Изгонените турци агитирали срещу цeлостта на България. Най-меко казано

Цацаров разкритикува и властта: Не реагирали адекватно
23 мар 2017 10:31, Мария Захариева
127
Изгонените турци агитирали срещу цeлостта на България. Най-меко казано
Снимка: архив, Bulphoto

Петима са турските граждани, които са със забрана да влизат у нас заради действия срещу националната сигурност. Някои от тях бяха придружени от МВР до границата, други - вече няма да се допускат в България в следващите пет години. Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че събитията имат връзка с предстоящите избори, но гражданите на Турция не са експулсирани само заради това.

В сряда ДАНС обяви още двама турски граждани за заплаха за националната ни сигурност. Един от тях е служител на турска държавна институция. В районите със смесено население е създавал антибългарски нагласи и е извършвал дейности срещу единството на нацията.

Още по темата
"Действията са  в защита на националната сигурност. Категорично в защита. Бих казал, че това са повече от правомерни действия на председателя на ДАНС. И другото, което трябва да се знае е, че не бива в тези действия да се търси конюнктура. В тези действия не бива да се търси и никакъв опит за влошаване на действията с нашите съседи. Всеки е заинтересован съседът му да му бъде и приятел. Но дори и между най-добрите съседи съществува една ограда. А в конкретния случай тази ограда е от гранични пирамиди", заяви главният прокурор пред bTV.

Цялата информация по случая е с гриф "Строго секретно", затова и главният прокурор не разкри повече подробности за изгонените.

"Всяка държава има своето суверенно право да брани своята териториална цялост. Ако определени лица, с оглед на предстоящи събития в края на тази седмица- изборите в България и не само с оглед на тях, са активизирали своята дейност и са започнали да осъществяват - било проповедническа, било политическа дейност, която малко или много е насочена срещу идеята за това,  че държавата има цялост, която е ненарушима, то очевидно е, че тези лица не могат да бъдат толерирани и подобно поведение не може да бъде толерирано от българските държавни органи", коментира Цацаров.

Попитан дали те са агитирали против териториалната цялост на страната ни, той коментира, че може би агитацията е най-мекото понятие. "Осъществявали са дейност. Да го наречем така", каза той и добави, че повече подробности не може да разкрие, защото информацията, която е предоставена от ДАНС е класифицирана и не може да бъде нито преразказана, нито коментирана.

"Експулсирането не е от конкретен район. Лице, което трябва да се експулсира от страната се експулзира по механизма "Заповед". Тя е на председателя на ДАНС. Тя се изпраща до органите на МВР дирекция "Миграция". И те задържат и съпровождат лицето до границата на мястото, на което то бъде задържано. Независимо от това  къде е то", коментира главният прокурор.

Той допълни, че по отношение на единия гражданин съпровождането е изпълнено рано сутринта в сряда, а за другия е само забрана за влизане. "Но не става дума за лице, което хипотетично е навън и може да осъществи дейност, а за лице, което при честите си и, повече от постоянни пребивавания тук, очевидно е осъществявало дейност, която е най-малкото незаконна и нередна", допълни той.

По думите на главния прокурор не е толкова тревожно, че серия хора получават забрана. Тревожно би било държавата да не реагира. "Мисля, че в конкретния случай държавата показва една адекватна реакция. Пак казвам- аз нямам право на външнополитически коментари, но смея да кажа на глас- това не е враждебен акт спрямо република Турция. Това е акт в защита на националните ни интереси".

Държавата ще откаже да екстрадира граничарите, които получиха обвинения за убийството на турски рибар, заяви още главният прокурор.

"Посланието, което трябва да се опитаме да кажем на тези хора, на техните семейства е, че първо- тези хора са действали абсолютно правомерно, осъществявайки охрана на българската държавна граница. И второ, с оглед на действащото законодателство, няма правна възможност те да бъдат екстрадирани", категоричен е Цацаров.

Попитан дали е възможно Турция да поиска тези механизми да се преразгледат Сотир Цацаров посочи, че това е въпрос на междудържавни отношения, но според него е абсолютно същата позицията и на турската държава по отношение на екстрадирането на свои граждани.

Европейската заповед за арест не важи в Турция. А страната ни е подписала европейската конвенция, но е декларирала изрично, че има право и да отказва екстрадиция.

"Искане за екстрадиция няма. Не е постъпило. Но ако постъпи, неговата съдба е предрешена от закона. Държавата защитава своите защитници", допълни той.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гответе се ДОСТ да влязат в Народното събрание.
105
3
 
8
 
! Отговори
да бяха изгонени преди 4 години
Както испанците прогониха маврите, турците- българите, гърците- турците, италианците- австрийците, така и ние НАВРЕМЕТО е трябвало да изгоним турците, които не са си отишли в Турция.Но ние- гостоприемство.И още нещо- много ВАЖНО:
НИКОЕ Правителство не се е замисляло за ИЗЧИСТВАНЕ на българския език от ТУРЦИЗМИ и ФАМИЛНИ турски имена при бълг.етнос.ЗАЩО и до днес, образовани журналисти МАСОВО пишат статии с "школо'. комшия, сербез, фамилии ( от домус, герджик, чобан,пармак, кара') и др.
104
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 4 години
И понеже сме "меки" , затова ще ни го "вкарат" !
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TOZI,KATO 4ELI PRIVIDENIE VIJDA-MNOGO SI UPLA6EN BRE - DA NE BI DA STE V EDNA ZAVERA S MESTAN ?
102
11
 
8
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 4 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ,КОИТО ГЛАСУВАХА С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА "ДА, БЪЛГАРИЯ" НА ХРИСТО ИВАНОВ ,НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ ,КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , АБВ-Д21 , Нова Республика , ЦАЦАРОВ! МИСЛЕТЕ ХОРА , РУСКО-МАРОДЕРСКАТА МАФИЯ ВИЕ Е ПОДГОТВИЛА 35-50% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ТАКА ЧЕ МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ , ГЛАСУВАЙТЕ !!!
101
12
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Бьлгария наистина ако беше истинска Държава първото нещо което щеше да се направи е Тодор Живков обвинен от Военна Прокуратура по 5 Дела осъден или като Чаушеску застрелян като мръсно куче то всъщност нищо не се направи , та сами си направете Извода , няма Държава вероятно Териятория буквално купене от Руската империя след 1878 година от Османска империя
100
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 4 години
До там се стигна като има неработещи институций!
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амчъкистан пропада ден след ден *** такива.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
корумпиран чувал не ми обяснявай
97
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен майтап е тая държава
96
21
 
5
 
! Отговори
100%TURK преди 4 години
Преди малко приключи срещата на Ердоан с представителите на Балканската конференция !!!
Срещата премина в изключително позитивна и приятелска атмосфера. ...при пълно evet (да) , от страна на балканските делегати и представители. .....
Хайде Ердо....останаха само 24 дена до големия финал !!!
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпакът Бойко им дава постоянно идеи
94
19
 
9
 
! Отговори
2,8 МИЛИОНА преди 4 години
АКО 2,8 МИЛИОНА БЪЛГАРИ , КОИТО ГЛАСУВАХА С " ДА " НА РЕФЕРЕНДУМА , ГЛАСУВАТ ЗА " ДА, БЪЛГАРИЯ " НА ХРИСТО ИВАНОВ , НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ВЕДНАГА КЪМ МНОГО ПО-ДОБРО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЩЕ ТРЪГНАТ , КРАЙНО ЗЛЕ ЗА РУСКАТА МАФИЯ БКП - ГЕРБ , БСП , ДПС , ДОСТ , Обединени Руски МУТРИоти , Ренегаторския блок , Нова Республика , ЦАЦАРОВ !
93
1
 
25
 
! Отговори
КОЙ КОЛКО преди 4 години
ПАРИ ВЗЕ за да регестрира партия ДОСТ напишете му името и да бъде изхвърлен от Б-я.ЦИК да обявят какво предприеха срещу Местан за нарушаване на изборните права!Защото всяко мълчание и подкрепа за нарушителите.Цацаров, Герджиков да се самосезират и да си свършат работата.
92
4
 
19
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Само бой оправя *** неверници!

Ще ми работят те против териториалната цялост! Имат си родина - да отиват там като толкова искат!
91
5
 
29
 
! Отговори
Всичко това преди 4 години
се случва защото Борисов дълги години се правеше на сляп и глух какво става във България.ГЕРБ приеха "послушно" Меркеловото "добре дошли" и имамите се вихреха у нас както те си знаят. Още повече се съгласиха да настаняват нови мюсюлмани във нови бежански центрове за да е по-пълна картинката.България не прощава предателството.Искаме чиста и свята родина ръководена от патриоти.Няма да позволим ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
90
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А руските агенти кога ще екстрадират?
89
17
 
15
 
! Отговори
човек от народа преди 4 години
Рашките не се спряха да вербуват турци за шпиони за да дестабилизират България.
88
7
 
11
 
! Отговори
Мечо преди 4 години
Цацата и Данс са шпиц командите пазещи територията на ДПС и "КОЙ"-мафията.Мафията вече е завладяла Бългафия и вдига пушилка за Турция.Ама нали сме будали и вървим подир тъпана!
87
21
 
10
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Турция не иска части от България и ДОСТ не са подкрепяни от Ердоган. Те ни мислят само доброто. Питайте Бойко, ако не вярвате. Нали За това създадоха ДОСТ по времето на Бойко.