Премиерът поиска и получи: Имате 10 неплатени акта към КАТ!

Грешка в системата – те били платени, но неотчетени. Защо?
Обновена: 22 май 2018 14:03 | 22 май 2018 10:45, Златко Желев
156
Премиерът поиска и получи: Имате 10 неплатени акта към КАТ!
Снимка: архив, Булфото

С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби, пише "24 часа".

Справката е представена, след като през април Борисов поиска да научи от министрите си имената на всички държавни служители, които имат неплатени глоби заради пътни нарушения. Тогава обаче от министерствата отговорили, че такива няма.

Още по темата

В справката, представена на оперативното заседание на правителството, фигурирали отдавна закрити министерства като това на бедствията и авариите, което не съществува от 2009 г., и министерството на инвестиционното проектиране, което бе закрито през 2014 г.

Актовете на премиера, както и тези на ведомствата всъщност се дължат на грешки в системите на КАТ, станало ясно на оперативното заседание на министрите.

На името на министър-председателя, който от години не шофира собствен автомобил, били записани актове на служебни коли на Министерския съвет. Те обаче са регистрирани на името на Министерския съвет, а не на това на министър-председателя.

Вбесен от големия брой неплатени глоби, премиерът поискал веднага отговори защо се е случило това. Главните секретари на министерствата обаче представили платежни, че са платили в срок всички глоби.

Тогава станало ясно, че системата на КАТ с години не отчита платените по банков път актове. Грешката в системата не отчитала както преводите от фирми или държавни ведомства, така и от граждани.

Валентин Радев пък бил натоварен със задачата да реши проблема, но все още не било докладвано какво ще бъде направено.

Грешка при попълването на платежните в банката е най-честата причина плащането на акта или фиша да не бъде отразено в автоматизираната система на Пътна полиция. Ако нарушителят пази бележката за плащането, въпреки че не е отразено в системата, това може да се направи и ръчно.

Нарушителите, които дължат по няколко глоби, често ги плащат с един платежен документ. Задълженията по електронни фишове и наказателни постановления до края на 2017 г. обаче се погасяваха по различни банкови сметки. Ако са били платени по една, то автоматизираното отразяване в системата е невъзможно.

Друга грешка, която води след себе си парадокс е, че вместо серия и номер на фиша се изписва само номерът. Често дори и той липсвал. В такъв случай по сметката постъпват пари, но не било ясно за какво или от кого.

Хората масово бъркат и номер на АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) с НП (наказателно постановление).


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
kit преди 2 години
sha besim i premiera.
137
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Банките са усетили слабата ниша в държавата - и си лапат парички без да пращат нищо в КАТ - респективно в ДЪРЖАВАТА - товеа е цялата игра - дами и господа !!
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой пък посмя актове да му напише, да му кажат имената и да го наградят с ордени
135
0
 
7
 
! Отговори
Йордан Йорданов преди 2 години
Къде да напиша, че това не е държава. Плащаш фишове а това не се отчита от системата на КАТ :), цирка е пълен. Навсякъде са така не само в КАТ.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванали са в кадар Борисов когато доста съмнително заглежда Павлова , точно за това не беше уволнена ..................бизнеса си върви
133
0
 
13
 
! Отговори
чакайте да плати преди 2 години
Сериозно ли вярвате Бойко да е платил за нещо някога, той само краде. Направо да му вземат шофьорската книжка и да се вози в метрото. Той беше написал,че софиянци си отдъхвали в метрото,да се повози около 18 ч. всеки ден и ще си отпочине едно хубаво. За какво му е джип???
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се съмнявам да си е платил актовете. Той луканките си не плаща, а какво да говорим за актовете, които може да анулира с едно позвъняване.
131
3
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Премиерът ни дава чудесен пример :-)
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали премиерът трябва да бъде пример за спазване на законите??
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има едни заспали служители от НАП и КАТ,които не си вършат работата.От НАП ми изкараха актове и фишове от преди 10 години.Ако не си пазих платежните,отново трябваше да плащам.Попитах ги защо е тая бъркотия?Отговориха ми,че системата била причината.А аз стигам до извода,че умишлено искат да събират още мъни за заспали чиновници и оядени министри!Тая практика е преди Бойково време.
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е в пълен хаос, а Дончев сънува електронно правителство. Смях!
127
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Да започнем отначало,как се включва това чудо компютъра.
126
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен 126: Няма как да автоматизираш нещо, което 10 души го изписват по 20 различни начина. Но можеше да се облегчи попълването като се автоматизира, за целта обаче и формулярите, които се популват на ръка трябва да се пригодят за автоматизиране... въобще по-добре да гледам по-малко американски филми.
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой, кога и как е автоматизирал системата? Ако има фирма, която е била натоварена със задачата, да се провери защо тя не е изпълнена както трябва - защото изпълнителят е некадърен или защото от полицията не са знаели, какво точно им трябва, за да работи. След това е редно всички потърпевши (тези, които са били принудени да платят два пъти едни и същи глоби) да си потърсят правата и да си получат парите обратно от държавата, а виновникът (полиц. или изпълнителя) да си понесат последствията...
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време си спомням как глобите се плащаха в Сибанк - 20 лева фиш и 7 лева за такса превод по сметката.
123
7
 
18
 
! Отговори
extremist преди 2 години
ОТДАВНА ЗНАЕМ ЧЕ СИ РЕЦИДИВ ТИКВА
122
1
 
7
 
! Отговори
Тиквосекача преди 2 години
Глоби с изтекла погасителна давност не са дължими, освен ако глупакът сам не си ги плати. ПАМ по отнемане на СУМПС до заплащане на такива глоби е незаконна и ще бъде атакувана в съда и след като отпадна ще доведе до ново дело срещу служителите от ПП- КАТ за причиняване на вреди от налагането на незаконните мерки, т.е. ще си платят с лихвите за причинените неудобства! Сетне може да се измисли и някоя претенция и по Закона за вреди причинени от държавата...
121
3
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Решението!!!
Отиваш до кат и проверяваш колко пари "дължиш" .Казват ти някаква сума.Няма значени плащал ли си ги, или не си ги плащал.След което отиваш до банката.Взимаш едно обикновено платежно.Питаш Банковия служител да ти каже сметките на МВР. Попълваш ги и си тръгваш без да плащаш.Запазваш си копието на платежното ,понеже оригинала остава в банката.Като те спрат от КАТ и излезе ,че дължиш глоби. Показваш платежното ,че УЖ си ги платил и си готов!!Не могат да разберат,че не си платил!
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да ви кажа как ГЕРБ(и не само) ще се изчисти от катили: при всеки акт, присъда, глоба, наказание и т.н. 20% да бъдат изпълнявани и върху шефа на партията и 10% върху останалите членове на ръководството. За нула време ще изчезнат рушителите и новото поколение политици ще бъде от качествени хора. Тогава имаме някакъв шанс като нация.
119
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един приятел се оплака от подобна грешка за щастие си е пазел платежното и проблема се е решил бързо.При това при него няма грешки с които се оправдават тука, просто системата не го отчела.Естествено нещата няма да стоят така ако си загубил платежното, тогава си длъжен да платиш втори път нещо което си платил.
Проблем има и то не е това че системата допуска грешки, а че няма обратна връзка, т.е не знаеш платено или не е.Ако има обратна връзка, грешките се коригират навременно и проблем няма.