Да умреш или да станеш престъпник... Обречените без донори

Млади българи се забъркаха в скандал с нелегална трансплантация в Испания
10
Да умреш или да станеш престъпник... Обречените без донори
Снимка: flicker

Тежко болни българи, останали без донори, се забъркаха в скандал с нелегална трансплантация на бъбреци в Мадрид.

Срещу тях бе образувано досъдебно производство по обвинение в измама срещу общественото осигуряване на Испания.

"Престъпник ли е синът ми, защото обстоятелствата и българската действителност са го принудили да търси спасение, за да продължи да живее?"

Този въпрос задава Лиляна Петрова, майката на един от младите българи, които са на прага на смъртта, а пристъпването на испанския закон е единственият им шанс за живот.

"На всички ни е ясна причината - в България такива като него са обречени на бавна смърт, а вината е на тези над нас, които си мислят, че са всевишни и разполагат с живота ни", каза измъчената жена пред "България Днес".

Според образуваното досъдебно производство срещу нашенците има измама срещу системата на общественото осигуряване в Испания, чрез която е осигурен достъп до донорската програма за трансплантации и хемодиализа чрез фиктивни трудови договори и фиктивна регистрация като едноличен търговец.

Това деяние е описано като престъпление в испанския наказателен кодекс.

Всички обвинени, са млади българи на прага на смъртта, които са били в списъка на чакащите към донорската програма или вече са с присаден орган.

В момента, както синът на Лиляна, така и още няколко човека в неговото положение, са извадени от листата на чакащите. Така те отново са обречени, без вина, без съдебно решение и без изход.


10
Още от
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 11 месеца
До художника

у българистан роднините "не дават" . щото "имало мафия". запитай се колко националисти които са регистрирани кръводарители си виждал
8
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 11 месеца
един приятел пита дали майката си е правила изследвания дали е съвместима, или просто и се не дава.
7
0
 
3
 
! Отговори
До художника преди 11 месеца
Може матриала да е за износ
6
0
 
9
 
! Отговори
художника преди 11 месеца
А бе в България всеки ден чета за катастрофи по пътищата и .... няма нито един ДОНОР.
Та ние сме си банка за донори, ама къде изчезват никой не знае???
5
0
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 11 месеца
На никого да не се случва, не осъждам никого. Но по тоя начин... с тези си действия, обричат други хора граждани на Испания, които ще бъдат лишени за сметка на тези престъпили закона. Така де, представете си обратната ситуация... Испанец да мами, и да пререди българи в България за донорска операция...
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
така е щото Герджиков мисли само за един болен
а не за всички
3
0
 
9
 
! Отговори
Тео преди 11 месеца
Имам близък, който чака за бъбречна трансплантация. Не пожелавам на никого, но има и доста по-коректни начини за действие. Вече е в сила общата програма на ЕС за донорство, така, че е напълно възможно да получиш бъбрек от германец, например, или обратното.
Не мога да съдя хората, постъпили така, защото положението им е тежко, просто казвам, че има и други начини и не мога и да оправдая действията им. Това, мисля, че и Господ трудно ще реши ...
2
1
 
11
 
! Отговори
Гибс Мелсън преди 11 месеца
Достойно за филмова драма. Само че не е драма, а гадна действителност от 2017 година сл. Хр.
1
12
 
12
 
! Отговори
История бг преди 11 месеца
Добре,че католическите страни дадоха хляб на много бъглари .За отплата Сидеров нападна Католиците подкупен от Доган .А навремето Бенедикт го хвалеше като християнин ..Днес Сидеров заедно с Каракачанов (турчин на подчинение на Ердоган) продадоха душите си за сребърници.