Иновативно: Онлайн меню срещу вредните храни в училище

Децата ще купуват от бюфета със заредена електронна карта
23 мар 2019 14:16, Елка Василева
4
Иновативно: Онлайн меню срещу вредните храни в училище
Снимка: БНТ

Училище в София намери начин за борба с вредните храни чрез въвеждане на по-строг родителски контрол върху това какво купуват децата в училищните лавки.

В столичното 119-о училище вкарват нова електронна система, която ще позволява всеки родител да вижда онлайн какво се предлага в бюфета и да отбелязва за всеки продукт дали е разрешен за купуване от неговото дете или не. Пазаруването ще става с предварително заредена електронна карта, разказва БНТ.

Вкъщи контролът какво да се яде и какво не е по-лесен. А в училище? С помощта на новата система родителят ще избира какво точно детето му да си купува в междучасието. Изборът ще става онлайн - всичко, което се предлага в училищния бюфет, е вкарано в система, с помощта на която родителят ще маркира позволения и непозволения за купуване продукт.

„С въвеждането на една такава система ще имаме възможност да контролираме какво да си купуват те и какво не, съобразно и нашите виждания за здравословна храна“, казва Янко Бахчеванов - баща третокласник.

Всяко дете ще има електронна карта, която родителят му е заредил с пари.

Не е вероятно децата да си сменят картите, защото според бащата „всяко детенце има интерес да си пази неговата карта, защото неговите парички са заредени в нея и ако си сменят картите, най-вероятно ще се получат и други конфликти“.

Заместник-директор на училището Симеон Ангелов обяснява: „Детето, след като си заяви дадената храна, се чекира, ако храната се окаже, че е в неразрешената част, съответно не се разрешава покупката и служителят в училищната лавка не дава този продукт“.

Всеки родител сам преценява с каква сума пари да зареди картата.

 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, ще купуват срещу училището пица.
3
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Какво означава "иновативно"?
2
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 1 година
Да да, само че бакалиите в мазето или двора на училището от бай тошево време не са държавни. Дали лелката/собственик зад шублера ще иска да печели по-малко от боклуците които продава с? Или родителите ще плащат по 10-15 лева за веган/глутен фрии/нон гмо и тн здравословни простотии? Идеята е добра, докато не отитете да видите какво е в междучасието...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, тва е много хитро, браво!