Изоставените деца – нежелани на трапезата ни! 21% биха ги приели

56% не ги искат в един клас с другите, 15 на сто дори и в квартала
71
Изоставените деца – нежелани на трапезата ни! 21% биха ги приели
Снимка: Pixabay

Едва 21 на сто от анкетираните хора в местни общности, в които има деца от институции, биха взели на семейна вечеря или семеен обяд такова дете.

Още по темата

Това сочат данни от комплексно социологическо проучване на "Алфа рисърч", направено в 10 общини, в които има дейности по деинституционализация.

Според управителя на агенцията Боряна Димитрова тези данни показват, че деинституционализацията вече се мисли като преход от "големи" към "малки" институции, но все още не и като пълноценна интеграция на децата.

Според проучването сред местната общност 44 на сто от хората биха приели тези деца да учат в един клас с децата им, 62% – да живеят в техния квартал, а пет на сто от анкетираните биха станали приемни родители.

Димитрова смята, че все пат тези 5% не са толкова малко като брой, защото не всеки може да бъде приемен родител.

От друга страна всеки може да насърчи детето си да общува с деца от институции, затова тя тълкува другите данни като по-тревожни.

Процесът по деинституционализация се подкрепя от почти всички анкетирани.

Положително отношение към децата в центровете за настаняване от семеен тип имат 75 на сто от хората от местната общност и 98% от учителите и директорите.

Всички целеви групи оценяват деинституционализацията като правилен и необходим процес – 79% от местната общност и 93 на сто от учителите и директорите.

Висока е и оценката за създадената по-близка до семейната среда за децата в неравностойно положение спрямо старите институции - 71 на сто от местната общност и 80 на сто от учителите и директорите.

През 2009 година, когато стартирахме тази толкова тежка реформа, имахме 7000 деца, които бяха в различните институции, а в началото на тази година има около 610-620 деца, които са останали общо в 15 домове за медико-социални грижи за бебета между 0 и 3 години и 14 домове за деца, лишени от родителски грижи, каза заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Всички останали деца са намерили пътя си на развитие в услуги от семеен тип - около 1400 деца, а около 4000 деца са намерили възможност да се чувстват по-добре в семейната среда на приемните родители. Част от тях са осиновени. Считам, че пътят, извървян в годините, ни дава увереност, че това е най-успешната реформа за деца, която е правена в България, заяви Русинова.

Тя подчерта, че изследването ще помогне през следващата една година да се довършат важните стъпки по затварянето на останалите институции, извеждането на децата, създаване и укрепването на новите услуги в 20 общини. Според Русинова, за да е успешна реформата, трябва сигурност, че децата не само са получили нова грижа от социалната, образователната и здравната система, не само че живеят в по-добри условия, но и са получили цялостната подкрепа на обществото - приети са от родителите на децата, с които ходят на училище, приети са от съседите, от всички хора, с които живеят. Няма нищо по-трудно от това да бъде заменено едно семейство, заяви социологът Боряна Димитрова.

По думите й хората дори в семействата трудно изграждат семейна среда.

Сред установените от проучването трудности е съпротивата към включването на деца и младежи от бивши възпитателни институции в ЦНСТ. Като проблем се очертава феминизацията и застаряването на персонала. По думите на заместник-министър Русинова това донякъде може да бъде повлияно с по-атрактивно заплащане, повече обучения и психологическа помощ за кадрите, които с времето ще станат реалност чрез прилагането на новия Закон за социалните услуги. Срещата с мъжкия модел на поведение може пък да стане чрез по-активно участие на децата в спортни дейности.

28 процента от анкетираните заявяват съгласие с твърдението, че има ниска подготовка на учителите в обикновените училища за работа с различни групи деца.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Ограбен българин преди 1 година
След всяка подобна статия тук,
започвам на глас да кълна и псувам
ДрагалЪвския гърбат Ай дук!
Но знайте,че от всички нас зависи,
дали ще дойде ден
на позорен стълб да се увиси!
42
0
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
"Александър е роден на 11 декември в смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от А социалните
джендър истанбулци на сорос.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10

С две ръце гласувам за твоето предложение.
Принудителен труд за всеки безотговорник, създал дете и отказал да го отглежда.
И ОЩЕ НЕЩО, което е много важно - ако ще се отказва от детето си, ДА НЕ ПОЛУЧАВА ЕДНОКРАТНАТА ПАРИЧНА ПОМОЩ, КОЯТО СЕ ПОЛАГА СЛЕД РАЖДАНЕТО.
Повечето ромки, изоставящи детето си, раждат за да вземат точно тази помощ!
Ако вече е взела тези пари и после изостави детето, с принудителен труд да отработи взетата сума!
40
2
 
20
 
! Отговори
Разумният изход преди 1 година
Ромите да си гледат децата, печелейки пари с труда си. Тогава няма да има изоставени, които никой не ще да вземе.
Не е честно при живи родители да бъде натоварван данъкоплатецът да поема издръжката на тези деца.
Актуализиране на законите и твърда ръка за разпасаните безотговорни.
39
0
 
10
 
! Отговори
пътник преди 1 година
Тъй , тъй, всичко по реда си разбиха държавата, институциите, училищата и семейството. Идеален завършек към създаване на сбирщина от индивиди с първични инстинкти - плюскане, друсане и развлечения. Честито на самоходните черва, без държава, ценности и история. Новите "ни братя" постигнаха целите си. Спуска завесата цирка свърши. ПС. любезно ви подсещам, че е време е да плащате сметките...
38
1
 
0
 
! Отговори
Много + преди 1 година
До Анонимен

+++++++++++++
37
0
 
7
 
! Отговори
Добре! Само , че... преди 1 година
Едно е да искаш, друго е да можеш , трето и четвърто е да го направиш...
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42

Уф, шооо не са грамнееш? Аааа!
35
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме лоши хора!
34
15
 
10
 
! Отговори
Az преди 1 година
Българина го ене само какво ще кажат хората, да има да яде, и вуте да е по-зле от него. Такива ценности са му чужди.
33
4
 
10
 
! Отговори
Мня преди 1 година
Децата, които са в домове за сираци, поне имат достъп до образование. Има доста сираци, които са си работят, учат висше и т.н. Вярно е, че никой не е длъжен да издържа тези деца, но пък някакси не върви да умират по улиците.
32
25
 
11
 
! Отговори
Чичо Спас преди 1 година
Аз приемам безпризорни деца на трапезата, а също и в леглото!
31
2
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
вземи си хапчетата, халюцинираш!!
30
7
 
1
 
! Отговори
До до 24 преди 1 година
Не усети ли, че те бъзикам драги Неандетталецо? Или нещо КПД-то падна под 100 точки? Но не това е темата.
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,добре,защо аз трябва да храня деца,които на 12 години вече раждат други деца,а на 18 вече имат 4-5?А майките им още получават детски?Докога така?
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20

А. когато тези слаби/мързеливи/ членове станат повече от тези които ги обслужват кво праим тогаз?
Сигурно слабите ще се прехвърлят при Меркел, но и при немците слабите стават все повече, а немците все по малко?
Та докога така
27
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки трябва сам да носи отговорност за поколението,което създава.Държавата трябва да се грижи само за инвалидите и хората с трайна нетрудоспособност,защото те са уязвими и безпомощни и трудно биха се справили сами в живота.На всички останали тя не е длъжна.
26
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко аритметика - едно такова чеаве струва на държавата 1800 лв на месец, родителите му които не работят и нямат един ден принос в социалната система също са на помощи минимум 200 лв на месец или 2000 лв месечно от джоба не на Бойко а на бедния български работник!
И този същия работник след 40 години труд и пълнене на социалната система за да има за тези горе се пенсионира с 207 лева пенсия и не може да живее с тези пари, а и тези деца които е храни идват изнасилват го и му вземат и тези 207 л.
25
2
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
ами Неандертала е Реален Вид от историята на тази Планета, Спайдърмен е Измислица - правиш ли разлика между реално и фантазия или имаш нужда от психиатрична помощ?!
24
2
 
18
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
А начинът,по който даден индивид от обществото носи отговорност за поколението си е признак за неговата култура и способност за оцеляване.Но има хора,които нямат мисъл в главата си за тези неща.