Сирене с палмово масло? Вземат лиценза на мандрата!

Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли
55
Сирене с палмово масло? Вземат лиценза на мандрата!
Снимка: БТА, архив

Ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини в сиренето.

Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли, след влизането в сила на новата наредба за млечните продукти, съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

"Тези дни ще публикуваме в Държавен вестник Наредбата за млечните продукти, с която забраняваме ползването на растителни мазнини в производството на сирена, така че когато мандрите произвеждат кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко. Този, който не желае да произвежда с млечни продукти, той минава изцяло в различна група - имитиращи продукти и няма да се води млечен производител. Даваме един месец дерогация, за да могат да си адаптират производствата. Исканията бяха за 4 месеца, но смятам, че не е необходимо", каза министърът, цитиран от "24 часа".

За контрол по спазването на новите правила в министерството се създава специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните.

"Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, веднага ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, защото те по закон могат да издадат тези актове. Тук вече санкцията е доста по-сериозна - ще се отнема лиценз за производство на млечни продукти", обясни Порожанов.

По повод опасността популярни български продукти да останат без защита с готвените промени в закона за марките и географските означения, той съобщи, ч в момента чакащи са десетина български традиционни храни, сред които бялото саламурено сирене, киселото мляко, кашкавала.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
12
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Ще трябва да си плащате такса спокойствие и проблеми няма да имате.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Група създаваща имитация на храна и то законна Порожанов да си ги яде тия храни ?
5
1
 
41
 
! Отговори
17632 преди 1 година
А за сладоледите с палмово масло, кроасаните, течните шоколади. Всичко е с палмово масло.
4
0
 
25
 
! Отговори
Тим преди 1 година
Крайно време беше да започне държавата с желязна ръка да контролира качеството на некъдърните и лъжливи пройзводители и гирми
3
6
 
12
 
! Отговори
Не знаете ли? преди 1 година
От 27г. ядем сирене от мляко, колбаси от месо, хляб от брашно и много други такива деликатеси.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте си храна от Гърция. Там е качествена.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано, ама надали.
Те ако наистина започнат да вземат лицензи то сиренето и кашкавала ще станат дефицитни стоки.