Разпада ли се българското семейство като институция?

Едни деца буйстват и бият, а други се кефят и снимат!
Обновена: 29 яну 2018 08:17 | 29 яну 2018 07:50,
127
Разпада ли се българското семейство като институция?
Снимка: flckr

Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в коментар на агресията на деца спрямо клошар във Варна, която е довела до неговата смърт.
 
"Причините за агресията са много. И наистина те се коренят и в обществото, и в отделния човек, и в семейството, в което той е израсъл", коментира тя случая, при който деца пребиха до смърт клошар, трето момче снима, а четвърто гледа.

"За пореден път си помислих колко е болно нашето общество и колко много работа - лична и обществена, имаме да свършим, за да не се случват такива неща, или поне да се случват много рядко", заяви тя пред "Дарик".

Още по темата

Тя акцентира, че по същото време излезе наяве и скандала в дом "Хризантема" в Габрово. "И там отново имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш как се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се прекрати тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете", обясни д-р Гълъбова.
 
"При момчетата снимането е с цел да се похвалят. Тези деца са толкова неуки, и не говоря за образование, толкова не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че смятат, че вършат нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за хвалба", изтъкна още тя.
 
"Гледах и родителите - те са толкова безкритични. Корените на детската агресия трябва да се търсят при родителите, да се търсят в семейството", категорична е д-р Гълъбова.

"В българското семейство се случва нещо страшно. Българското семейство като институция отдавна не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, според мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и по отношение на семействата, които още са заедно и ужким са цели. И там има много проблеми.
 
В българското семейство не се говори, децата са обект на задоволяване на всевъзможни материални интереси, марковите стоки трябва да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в училище, кои са ти приятели, с кои учител не се разбираш", посочи още д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много рядко чета бг новини, след тази глупост мисля да спра. Българско семейство няма, масово се бие, обиди, неуважение, чалга и разни турски фасони. А етноса ще ви види сметката съвсем, не зная какво чакате още-да станат 60-70% ли? Ще ви бият, изнасилват, ще крадат от майките ви и ще ви правят на слуги. Ако не ги кастрирате и не ги намалите по някакъв начин сте обречени
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дойде бай ти Тошо раждаемостта се увеличи...
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89В днешно време хората искат да имат всичко. В света на телевизията и интернета, лукса стана изключително паказен. В миналото хората просто са се примирявали с живота си. Авторитета на висшата класа е бил неоспорим. Сега хората не искат да се примиряват и започва една бясна надпревара. Това е голямата разлика с едно време.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво общо има подписа с децата не разбрах аз. За да направиш деца подпис не в нужен а мерак ;)
106
5
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Да - правенето на деца е отживелица, както и раждането на такива - сега ги правят в епруветка и ги раждат сурогатни майки или в краен случай докторите ги вадят с операция. Много скоро всички тези биологични простотии ще отмрат от само себе както и брака, който не отговаря на съвременните изисквания за договорни отношения - прозрачност, равнопоставеност, срок, цена и гаранция.
105
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брака определено е отживелица в този архаичен вид. Ако си решил че искаш да си с някого то с или без брак ще си. Ако ли не искаш никой и нищо не може да те спре. Не можем да говорим за патриархално семейство вече - сега хората работят, развиват се, самостоятелни са, не може да се очаква някой да слугува или да се подчинява на някого - само българския *** все още си живее в 1 ти век.
104
4
 
11
 
! Отговори
seira преди 6 години
СПОРЕД МЕН Е НАЛИЦЕ ПЪЛЕН РАЗПАД НА СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ.ВМЕСТО ЧОВЕК ДА СЕ СТРЕМИ, ДА СЪЗДАДЕ ДОМ, СЕМЕЙСТВО И ДЕЦА, В СЪВРЕМЕННОТО КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО Е ПРЕСТИЖНО ДА СЕ ДЕМОНСТРИРА ВИСОК МАТЕРИАЛЕН СТАНДАРТ!У НАС ПЪК ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ Е СЪЗДАВАНЕТО НА ЕЛЕМЕНТАРНА МАТЕРИАЛНА ОСНОВАЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЧОВЕШКОТО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО. ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО МУ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОСТИГНЕ ТАКОВА НИВО НА ЛИЧНИТЕ ДОХОДИ НА СЪПРУГА, ЧЕ ТОЙ ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗДЪРЖА СЕБЕ СИ, СЪПРУГАТА СИ И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!
103
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е отживелица бракът, скоро може да кажете че и правенето на деца е отживелица.
102
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бракът е един договор, който е отживелица
101
3
 
5
 
! Отговори
до Баба Буна преди 6 години
Нали си чувал за проекция на населението? Виждаш раждаемостта, смъртността и другите фактори като емиграция и правиш проекция за след 70-80 или 100 години. Такава е била проекцията - през 2000г. България да бъде 20 милиона. Само че идват бай Тошо и шайката разбойници и раждаемостта спада в пъти.
100
3
 
8
 
! Отговори
До 98 до Баба Буна преди 6 години
То бива патриотизъм ,но май плачеш за психиатрията ,щото там могат да ти повярват .(А,да,виждам още един е с теб готов) . Как ги изкара тия 20 милиона бе човек ,можеш ли някаква аргументация да дадеш и стига с това ловене на вещици с комунизма-само прЗтаци и иТиоти могат да повярват .
99
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 58. НЕ, НЯМА ДА ОТИДА АЗ В ХАСКОВО, СМОЛЯН И КЪРДЖАЛИ, ЗАЩОТО НЕ СЪМ ОТТАМ. РОДЕН СЪМ И СЪМ ЖИВЯЛ В ПЛОВДИВ, РОДИТЕЛИТЕ МИ СА РОДЕНИ И СА ЖИВЕЛИ В ПЛОВДИВ, БАБА МИ И ДЯДО МИ СЪЩО!! ЯСНО ЛИ ТИ Е!! НЯМА АЗ ДА ОТИДА ТАМ, ТЕ, КАТО ИСКАТ ДА ИДВАТ, НО НЯМА ДА СЕ ДЪРЖАТ СЯКАШ ВСИЧКИ СА ИМ НЕЩО ДЛЪЖНИ!!! ЯСНО!! А, И ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ НАУЧАТ ДА КАРАТ И ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ!!!
98
7
 
4
 
! Отговори
до БАБА БУНА преди 6 години
Комунистите са виновни че през 2000г. България не е с население от 20млн ! Стига с тия глупости че 90г. сме били 9млн, ако не бяха комунистите сега щяхме да сме над 20млн - такива са били темповете на развитие в началото на 20ти век преди да дойдат комунистите и да изкарат хората от селата и да ги вкарат в панелки и да се наслои стереотипа че трябва да имаш 1-2 деца! Преди това българите са имали по 7-8 че и повече деца!
97
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
феминизма е най-виновен, джендърите са малко и не могат да окажат влияние на възпроизводството. Основния проблем е че жените вече се изживяват на мъже, пият, пушат, храчат, и не раждат деца.
96
6
 
4
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ СЕ РАЗВЕЖДАТ ПРИ ДЕМОНКРАЦИЯТА,ПРЕДИ БЯХМЕ ДЕВЕТ МИЛИОНА,КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ 1296ГОДИНА ПО ТУРСКО ИГО.ОТГОВОР
95
4
 
11
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Не си правете илюзии, че тази ИК е нещо, което ще отмине. Заложени са много пари. Парите ще ги вземат хора, които са извратени, алчни, прикрито много агресивни, безмилостни психопати. Те вече действат със силата на властта. Над 35 % от властата в ЕС е тяхна. Излизайте на протести, докато е време. Диктатурата на *** идеологията ще е нещо невиждано до сега. Идеолозите на това учение са болни хора във физически и психически аспект.
94
4
 
13
 
! Отговори
Виждащ преди 6 години
Семейството се разпада, защото жените прекалено много взеха да се взимат на сериозно а не виждат колко много не знаят и не могат.Аз живея в град(село направо) с 6000 човека.Малко сме и всеки знае всеки кажи речи.Искам да ви кажа, че за разпада на семействата вина имат 95% жените.Има мъже, които ходят с едни дънки и две блузи по цяла година, за да са облечени жените им като софианки(не казвам нищо лошо) и пак им малко, не им стига и се озъртат за някой назобан с татуировки.
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега може и да ви струва смешно, но феминизма ще унищожи познатия ви свят! Европейците създават под 2 деца на жена, тоест не могат да се възпроизведат и са в състояние на демографски срив. За да не колабира европейската икономика е необходим непрестанен приток на нови работници, тоест имигранти, а те ще идват от патриархалните общество в Африка и Близкия изток, когато тяхната маса мине критичната точка от 30-40% в Европа, те ще наложат тяхните представи за света, без феминизъм, гейове и т.н.
92
0
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 6 години
Случайни неща няма, особено ако са важни.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха съотношението на агресивните е еднакво както при децата така и при 30,40,50,60 годишните хора , т.е. няма разпад ,промяна при различните поколения, но категорично няма подобрение.Дори наличието на добра информационна система ,и яснота че пречи агресията не променя това съотношение.