Изложба в Библиотеката - древни находки от Созопол

Основен акцент е ковчеже, съхранявало мощите на св. Йоан Кръстител
2 апр 2019 18:51, Василия Пейчева
4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Показват древни находки от Созопол на изложба в Националната библиотека.

Сред основните акценти е мраморно ковчеже, за което се предполага, че е съхранявало мощите на св. Йоан Кръстител.

В изложбата ще бъдат представени и непоказвани образци на българската военна картография.

Експозицията проследява историята на военната картография от създаването й до последното аерофотозаснемане на крайбрежието на Созопол през 2016 г.

Военно-географската служба представя Созопол и в най-новата въведена в употреба от началото на тази година Държавна топографска карта в мащаб 1:25 000, както и в карти, изработени по стандартите на НАТО в мащаби 1:50 000 и 1:250 000.

Експозицията е част от дългосрочен проект за събиране на картографски изображения на Аполония. Идеята е на покойния проф. Божидар Димитров, родом от Созопол. Тя е част от постоянната експозиция на създадения Общински културен институт "Музеен център" - Созопол. Музеят притежава най-богатата колекция от амфори. Част от тази колекция ще бъде показана в рамките на изложбата.

Изложбата е разделена в модули, свързани с ранните картографски свидетелства за Созопол, началото на модерната европейска картография и европейските военно-административни представи за Балканите. Отделен модул представя Созопол преди и след Руско-турската война 1877-1878 г, а друг – картния фонд на Военно-географската служба и „Геопан“.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От скоро гледам взеха да се появяват археологични находки край Созопол.До скоро не се намираха.Интересна работа е това археологията.Уж има находки,а пък не се намират.
3
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
А моят добър приятел и виртуоз на спортния бридж, Созополският вампир, изложен ли е?
2
0
 
2
 
! Отговори
случаен минувач преди 1 година
Някъде да има кмет, който да не краде?
1
1
 
4
 
! Отговори
пожелание преди 1 година
А изложба за кражбите на созополският кмет ако има ,ще стане най-посещаваната дестинация , че и може печати за това да получите от общината за по една безплатна бира !!