Честит Гергьовден и Ден на храбростта!

Да почерпят Георги, Гергана, Гинка, Ганчо, Ганка
33
Честит Гергьовден и Ден на храбростта!
Снимка: Булфото, архив

Днес, 6 май, по традиция празнуваме Гергьовден. Българската православна църква отбелязва на днешния ден паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите.

Също така отбелязваме и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за "Ден на пастира". Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На днешния ден празнуват и овчарите.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Жоро, Гинка, Ганчо, Ганка, Ганьо, Гана и други.

На всички празнуващи – честито!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Гергьовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Ханибал Лектър празнува днес с "Мълчанието на агнетата".
12
0
 
2
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Къде са фойерверките ви бре?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ирония! Станал мъченик, защото не искал да убива, а сега армията празнува и попове освещават бойни знамена.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия попове все по-сатанински вид придобиват...
9
2
 
4
 
! Отговори
войнствен атеист преди 7 години
Попът с мноо яки цайси се перчи на снимката, бе.Марулята в ръката му малко разваля ефекта, обаче.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил е Георги Победоносец! Сега в момента е Георги Гъзооблизец!
7
1
 
2
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
До но факт 13Някакви доказателства за твърденията ти? Или дядо ти, на когото кoмyнистите са му взели "декарите", ти ги е казвал тези работи?И нали знаеш каква е сестра ти?
6
0
 
6
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
А никой дума не казва че днес е животворни петък.Именници сме.Забравихте ни.Прощаваме ви.Да ви прости и Господ.Живот и здраве на всички именници Георгиевци и Живковци и подобни тям имена!!!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До патриот до 11Голям гей парад в София за Деня на храбростта!
4
1
 
7
 
! Отговори
Откъртена въздишка преди 7 години
В България хората отдавна свързват празниците с почивка, хапка-пийка и сладък сън, а не с възпоменание на конкретно събитие. Липсва празничният дух, истинската, неподправена радост, всичко е делнично до втръсване. Българинът вече забрави да се усмихва, освен ако не е на пълна маса. Проза и сивота, дами и господа!
3
6
 
4
 
! Отговори
патриот до 11 преди 7 години
Нито в един руски сайт не споменават за вас че съществувате и че българския народ празнува "ден на храброста". Русия не харесва да има храбри български бойци...
2
10
 
2
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Честит празник на нашия Главнокомандващ-Плевнелиев, на г-н Министъра на отбраната,на българите патриоти(не путеноиди) на хората от НАТО.
1
2
 
3
 
! Отговори
Аааа преди 7 години
Честит празник! А Герган ,има ли имен ден????