Жените теглят пенсията 27 години, мъжете - най-много 22!

Дамите са по-дълголетни, а и се пенсионират по-рано
23 мар 2017 08:43,
33
Жените теглят пенсията 27 години, мъжете - най-много 22!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българският пенсионер получава пенсия за стаж и възраст средно около 26 години, показват данни на Националния осигурителен институт за 2016-та година, публикувани в бюлетина на института. От анализа става ясно, че от 2000 г. досега средната продължителност на получаване на пенсия се е увеличила с 9 години.

Още по темата

 
Жените получават пенсия по-дълго време от мъжете, при това се увеличава и разликата в средния брой години на получаване, което се дължи на по-бързото нарастване на продължителността на живота при жените, посочва "Дарик". Ако преди 17 години жените у нас са получавали пенсията си за стаж и възраст средно около 18 години, то днес периодът е 27 години. При мъжете нарастването на тази продължителност е по-малко - от 15 години до 22 години и половина.

В анализа на НОИ се уточнява, че голяма част от тези хора са се пенсионирали по отменения Закон за пенсиите, когато законовата възраст за излизане в пенсия при жените е била 55 години, а за мъжете - 60 години, което в голяма степен оказва влияние върху продължителността на получаване. През изследвания период възрастта за пенсиониране при жените се е вдигнала с 6 години и 2 месеца, а при мъжете - с 3 години и 2 месеца.
 
Това повишаване ще се отрази върху средния брой години, в който пенсионерите ще получават пенсия и в бъдеще, прогнозират от НОИ. От анализа става ясно още, че през първите години след 2000-та средната продължителност на получаване на инвалидна пенсия е започнала да намалява, но след 2007-ма година е нараснала до 11 години през 2016-та година. Нараснала е и средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати инвалидни пенсии - 53 години.
 
Според експертите това е свързано с нарастване на общите изисквания за пенсиониране и възможността по-възрастните хора да изберат инвалидната пенсия, преди да навършат условията за стаж и възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавната администрация е основен работодател на жени. Тя се раздува за да пречи на бизнеса да работи. Така повече жени, повече администрация, повече пречки пред бизнеса.Повече жени на ръководни длъжности. Ура! Да живее БСП!Само да знаят че някой все пак трябва да работи щото иначе доматите ще станат по 1000 лева.
21
0
 
1
 
! Отговори
Мутрафоня преди 7 години
До До 22 Пичуе т'ва не са мъже бе тва са куки.И шкембето на ченгето как тресе се клето.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно с тоя акъл как журналистката ще отиде та някоя пресконференция и ще задава въпроси.Тук е преписвано и пак е объркано тотално.Пълна каша.Вероятно се готви по- късно пенсиониране та жените.Да живее БСК(к)= българска стопанска камара( кожодери)
19
0
 
3
 
! Отговори
Бхк преди 7 години
Вълнува ме въпросът с ранното пенсиониране на ало- измамниците, които го играят полицаи.НОИ трябва да им отпуска пенсия( ранна). Защо ги дискриминира. Даже и пълен пансион в Централния софиййски** не им осигуряват.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки всички реформи, има още живи...При пенсия от 160 лева на месец, всички пенсионери ядат само кисело мляко с коприва или лапад.Като младежи са.Капка холестерол нямат във вените, че отказаха и цигарите, поради тотален дифицит на левове.Вместо държавата да ги затрупа с пари, да го ударят на живот, да преяждат алкохолизирано, за има-няма 6 месеца, пенсионерите ще се редуцират поне на половина.
17
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
През 2017 година мъжете се пенсионират на 64 години, а жените на 61 години.Според НОИ:мъжете живеят то 86,5 години (64+22,5)жените живеят до 88 години (61+27)а всъщност мъжете живеят до 71,5 години, а жените до 78 години.Според НОИ обаче мъжете се пенсионират на 49 години (71,5 минус 22,5), а жените на 51 години (78 минус 27).
16
0
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Хората от държавната администрация не се пенсионират по-рано.Колкото до МВР и МО, нали се твърди, че броя им намалява, а не се увеличава и още се твърди, че техния брой бил незначителен в общия брой пенсионери, както и на всички останали от първа и втора категория труд. Няма как средната възраст за пенсиониране да е 48,5 година сега в България даже и всички да се пенсионират по-рано, както излиза от тази публикация на НОИ.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредната лъжа на НОИ. Средната продължителност на живота за България е Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, а при жените е с 6.9 години по-висока - 78 години. Получава се, че според ной тя трябва да е 60 /години на пенсиониране/ + 22 =82 години. Т.е. десет години повече отколкото официалната статистика. някой лъже !
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо тотално сбъркано има в тези "данни" на НОИ. Например, твърди се, че през 2000 година, жените получавали пенсия средно 18 години, а мъжете 15 години. Как става това, когато тогава жените се пенсионираха 5 години по-рано от мъжете и живееха 5-6 години повече? Трябва разликата да е била не 3 години, а 10-11 години.
13
1
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Хубаво щеше да бъде, ако новината беше вярна - да се пенсионираме на 65 години, после 26 години да получаваме пенсия и средно да живеем 91 години. Дай боже така да бъде, но за съжаление не е така. Реалността е съвсем друга - около десетина години получаваме пенсия и приключваме на около 70-78 годишна възраст. Мъжете по-рано, жените по-късно.
12
1
 
17
 
! Отговори
От предишния (14) преди 7 години
Грешка. 74,5 минус 26 е 48,5 години.На 48,5 години според НОИ се пенсионираме.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средната продължителност на живота пише, че била 74,5 години. При 26 години получаване на пенсия, излиза, че се пенсионираме средно на 52,5 години. Браво НОИ! Направихте велико откритие.
10
0
 
7
 
! Отговори
СЛАБОУМЕН преди 7 години
НА МЯСТОТО НА *** ДА СЕ ЧЕТЕ М.А.Л.О.У.М.Н.И
9
1
 
13
 
! Отговори
СЛАБОУМЕН преди 7 години
АБЕ, ТИЯ ОТ НОИ НАС ЗА МАЛО'УМНИ ЛИ НИ ИМАТ?
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работил съм 43 години, пенсията ми е 286 лв.Благодаря на всички.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сещам се само за едно обяснение за това "повишаване" като изключим манипулацията с начина на формиране на средната продължителност. Много е вероятно в тези средни години за получаване на пенсия, да се включват и средните години на получаване на социални помощи, а всички знаем колко бързо се увеличава контингента, който цял живот е на социални помощи. Социалната пенсия е помощ, а не пенсия, но се води за пенсия.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има две "средни продължителности" - едната е сега живите хора колко дълго ще живеят или ще получават пенсия, втората е починалите хора за определен период, обикновено година, колко години са живяли или колко години се получавали пенсия, но при сегашната възраст за пенсиониране. Според първата ние живеем средно по 80-90 години и получаваме пенсия по 30 години, а хората които сме погребали тази година, са били на средно 65 години и са получавали пенсия средно 5 години. Усещате ли как ни пързалят?
5
1
 
18
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Как така 26 години, като пенсионната възраст стана 65 години, а средната продължителност на живота е 75 години? Може би в сметката влизат и едни индивиди с фалшиви инвалидни пенсии, както и шапкарите.
4
1
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
"Новината" си е чиста манипулация. От нея излиза, че при повишаване на пенсионната възраст с 5 години, уж сме получавали пенсия 9 години повече, т.е. продължителността на живота се е увеличила с 12-14 години, което е смехотворно. Един бог знае какво точно означава "средна продължителност за получаване на пенсия" според НОИ. Много е вероятно, по аналогия с така наречената "средна продължителност на живота", това да включва и сегашните пеленачета, т.е. и те колко време ще получават пенсия.
3
0
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да му мислят бъдещите пенсионери я доживеят ,я не то това е и целта на реформите ,а колкото по-кратко време ги взимат пустите пенсии толкова по-добре за държавата и разните му фондове.