Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.

КТ "Подкрепа" иска и 5% ДДС за хляба, по-нисък данък за лекарствата
125
Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.
Снимка: Булфото, архив

До края на мандата на следващото правителство минималната работна заплата да стане 1000 лева настояват от КТ "Подкрепа".

"Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда", написаха от синдиката в експертно становище адресирано към бъдещите управленци.

Още по темата

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

Според него производителността тук е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, което прави разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

"Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място", допълни Партениотис.

От 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което нашите политици обещаваха през предизборната кампания да е след 4 години, припомни той.

Според него, ако производителността на труда е 2 пъти по-ниска от средноевропейската и заплащането е пет пъти по-малко, то ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература - 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 процента за хляба и за храни от първа необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
8
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
1000 ЛЕВА....??? БЛАЖЕННИ ВЕРУЮЩИТЕ ЗАЩОТО ТЯХНО Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.....КОГА БЕ ГОСПОДА.....? СЛЕД 4 ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ПАК ТАМ ОТКЪДЕТО СМЕ ТРЪГНАЛИ....ЩО НЕ ГИ НАПРАВИТЕ СЕГА ТА СЛЕД 4 ГОДИНИ ДА СА 2500.....АМИ ПЕНСИИТЕ.....НАПРАВЕТЕ ГИ ПОНЕ 800-900 ЛЕВА ТА ДА ЖИВНЕМ И НИЕ.....КАТО СМЕ ПЕНСИОНЕРИ ..ДА ЛЯГАМЕ И ДА УМИРАМЕ ЛИ....?
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а стотинките на снимката са отлична илюстрация на заплатите
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е като почнат протести как Боко ще издържи 4 години, отново 2 години макс докато мине шоуто с председателството наЕС и си покаже фейса на европейските политици в София. Интересно Боко никъде не слага Радев като фактор, хайде да видим, че ако го почне яко няма да издържи дълго а и няма я вече пастирката Плевнелиев
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Малко фирми в БГ имат 5500 човека персонал или една банка Телеком петролна компания и още една две фирми"Чеша се зад ухото - Delphi Automotive сме. В автомобилната индустрия.Фабриката ни в гр. Казанлък - 1400 човека(около МРЗ), само 20-30 мениджъри са с повече(4-5к).Фабриката ни в гр. Карлово - 860 човека(около МРЗ), само 10-15 човека с 4-5к.Фабриката ни в гр. Сливен - 1150 човека(около МРЗ) и т.н.Ако затоворим тук, имаме опция "в Румъния", "в Македония", "в Сърбия". По-евтино. Тъжно.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какъв тарикатлък на работещи става дума? Те ли поискаха да стоят без осигуровки с години да нямат трудов стаж, те ли искат да ги осигуряват на минимална заплата и да получават жълти стотинки..........
89
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Готови сме да я вземем, но няма къде да работим! В България непрекъснато са затварят предприятия! Само с туризъм, земеделие и търговия не става!
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно постижимо. Как? Спират да се дават пари под масата. *** спира да взима еди колко си и да се хвали как го осигурявали на минимална заплата и с другите метнал държавата и си мисли, че е за хвалба, че е дребен такират. Тарикатлъкът на работещите умира и всичко се нарежда. Това го казвам като човек, който плаща 5-цифрени данъци годишно. Просто манталитет.
87
3
 
8
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
А уважаемите синдикати отговориха ли и на въпроса " Как"?Защото на Кой, Какво, Кога, Къде, и Защо са намерили колая, '*** не се са споменали Как ще стане тая работа...Иначе и на мен ми се ще, работничка съм!
86
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант съм преди 7 години
Съжелявам.ама за себе си разбрах руската *** на кТБ КГБ не обича хора тя обича да ги *** със светло бъдеще....Румъния ни пречеше за ЕСъюз ,сега са два пъти по богати от нас!!!
85
0
 
10
 
! Отговори
Умник преди 7 години
Тате каза, че ще ми купи колело...ама друг път. Това е ситуацията, като в стар български филм :)
84
14
 
3
 
! Отговори
работодател преди 7 години
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪАз метачки не назначавам на работа ! Карам работниците след работно време всеки да остава допълнително по 30 минути и да си почиства около работното място ! Ако не искат да се махат ,ще намеря други работници ,послушни !
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪВерно не трябва, бизнесмените сами ще си метат, пари са това, требва да се пестят.
82
1
 
18
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ИСКАТ ДА КАЖАТ ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЕДНА МЕТАЧКА ЩЕ ПОЛУЧАВА 1000 ЛВ. ЗАПЛАТА ?!ТОВА НЕ СЛЕД 4 Г. ,А ДОРИ СЛЕД 400 Г. НЯМА ДА СТАНЕ !
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой синдикалист да ме светне от де ще си бера кинти , че да плащам на работника ми по хилядарка
80
14
 
3
 
! Отговори
До: 94 преди 7 години
Ами стани ти работодател, че да има поне един, дето не е мутра. Нали се сещаш, че в доста от случаите и работниците искат да ги осигуряват на минимална, за да останат повече в белия плик в края на месеца. И освен минимална заплата, не е лошо да се въведат и минимални изисквания за производителност. Ако искаш дай и десет минуса, но вътрешно знаеш, че е така. И че в Германия получаваш доста повече пари, но ти сцепват *** от работа, за да се прибереш вечерта в имигрантския квартал.
79
1
 
10
 
! Отговори
Али преди 7 години
Най-добре е да направят със закон почасово заплащане.За 1 час работа/ но да се бачка яко/ 5 лева минимум.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дигат сичко, доходи като в Габон, синдикати мафия, държава мафия, който бачка на вън горе долу изкарва да прати
77
1
 
16
 
! Отговори
фоти преди 7 години
Нали Герберчетата нещакстни обещаваха друго, сърбайте им попарата сега.
76
0
 
7
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
фантасмагории на организации без членове...кви са тез синдикати и за какво се борят освен за наследените от едно време имоти!лично аз не познавам човек да членува, камо ли да плаща и членски внос! да нма фанат за члена!
75
0
 
17
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Обещанието е за след 4 години. Това правителство няма да го има и една година. Така че всико е блян.