Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВМЕИ-то беше Ленин, сега е ТУ - София. И в днешна време е признак на успех ако задържиш децата си в родната им стран, а не ако ги натириш в чужбина, както беше по времето на ВМЕИ Ленин. Тъжни и студени са старините в самота, приготви се за това.
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До умниците. 168 и 167 .
Първо научете каква е разликата между Емигрант и Имигрант.
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 157

Няма как такув умник с купена диплома да е един от тях - първо качество, щом не знае кои са най-голямите емигрантски държави - САЩ, Канада, Австралия, Нова Зенландия и Южна Африка! Сега вече барем ти светне! :))))))
163
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас"

А другите 59% защо не са доволни! Защото нямат връзки за да се 'уредат' на държавната хранилка. А колко са висшистите с купените дипломи - БАЯ!
А който е истински образован и специалист на запад достига цитаделата!
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Трол

Не виждам за какво буйстваш?
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146

С висше ли се върна? Да не е било на автостоп?

Май още пътуваш. Ще стигнеш някъде, няма страшно.
160
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплати от 20 000 евро на лекар в Германия няма.
159
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кои са предатели и изменници бе ***.иди в Германия .но завърши там медицина.дъщеря ми замина и бе приета и учи там още когато бяхме извън Евр.Съюз.владееше перфектно 2 езика и завърши първенец на випуска.квартири.изпити.ужас.после още учене.докторат и работа в Австрия.сама на самоиздръжка и сега заплатата и е 20 000 евро месечно.спасява и лекува германците.кой ще я върне тук...ти ли..или Герб?
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Трол

някой хай-тек трактор, оранжерии с роботи и те така
157
4
 
30
 
! Отговори
Трол преди 1 година
Ако всички са умни, кой ще тегли камилата а? Досега не съм чул доктор или директор да чисти градската канализация 3 метра под земята, да работи като сервитьор или да мие коли. Човек с 3 висши образования ще работи ли като акушерка? Ще работи ли като магазинерка по 12 часа на ден? Ще пасе ли овцете, за да имате агнешко за великден? Доматите краставиците ит къде ще дойдат? От началника на ВИК'то ли. Вие разбирате ли че без селско население няма да има държава?
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Austria. Никой не спори за качество на българските специалиасти, където и да живеят по света. И всеки има право да избере там, където се чувства добре. Само си мисля ...ДАЙ Боже наистина да се чувства добре, а не само удобно. Говоря от собствен дългогодишен опит.
155
1
 
2
 
! Отговори
D преди 1 година
Тези определено не си пият редовно хапчетата.
154
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До136 Англия е държавата с най- много емигранти. Цял свят е пълен с английски" expats" както те самите се наричат. Политиката на Кралството е да привлича работници, които да пълнят джобовете на държавата и на аристокрацията. И да, ти си прав, хич не им пука какъв си , стига да ги хрантутиш. Но не си въобразявай, че някога ще бъдеш един от тях. Винаги ще имаш щампата "other white" , демек второ качество. Enjoy it.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква се води професията на платените драскачи от бсп и патриотите? по трудова книжка конспиратор?
152
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tова е самата истина. За Младите, образовани и кадърни хора България е вярното място. Никаде другаде няма да имат това съотношиние заплата :качество на живот. Въпреки това горещо препоръчвам- пътувайте, опознавайки света, различните държави и условия ще ще се обогатите неимоверно.
151
16
 
7
 
! Отговори
Fig преди 1 година
Тука гледам некви се хвалят че вземат 1400 паунда месечно. Няма да ги питам къде живеят и срещу колко, явно са доволни.
150
4
 
30
 
! Отговори
Ани преди 1 година
То кои останаха? Времето когато се заминаваше масово беше 1990 - 1992 после тези които се усетиха по-късно благодарение на Жан Виденов 1997 - 1999 г.
Първите бяхме излишни на партията. После тези които са се надявали "нещо да се случи".
Сега заминават един по един тези, родителите на които са се колебали, нямали са възможност или са имали скруполи.
Национални изменници ни наричат тези които им се иска да им работим, а те да ни планират работата.
Ние ще се върнем. И тогава излишните ще си отидат.
149
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 135
Защо злобееш, че човекът е учил в чужбина? Учи и ти
148
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коко

Директно казано : ти си национален предател ! Всеки , който остава там е съгласен да поддържа и слугува на българските олигарси-партиици ! Съгласен е със системата и е против промяната към нещо по-добро !
147
13
 
5
 
! Отговори
Има закони преди 1 година
Да придобиеш образование е не само право, но и задължение.
Комуто българските закони не харесват и не ще да ги спазва, да върви да си търси държава, границите са отворени.
Всички, които не са си направили труда да завършат средно образование, да се махат от България и гражданството да им бъде отнето!
Не ни трябват хрантутници, които от 12-годишни започват да цвъкат себеподобни
и са с нагласа вечно да живеят на помощи.