добруджа

Над 1000 екземпляра от нея са установени в Дуранкулашкото езеро
Обновена: 21 яну 2016 13:53 | 21 яну 2016 12:33, Анисия Иванова
1
Рядката червеноклюна потапница е открита в Добруджа
Архив: Булфото

Красивата червеноклюна потапница - много рядък вид птица за България, е установена в необичайно висока концентрация в Дуранкулашкото езеро и морското крайбрежие между Дуранкулак и Крапец.

В района от записаната в "Червената книга" птица са наблюдавани 1070 екземпляра, съобщи пред БТА експертът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Даниел Митев обобщените резултати от среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

По думите му толкова много червеноклюни потапници, които очевидно са изтласкани от студената вълна в Русия и Украйна, се наблюдава за първи път в Приморска Добруджа.

Мъжките екземпляри са ярко обагрени от керемидено червено до черно и бяло, а размахът на крилете им достига до 90 сантиметра, отбелязват орнитолозите.

Природолюбителите са установили при преброяването в района на Дуранкулашкото езеро и три екземпляра от тръноопашата потапница, наречена така заради стърчащата подобно на трън опашка, информираха от БДЗП. Мъжката птица, която е със син клюн, също е рядък зимуващ вид в България.

В Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс и по морското крайбрежие до Каварна при среднозимното преброяване са установени 1700 червеногуши и 4000 белочели гъски, съобщи Даниел Митев. Според експерта числеността на световнозастрашената червеногуша гъска е доста по-малка в сравнение с минали години, когато в защитената зона са зимували над 80 на сто от световната популация на птицата.

Очаква се при поредния мониторинг в края на месеца природолюбителите да установят по-голяма концентрация на редкия вид, който долита от Сибирската тундра. БДЗП осъществи редица мерки за опазване на птицата в приморска Добруджа чрез проекта "Сигурно убежище за червеногушата гъска" по програмата "LIFE плюс" на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Веднага да се изселят всички хора в радиус 100 километра и да са прекрати всякакво производство и движение в радиус 150 километра!!! ВЕДНАГА!!!