Най-младата майка в ЕС – българката, ражда средно на 26

В Италия, Испания и Гърция стават родители на около 30
Обновена: 9 мар 2017 07:15 | 9 мар 2017 07:12,
70
Най-младата майка в ЕС – българката, ражда средно на 26
Снимка: Архив, Reuters

Българките раждат средно на 26-годишна възраст и по този показател са най-младите майки на бебета в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за раждаемостта в ЕС през 2015 г.

Най-възрастните майки в ЕС се оказват италианките, които раждат средно децата си на 31 години, както и жените в Испания и Гърция - на по 30 години.

Според анализа на Евростат у нас през 2001 г. са се родили 68 180 деца, а през 2015 г. - 66 150, което очертава негативна тенденция в демографията на страната ни.

Националната статистика отчита, че през 2001 г. броят на жените у нас е бил малко над 4 милиона, а през 2015 г. техният брой е спаднал до 3,6 млн. - или близо с 400 хиляди по-малко.

По прогнозни данни на НСИ броят на дамите у нас през 2020 г. ще спадне до 3,5 милиона, или с около 100 хиляди за 4-годишен период. В по-дългосрочен план през 2070 г. се очаква броят на женското население у нас да достигне 2,5 млн. или с близо 1,1 млн. по-малко от сегашната им популация.

В същото време спада и броят на браковете у нас - през 2015 г. те са били близо 29 хиляди, а разводите са били почти една трета - около 10 хиляди.

Над 5 млн. бебета са родени в ЕС през 2015 г.

Над 5,1 млн. бебета са родени в ЕС през 2015 г., в сравнение с 5,063 милиона през 2001 г., като средната възраст на родилките в ЕС е била 29 години.

Сред държавите-членки Франция продължава да записва най-голям брой на раждания през 2015 г. - близо 800 хиляди новородени. Следват: Великобритания - 776 700, Германия - 737 600, Италия - 485 800, Испания - 418 400 и Полша - 369 300 родени бебета.

Най-малко бебета през въпросния период са родени в Лихтенщайн - едва 325, следвани от Малта и Исландия - по около 4000, Люксембург - 6000 и Кипър - 9000 родени бебета.

Най-голям относителен дял на ражданията е отчетен в Швеция - плюс 25 процента, Чехия - плюс 22 процента , Словения - плюс 18 процента и Великобритания - плюс 16 процента.

Най-голямо намаление на раждаемостта е регистрирано в Португалия /-24 на сто/, следвана от Холандия /-16 на сто/, Дания /-11 на сто/, Румъния и Гърция - по минус 10 на сто.

Като цяло общият коефициент на плодовитост в ЕС се е увеличил от 1,46 през 2001 г. - до 1,58 през 2015 г., отчита анализът на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: майкибългаркиесбебета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като във войнишкия стол. Ние ядем зеле, офицерите и старшинките ядат свинско. Извод: всички ядем свинско със зеле...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ламбуров,Ти си ме изпреварил с 10-ина минути!Мислех да напиша абсолютно същото, докато четях материала.Подкрепям те!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквато и да е истината отвъд статистиката, мен все по - често ме изненадва отношението към хората на тази възраст - все едно са тинейджъри. За приятелка на баба ми е по- логично да живея още с родителите си, а не с гаджето, нищо че гоня 26! На една позната директно й казаха, че много е избързала да забременее, тъкмо започнала докторантура ( на 25)! И най- лошото е, че повечето млади хора наистина са толкова пасивни, и са станали представители на нашето поколение.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По стара българска традиция ,пролетта се провежда пазар за булки. Булките са от 12 -14- максимум 16 г. Според българските вярвания, една булка ,ако няма поне 3-4 деца докато навърши пълнолетие- не ми я хвали ! Никакви помощи няма да вземе от държавата и е само загуба за рода. Затова ,на 2 висшистки на по 34 ,дето ще родят за пълви и единствен път , като сложиш 2 на по 14 , те ти средно-статистически 24 г ! Засега ! Щото по-нататък ,вместо 2 по 14 ,ще има 3 по 13 , 4 по 12 ти т.н.
46
1
 
1
 
! Отговори
До Някоя от мъжа жен преди 7 години
А ако се разведа губя децата, дома си, всичко. Даже и издържа почвам да плащам и всичко това, защото жена ми ми е изневерила. В някои щати в САЩ, жената дори получава издръжка (alimony) от мъжа за самата нея (за децата отделно) само, защото е жена и е "слаба". Виждаш ли каква комедия? За скандинавските държави пък не ми се говори. Там жените са принцеси. Не искат да готвят, да чистят, да работят. Мъжете правят всичко това. Да живее исляма!
45
2
 
2
 
! Отговори
До Някоя от мъжа жен преди 7 години
Да, като цяло си права за нещата, които казваш, но тези неща ги знае всеки. Аз имах 2 варианта, да живея във феминизирана държава (макар, че България все още не е чак толкова зле, но на там е тръгнала), в която жените се издигат на пиедестал, или да живея в държава, в която жените имат малко повече права от кучета (макар, че не подкрепям това). Е, аз като мъж избрах по-добрият за мен вариант. Просто не мога да си представя жена ми да ми слага рог след рог и аз да не мога да направя нищо.
44
3
 
5
 
! Отговори
Бай Георги преди 7 години
Половината ми колежки от Унито изпородиха преди да завършим. 19-23г. Даже 2-3 от гимназията преди това 17-19г. Това е положението, аз ЖЕНА СЪС ХОБИ не познавам. (ходенето на фитнес и гледането на сериали не са хобита). Дай им да гледат деца или да ходян по почивки, това са на наще жени хобитата.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално, в България нямаш пари да се забавляваш и да пътуваш и няма много изгледи за истинска кариера, та жените си казват, поне деца да нараждам, че инаще ще умра от скука! А и в България дацата са смисъл на живота на повечето хора, понеже си нямат собствен смисъл! Горките деца, но това е положението!
42
5
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Тук не става дума за **нки който раждат на 12-16г . Става дума че 26г майки в Европа са най младите статистически. А в България е традиция между Българите жената като стане на 24-26г омъжена неомъжена да роди, че иначе започвала да разваля качеството. Ама кой ще го гледа това дете после тя мадамата като е учила до 24 и има няма 1 год стаж. Аз ще ви кажа кой БАЩАТА. След това се чудят че нямат пари за учебници, на детето *** народ.
41
0
 
11
 
! Отговори
Бат ви Бойко преди 7 години
По-точно е да се каже не просто "българката", "българката от Сливенската ромска махала". Известно е, че там държат рекорда за най-малка родилка - 11 годишна. Пак там беше родено и първото бебе за 2017 от 13 годишната Златка. Да ни е честито първото място!
40
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Явно в Италия и Испания има най-малко ***...
39
1
 
5
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
До ToddПич, съжалявам, че явно само такива "Марии" си срещнал в живота си, но мога да те уверя, че не всички са обикаляли заведенията и са скачали от мъж на мъж. Всяка нормална жена иска да подсигури някакво бъдеще за себе си и децата си. Всяка мислеща жена ще се опита да го направи като се реализира професионално, подсигури си дом и прехрана. Жалко, че има хора дето мислят като теб. После обобщавате с лека ръка, че жените били еди какви си, както все едно да кажа, че всички мъже са *рвари.
38
2
 
6
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
задължение е да вършат домакинската работа и да отглеждат децата. Затова се женят рано и си правят веднага деца, недай си Боже да имат репродуктивни проблеми-жената се изхвърля като стар ***. Средностатистическата жена християнка работи наравно със съпруга си и е в реда на нещата домакинската работа, а и както грижата и отглеждането на децата също да бъде споделена. Всеки нормално мислещ човек ще се съгласи. Идеята да създадеш семейство е точно тази, да споделиш всичко с някой, когото обичаш.
37
1
 
5
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
ако обичаш наистина някой, няма и през ум да ти мине да му изневериш. Просто в тази религия жената е наравно с животно. Тя е само за разплод и слугуване. Не зная ти каква религия изповядваш...И няма как да ми кажеш, че това не е вярно, защото минимум 50 % от познатите ми са мюсюлмани и мислят точно така. Затова жената се забулва, когато е на обществени места, защото видиш ли някой може да я погледне и края за нея. 80% от мюсюлманките си стоят само вкъщи, не работят и изкарват пари, тяхно...
36
2
 
5
 
! Отговори
Някоя преди 7 години
До 23, жененият за мюсюлманкаИстината е, че изложената от теб теза няма нищо общо с моралните ценности, а в това, че жената я е страх, не конкретно в случая вероятно от теб. Не зная дали живееш в България, но ако си в държава с предимно мюсюлманско население, то вероятността някох да я пребие, защото ти е изневерила например е много голяма. Докато в същото време на мъжа му е разрешено всичко, дори да спи с различни жени или дори да ги взима вкъщи като съпруги. Не ме разбирай грешно, аз съм...
35
8
 
4
 
! Отговори
Todd преди 7 години
До Пич: До 25: Мария ражда на 35 не защото толкова е учила и работила, а защото до тази възраст е обикаляла нощните заведения, сменяла мъжете и е "откривала сексуалността си".
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще има новина: "българския език се знае най малко в България, от всички членки на ЕС".То е ясно че пак алкохолното питие с 3 букви е замесено
33
0
 
15
 
! Отговори
правда преди 7 години
слабо четящата букви ромка получава детски равни на образованата българка, ромката нищо не дава на обществото, единственото й знание в професията е да мете улицата, българката е със средно и висше образование, работи квалифицирани професии, ромка-та получава и социални помощи, българката не, да променим това,детските да са до тридеца и да са в съотношение 1 към пет в полза на българката
32
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Поне да бяха написали българските гражданки, а не българките, което очевидно е невярно. Няма полезна информация в статистика, която смесва различните етноси в България.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз съм жена на 61 години и изпитвам истинско удоволствие от секса едва сега.... Родих децата си съответно на 32 и 35 години.... имам висше образование и изглеждам като на 40 години, защото спортувам и се поддържам....