Със заплата, но и с пенсия - 6382 чиновници, а съкращават едва 1600

Само за година администрацията се е увеличила с 1645 бройки
Обновена: 6 фев 2019 09:41 | 6 фев 2019 07:00, Камелия Цветанова
170
Със заплата, но и с пенсия - 6382 чиновници, а съкращават едва 1600
Снимка: Pixabay

Общо 6382 са чиновниците пенсионери и тези, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят в държавната администрация, сочи справка, предоставена на "Монитор“ от МС.

Още по темата
Данните, отнасящите се за състоянието на администрацията към началото на 2018 година сочат, че от тези близо 6400 държавни служители, 5629 са се пенсионирали и след това са били назначени на длъжност в администрацията. В края на миналата година МФ предложи текст в Закона за бюджета за 2019 година, предвиждащ да отпадне възможността да се назначават пенсионери за чиновници. Именно тогава стана ясно, че към онзи момент хората, които взимат едновременно заплата и пенсия, намаляват драстично. Тази разпоредба от бюджета обаче бе обжалвана пред КС, който тепърва трябва да се произнесе. В същото време в доклад на МС за администрацията е посочено, че преобладаващата част от чиновниците са на възраст между 30 и 59 години, като младежите са едва 10 000, а служителите над 60 години са над 9700.

Само преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че ще бъдат съкратени общо 1600 щатни бройки, като това е първата вълна в опит да се оптимизира работата на държавната администрация, а след това ще бъде направен всеобхватен анализ, който ще бъде готов през април. В него трябва да се набележат мерки за закриване, сливане или преструктуриране на администрации и звена, където има препокриване на дейностите. До цифрата се стигна след писмо на Дончев до всички министри с искане да дадат сами предложения за съкращения на чиновниците в поверените им ведомства и подопечни агенции. Оказва се обаче, че само 10 от общо 17-те министерства, както и администрацията на МС са изпратили такъв анализ, посочващ от колко щата ще мога да се лишат.

Най-много съкращения на чиновници ще има в министерствата на земеделието и храните, на икономиката и на вътрешните работи.

От МЗХ пък обясниха, че са направили подробен анализ и била установена възможност за намаляване на числеността, като се предвиждало преструктуриране. За тази цел обаче били нужни промени в нормативна уредба, които предстояло да бъдат инициирани. На свой ред от икономическото министерство разясниха, че администрацията им е 1890 щатни бройки, което било малко в сравнение с други ведомства. Всички структури били с оптимална численост и по-нататъшното намаляване можело да доведе до невъзможност за качествено изпълнение на икономическите приоритети.

Въпреки това щял да направи анализ, за да се прецени какви са възможностите за преструктуриране, включително на второстепенните разпоредители към ведомството. Едва след това щели да се преценят възможностите за реални съкращения чрез извеждане на структури извън бюджетното финансиране. Обмислял се и вариантът за "трансформирането им в друга юридическа форма“. Именно така щели да се съкратят щатни бройки и едновременно с това да се подобрят услугите за бизнеса. От МИ припомниха също така, че повечето второстепенни разпоредители са активни икономически оператори и ежедневно обслужват фирмите. Такива били например Българският институт по метрология, Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация", Патентно ведомство. Между 250- 300 служители в администрацията на МВР също ще бъдат съкратени догодина, защото вече са пенсионери и получават пенсия и заплата в едно.

От енергийното министерство пък планират редуцирането на едва 7 щатни бройки. Предишната оптимизация в рамките на ведомството е била през 2016 година, когато щатът е намален с 10% от 221 на 191 бройки. В тази връзка с оглед нормалното функциониране министър Теменужка Петкова е предложила следващата оптимизация да не надвишава 3% от общия брой, което се равнява именно на 7 места, отчетоха от ведомството. В същото време във външно министерство ще бъдат съкратени 38 щата. Това са бройки, които са отпуснати в допълнение на МВнР във връзка с функциите на БГ председателството на Съвета на ЕС. Щатът на министерството не е променян от 2010 година и наброява 1344 души.

Преместване на служители между администрациите пък е предложено както от МЗХ, така и от администрацията на МС, поясняват от "Дондуков“ 1. И допълват, че съкращенията няма да костват допълнителен ресурс и ще са в рамките на разходите за персонал по бюджетите на ведомствата за 2019 година. Иначе щатните бройки в администрацията към момента наброявали близо 140 000, като незаетите места в нея били 8405, което представлява свиване, тъй като данните за 2017 показват, че празните места са близо 10 800.

През миналата година пък администрацията се увеличила с 1645 бройки, като 921 от тях трябвало да бъдат наети заради новото звено към АПИ, отговарящо тол системата, а 724 заради Националния институт по метеорология, преминал от БАН към МОН. Очаква се докладът с най-актуалните данни за администрацията да бъде готов през март.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Тийн Пийкс преди 7 месеца
Ако толкова им се работи на тез хрантутници да ходят да работят във частният сектор,ама не искат да бягат от двойното дундуркане...
160
3
 
15
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Да ги махат.Само хрантутници в тая държава. Стига му една пенсия
159
0
 
5
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Държавна агенция - електронно управление !В тази агенция пенсионери от МО и МВР си кретат и получават заплаткиначело с шефовете си .А и не само в тази агенция те са много - държавни изпълнителни ...Правителството се чуди сега от къде пари а не се сеща за тях , парите ги има
158
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се изприказва за пенсионираните служители на МВР и МО , но нищо не се направи. Те все още си кретат на службичката и сучат от две цицки..... пенсийка и заплата. Нека да им е зле. Хората с по 200 лв. пенсия да *** в мизерия, кой както се преди! Ама ХОРА.... НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ГЛЕДАТЕ АБСУРДИ! Какво ще свърши дърт военен или полицай....как ще покрие този пенсионер физическите нормативни? Защо ми харчат данъците за дъртаци... щом се е пенсионирал да си ходи вкъщи. ИЗЛИЗА ЧЕ ЕДИН ДЪРТАК ВЗИМА ОТ МОИТЕ ПАРИ ДВА ПЪТИ..... ЕДИН ПЪТ ОТ НОИ И ВТОРИ ПЪТ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ЗАПЛАТИ! Е СТИГА ДЕ!!!
157
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се изприказва за пенсионираните служители на МВР и МО , но нищо не се направи. Те все още си кретат на службичката и сучат от две цицки..... пенсийка и заплата. Нека да им е зле. Хората с по 200 лв. пенсия да *** в мизерия, кой както се преди! Ама ХОРА.... НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ГЛЕДАТЕ АБСУРДИ! Какво ще свърши дърт военен или полицай....как ще покрие този пенсионер физическите нормативни? Защо ми харчат данъците за дъртаци... щом се е пенсионирал да си ходи вкъщи. ИЗЛИЗА ЧЕ ЕДИН ДЪРТАК ВЗИМА ОТ МОИТЕ ПАРИ ДВА ПЪТИ..... ЕДИН ПЪТ ОТ НОИ И ВТОРИ ПЪТ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ЗАПЛАТИ! Е СТИГА ДЕ!!!
156
1
 
26
 
! Отговори
работещ в МО преди 5 години
Всички освободени от държавна служба пенсионери след това ги назначават пак в системата на МО/МВР, само че на трудов договор и пак взимат няколко хиляди от пенсия и заплата.Заобикалят правилата и ви заблуждават,че администрацията се подновява!
155
8
 
17
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 5 години
Пенсионер съм и работя като учител на село. Естествено, защото никой млад човек няма да се хване на тази работа , при това заплащане и тази агресия от страна на учениците. Всеки месец ми вземат удръжки по 200 лева, а за всяка прослужена година ми увеличават пенсията с 15 лева. Значи годишно ми вземат 2 400, а ми дават 180. Айде да сте живи и здрави!
154
5
 
50
 
! Отговори
Uper преди 5 години
Вън пенсионерите от МВР и МО. Не се наядоха!
153
3
 
12
 
! Отговори
ДА преди 5 години
До "Защо ли си мисля, че за всички работещи пенсионери, се плащат пълни осигуровки там, където работят?"Защото не четеш,а само драскаш!Ако работещият пенсионер е на трудов договор-му се изплащат всички осигуровки.НО-аз не съм на трудов договор-сам се осигурявам и съм длъжен сам да си плащам втора здравна осигуровка,защото имам фирмичка-малко по-долу съм го написал бавно,за такива като теб,дето не разбират!
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 149 и 150. Не е вярно. За пенсионерите се плащата по-малки осигуровки /без частта за пенсиониране/ за това се предпочитат, освен че при частниците се съгласяват и на по-ниска заплата, колкото да допълват пенсията.
151
1
 
31
 
! Отговори
До Зная, че преди 5 години
Пропуснал си БАН.Там семейните кланове са се наместили преди две поколения. В момента трето поколение, настанено на кланов принцип, е на възраст 30-45 г. Направи си сметката дали някой друг може да вирее там, ако не е с роднински връзки.За доходите им няма смисъл да се пише - цоцат от по няколко места и масово си седят на щат до 70-годишни!И друго си пропуснал. Въпросните професори и доценти мързеливци само претендират, че знаят руски език. Те горе-долу го разбират, но не го говорят добре.
150
6
 
34
 
! Отговори
ГЕРБ ! преди 5 години
Пенсионери на хранилка с заплатка ! Това е твърдия електорат, който винаги ще си гласува за ГЕРБ !
149
2
 
21
 
! Отговори
Anonim преди 5 години
По подобен начин е с лекарите и сестлит в държавни болници. Млади сестри и не завършват или завършилите 2-3 годишно бягат. При 50-60 свободни щата само в пловдивско във "Филаретова" випуск е 2-3. Сестра в болница е на 500-600лв, рецепционистка в частни клиника/кабинет, секретарка са на 1500+. Масово сестрите в болници са в предпенсионна възраст и до 5-10г няма да ги има.Проблемът не е в пазене на топли места, а в напълно неадекватни заплати, безхаберие и т.н., които отблъскват младите.
148
2
 
9
 
! Отговори
Anonim преди 5 години
139,Смешно си е наистива това с 10000 млади и 9700 над 60г, но... Ще ти дам пример. Обявяват позиция за ИТ в агенция Х. Явяват се двама кандидати. Единият е тотално зелен и започва, другият не се и обажда след интервюто. Въпреки гръмкото име на мястото заплатата е 700лв. В частна фирма същата позиция взима 3-3500, стажант почва на 1000-1500. След 20г максимумът за ДА става към 1700-1800.Е, то няма и млади да искат да почват, много от почналите бързо напускат. Пенсионерите държат да има хора.
147
8
 
47
 
! Отговори
ВЪН ПЕНСИОНЕРИТЕ ! преди 5 години
Хрантутниците се оядоха ...хем заплатка, хем пенсийка ! Няма такава държава ! Докога ще ги храниме тези ...сучат от две крави ! А ние младите се чудиме къде да работиме и как да се реализираме !
146
2
 
20
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Продължение мислете, че само генерали и депутати вземат максимална пенсия! С изненада научих, че разни друсльовци доценти и професори, които един език не научиха цял живот (освен руски, де) и които никой не е цитирал като учени, които са имали по 360 часа лекции годишно и не са заемали или съвсем нищожен административен пост, знам със сигурност за ВИАС и ВЛТИ , са топ - пенсионери
145
3
 
21
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Продължавам - тези хора си останаха с манталитета от соца и няма шанс да се променят и да вдянат, че са там на наша издръжка и че трябва да са любезни, бързи, изпълнителни и пр.На всичкото отгоре не признават сегашното правителство за свое и даже гледат да пречат и предизвикват недоволство. Че и да се твърди колко били можещи и незаменими е просто безобразие. Поне да се махат след навършване на възраст! Освен това са осигурявани на високи ставки и много често са с максимални пенсии. Хич не си ми
144
5
 
31
 
! Отговори
Зная, че преди 5 години
Из армията, полицията, министерствата, магистратурата, по ВУЗ-овете работят цели семейни кланове. От времето, когато Иван Костов ги закле, в държавната администрация се намърдаха най- негодните, мързеливи и неинициативни хора. Те са в средния ешелон и никой не ги пипа. Междувременно направиха десетилетия трудов стаж и заплатите им се индексират с по близо 40%. Никой от тях не се е изморил с работа и именно затова си култивираха огромно самочувствие, а ако имат и някаква власт... да не им падаш
143
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде в нормалните държави не може хем пенсия да получаваш, хем да работиш и да вземаш пълна заплата. Ако директно не ти намалят пенсията или заплатата, данъчните калкулират всички доходи и ако не могат да ти обложат пенсията, ще ти обложат повече заплатата.
142
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Да 149Правилно мислиш, те са равноправни граждани и ползват всички блага от трудовия договор. Пенсиите им ежегодно се индексират, а по младите заработват и за врора пенсия. Освен това имат право и на болнични обезщетения. Освен това са обезпечени и за трудова злопулука и т.н. Това е така защото никой не им е отнел граждански права. Вие как искате, на челото на пенсионера да има жигосана римската цифра II т.е. второ качество. Веждате младежите намаляват, а и не искат да работят.