Над четвърт милион българи в изолация, самотни

Те няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи
29 юни 2017 07:00, Елка Василева
45
Над четвърт милион българи в изолация, самотни
Снимка: архив, Reuters

Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г.

По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Ако се приложи процентът на самотните българи спрямо общия брой на населението у нас, излиза, че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота.

По данни на НСИ от последното преброяване у нас има тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Според родната статистика най-висок е бил у нас процентът на едночленните домакинства - около 30 на сто, двучленните домакинства са били 28 на сто, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно - 20 на сто, 13 на сто и 7 на сто.

При последното преброяване домакинствата у нас са били около 2,8 милиона.

Около 73 на сто от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27 процента - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

6% от европейците се чувстват самотни

Около 6 на сто от европейските граждани декларират, че се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показва европейската статистика.

Ситуацията изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2 процента от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо.

В Кипър, Испания, Словакия, Чехия и Унгария също 2 процента от хората твърдят, че няма с кого да обсъждат личните си проблеми.

Негативните тенденции около самотата на европейците са най-силни в Италия, Франция и Холандия, където е и най-висок делът на хората, които няма с кого да обсъждат личните си проблеми - 12 на сто.

Най-самотни се чувстват отново жителите на Италия, Холандия /и Люксембург/, където процентът на самотниците надхвърля 12 на сто от населението на съответните страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: самотаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
21
 
! Отговори
До бай Тошо преди 6 години
До Анонимен 2869-ти набор съм, не ми обяснявай какво съм чел и какво не съм. Към днешна дата с ниски пенсии са само хората работили през социализма, защото им откраднаха парите крадливите московски ***! Къде изчезнаха парите, а? Запада ли ги открадна, или крадливите червени мекерета! На баб апенсията беше 70 лева - едно шкафче от талашит струваше 90! Стига ли им парите дръжки, пари оставаха само защото нямаше какво да купиш с тях!
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До бай Тошо 14 - Изглежда не си живял преди 1989, а си чел какво е било. Няма база за сравнение как живееха пенсионерите "тогава" и сега. Да, имаше дефицит, особено ва т.н. "луксозни стоки", които не бяха съвсем луксозни. Но обикновеният човек можеше ВСЯКО лято да заведе децата си на море. Е, сега дали е така?
27
4
 
22
 
! Отговори
БКП член от Белене преди 6 години
Държавата е виновна! Държавата трябва да постанови със закон хората да не бъдат самотни! Всеки самотен - веднага в пандиза! Ето ви западни ценности! Хората са самотни защото живеят сами в затворени комплекси! Веднага всички самотни да се настанят в панелни, комунални жилища където денонощно да чувстват (чуват/помирисват) присъствието на другите живущи! Да се върнат децата на самотните със закон - не бива да разчитаме на семейното възпитание и изграждането на родителска привързаност!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самотна съм, 1001 фактори ми влияят- социални, обществени, биологически ако щете и астрономичeски....глупости
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 14Да не би да твърдиш, че бяхме толкова крайно зависими от капризите на москва, че един съветски лидер можеше с лекота да срине икономиката ни?!! Кои активи заграби "запада"? Защо не направиш малка справка, колко от "проспериращите" ни предприятия бяха приватизирани от Запада и колко от наши червени другари, до един специализирали я икономика я история на социализЪма в Москва - Банев, Божков, Цветан Василев, другите ***, западняци ли са?
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21не за банани, а за свобода. Сега остава да измрат нефелните, които не знаят какво да правят със свободата да ръководят сами живота си и всичко ще се оправи!
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които изпратиха децата си в чужбина ,,, сами ги подтикваха ..
22
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 6 години
Samotni te Bulgarite. Kato sa se samoizolirali i ne mogat da se obediniavat, za da si ulesniat i podobriat sami jivota.
21
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самотни, в изолация, но имат банани ...Да не забравяме за какво подрипвахте и ревяхте по площадите - за банани.
20
3
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До До бай ТошоИ бананите ! Забрави за бананите да кажеш...
19
4
 
24
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Като ни прогонихте децата,самотни ще сме ! Кой не скача е червен !!! Помните ли това ? Наскачахте ли се ?
18
1
 
21
 
! Отговори
дело на Герб преди 6 години
Много набързо отменихте обещанието си за увеличение с 2.8% на всички пенсии!!!!!!!!!!!!Турско да беше щяха да са високи пенсиите и трудовия стаж по-малък!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свиквайте с новите ценности - децата ви ще бъдат принудени да напуснат страната и ще умрете в самота като кучета.
16
0
 
18
 
! Отговори
Аркадий Райкин преди 6 години
До До бай ТошоДЕФИЦИТ!!!!
15
2
 
23
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Просто лъжеш. България не се срина ... Горбачов срина умишлено/ или подведен от запада. Цялата система... А хората в България които го направиха бяха Луканов и неговата клика.....които сключиха седелка със запада да заграбят активите на България като се подчиняват безпрекословно на западните си господари...Пенсиите стигаха на хората и знам защото летата съм гледан от баба ми която получваше 59лв пенсия с които изплащаше дори заем за апартамент......
14
4
 
19
 
! Отговори
До бай Тошо преди 6 години
трЪдеха е точната дума за това, което на времето се водеше дейност по реализиране на петилетки за три години! И пенсиите не стигаха за нищо, просто е в магазините нямаше нищо и затова се получаваха нещата. Би ли ни обяснил, след като беше такъв рахат, защо България се срина '89?! Разкажи и за режимите на ток, вода. Липсата на елементарни неща като тоалетна хартия и бръснарски ножчета. Бохчите, с които се ходеше на лекар! Разпределенията на нашите хора, диктата на Москва!
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кат не ходят по дискотетки и кръчми много ясно, че ще са самотни. Почвайте алкохола и наркотици и ще се оправят нещата... Това както на шега така и е сериозно... в Хамериката така се лекува социалната изолация, но в държава която времето е спряло през 300г п.х. за какво ли се мисли ако не са психиатрията или директно в гроба
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените му пречат,омръзват.Има коте куче и папагал.Те никога не го дразнят и не му омръзват.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко искаше програмисти при нужда да стават овчари и чудо - виртуалното преброяване на овце преди сън е вече факт! Сега остава брюкселските зелки да отпуснат пари за намиране на въпроса за живота, вселената и всичко останало....
10
5
 
35
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Еми по мое време децата живееха и се тръдеха в нашата държава. Можеха да виждат родителите си. те от своя страна имаха пенсии които има стигаха да живеят достойно. Богато не но нормално.Сега голяма част от пенсионерите са сами. Дацата им се скитат немили недраги по света където голяма част от тях вършат ниско квалифицирана работа за малко но повече пари от тук.Това свършиха реформите последните 27 години...... Ама банани има