Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
4
 
! Отговори
РОБИ преди 3 години
Тези младежи които получават в България 1000лв заплата да не говорим че и много по малко работят по 16часа на ден без почивни дни и т.н.Е за какво говорим, че са ни мързеливи децата или че работодателите злоупотребявят с тях и после хленчат че нямало кой да им работи пък те такива хубави заплати давали,но без да споменават за къртовският труд който полагат работниците им или по точно робите!
251
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kraino vreme e naroda da kaje nqkolko neshta 1/shtom sme v evropa iskame evropeiska ikonomika , 2/shtom sme v evropa iskame evropeiski standart , 3/shtom sme v evropa iskame evropeiski normi na trud i zaplashtane , 4/shtom sme v evropa iskame evropeiski prava , 5/shtom sme v evropa iskame evropeisko bankirane ... i t.n.
250
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време и левче на месец им стигаше на младите. А и никой не ги питаше какво искат.
249
0
 
9
 
! Отговори
extremist преди 3 години
При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. - КАКВО ОЗНАЧАВА "ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА" ??? СЛУЧАЙНО ДА НЕ БИ ДА СА ЕДНИ ДАНЪЦИ ИЗЛИЗАЩИ ДА РЕЧЕМ ОТ МОЯ ДЖОБ И ВЛИЗАЩИ В *** СХЕМА ИЗВЕСТНА КАТО "ЕВРОФОНД"...Т.Е.ФИНАНСИРАМ БЪДЕЩЕТО СИ НА БЕЗРАБОТЕН...МРЪС*НИ ЕВРОПЕЙСКИ БОК*ЛУ*ЦИ
248
0
 
11
 
! Отговори
Днес преди 3 години
В европа работиш, работиш и си купиш кола. Работиш, работиш и си купиш телевизор.
В бг работиш, работиш и продадеш колата. Работиш, работиш и заложиш телевизоа
247
0
 
10
 
! Отговори
Еди кой си преди 3 години
Пълна пародия е тая държава! Ако се осигуряваш на 650 лв заплата ще трябва да внасяш 240 за осигуровки, а като отидеш на лекар - пак си плащаш.
На пример в Англия - при заплата £1500 осигуровките ти са £150, а здравеопазването безплатно.
Чуждестранни компании строят фабрики в България заради евтината работна ръка и им се свиди да плащат €500, а в родните си места дават по €2000 за същата работа
246
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Нз днешната младеж каква е, но на 500лв само *** може да си намерите, а с *** трудно се работи! ( Аз съм младеж)
245
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
За незнаещите, да уточня. Този с ръцете в джобовете на снимката не е безработен, а работодател. *** го към левия крачол,
244
0
 
3
 
! Отговори
ръп преди 3 години
С кирки и лопати ,за министерски заплати.
243
0
 
3
 
! Отговори
.anduria преди 3 години
mmm...primitivo....
242
0
 
2
 
! Отговори
hemnes преди 3 години
ami chetirinaiseta zaplata ima li?!
241
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей затова младежите ходят да аргатуват в чужбина. И после - демографски срив.
Наемат нискоквалифицирани деца, те пък не искат да се учат. Абе... мъка...
240
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В прехвалената Сенсата в Ботевград елате. Ще ви убият от работа на 3 смени и максимални норми и накрая ще ви преведат 620 лева и ще ви дадат 60 лева ваучери. И нещастният, оглупял от недоимък врачански народец ще завижда, защото във Враца шивачките взимат по 320 лева..... Закривайте
тази държава вече!
239
2
 
11
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 3 години
Нашите роботодатели да увеличат заплатите на робите
238
3
 
14
 
! Отговори
Бочко Вакарелски преди 3 години
Защо да работят за 1200 лв ? С заплата като тази след като се обложи и се платят осигуровките остават има няма 700 лв или 360 € .
За сведение на всички роби които ще ме плючт за написаното и правописа ще кажа че в
Германия новородено бебенце взима месечно 200 евро или 400 лева !
В момента когато завършо образованието си това дете вече има 1000 месечен доход учи или работи минимум за 1700 бруто или1100 нето на месец
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Карлсон от покрива 262 то и с обири на мандри не става другаю време е да фалирате ....
236
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 еврака са достойна заплата ,така ли драги червени чичковчета?

Ми нека синовете ви бичат за толкова. Аааа, заети са да карат поршета наготово

На който му стигат 20-30 лева надник да остава и да робува.
Аз не се примирих и Веднага щом завърших си взех шапката ,качих се на кораб и без специално образование прибирам $5,500 на месец.

Всеки сам си решава да се радва или да се мръщи на мутренските подаяния
235
3
 
10
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 3 години
А бре от човек който не е направил един курник през живота си, каква заплата и каква работа очаквате?
234
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
после рев що нямало специалисти що не достигали хора .... като искаш да ти се работи ще ПЛАЩАШ нормално Като не можеш ФАЛИРАШ и друг ще ЗАЕМЕ НИШАТА .... но другарите 4ЕРВЕНИ БО,КЛУЦИ СИГУРНО ЩЕ ИСКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ СПАСЯВА В ИМЕТО--НА ЗАПАЗВАНЕ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА ... Кръговрат на мизерията =комунизъм
233
0
 
15
 
! Отговори
реалноста преди 3 години
като разтреляме 40 000 *** не до 1000 а до 5000 може да я дигнем