Порожанов да си ходи, поискаха биопроизводители

Нарочно ли се забавят плащания, питат се земеделците?
Обновена: 9 апр 2019 12:25 | 9 апр 2019 11:40, Павел Гълъбов
18

Българските биопроизводители излизат на протест пред Министерството на земеделието с искане за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие.
Още по темата

Недоволството сред биофермерите назрява отдавна заради забавени плащания и проблемен диалог с аграрното ведомство. Сегашната ситуация обаче според тях граничи с репресия и война със сектора.

Приетите в края на миналата година промени в нормативната уредба предвиждат, че ако само в една партида бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, то контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство.

"Министерството издаде наредба, която постави в шах сектора. Според наредбата всеки биопроизводител може лесно да си изгуби лиценза. Искаме да работим в нормална среда. Вместо на решение ставаме свидетели на скандали. Прекалено много условия има, при които се отнема лиценза. Тази наредба бе написана на тъмно. Никой не ни попита по време на писането ѝ", посочи Веселина Ралчева от Българската асоциация "Биопродукти" пред Bulgaria ON AIR.

Според зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева наредбата е променена спрямо европейското законодателство в края на миналата година.

"След публикуването на тази наредба започнахме разговори с представители на биопроизводителите. Изслушахме ги. На 4 април е качена наредба за изменение. Съобразили сме се с изискванията на биопроизводителите. Всеки може да изрази мнение по нея, но тя ще удовлетвори исканията им", отбеляза тя пред протестиращите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Никакви БИО.... преди 1 година
Искаме си нашенски лук, краставици и домати .... От "отровните" - - - Ама евтини и за народа!

Евро-пари за БЕЙДАВА... ВЕЧЕ ХИЧ!!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Био, какво.......
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте толкова БИО проиводители, колкото аз съм извънземен....
12
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Прекалено много???Със сигурност са по-,малко от необходимото. Знаете ли, че инспекторите на Екосерт отнемат лицензи за хвърлен фас в нивата? Освен ако фасът не е с биосертификат, де...
Тепърва има да се учат нашите производители какво е биопродукция; и клиентите също.
11
2
 
11
 
! Отговори
МОЛЯЯЯ преди 1 година
Био ли ??? Какво е това животно бе. За колко глупави мислите хората. НЯМА НИЩО БИО, ок. Ние лъжете хората. 1 кг БИО лук - 5 лева. Добре пълнте джобовете. Но не от мен. Ясно. Нищо за вас !!!!
10
3
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
Нищо не може да се произведе БИО, защото земята ни вече е заразена и я тъпчем с химия да израстат семената, които се обработват главно в холандия и където се хибридват именно за това... който сее с техни семена (разбирай еврогейска европа), после нищичко не може да направи, за да си изчисти земята... така че БИО-то не може да бъде създадено, а само някои фирми искат отделно дотиране и за това реват...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5

Проблемът е, че коли от и "био" да е производството ти, винаги може да се случи грешка. Нахрани си една крава с "небио" царевица веднъж, а после от 5те тон мляко, събрани тая седмица, 0.5 процента са били небио, ти ще си изгубиш биосертификата за останалите 51 седмици, при положение, че и продукцията от първата ти седмица е била 1000 пъти по-чиста и читава от останалите.

Или ме разбра, за какво се говори в темата и защо се искат оставки?
8
1
 
5
 
! Отговори
хм до 5 преди 1 година
Точно тези си произвеждат био.Питай ББ и Порожанов като как тъй еврофонове за био за изплащани на „производители”,които един домат не са произвели.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направи всички герберастките крадци и некадърници да се омитат вкупом.
6
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 година
ББ що си мълчи,че този еврофонд за тези прозводители е спрян?Нали по време на техните управления еврофондове не били спирани?Странно как така не подкрепят Кьовеши?Нещо много съвпадения?
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем нормално е хванат ли те в нарушение да изгърмиш. Искат да произвеждат конвенционална продукция и да я продават на тройна цена?
4
3
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 1 година
Ха--х у.... "биопроизводители".... На свинско месо--по 240-лв/кг. С пари от
ЕС, ПО ПРОГРАМИ!

Протестират за "още далавера" с пари от ЕС!
Мнооого.... Важно!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България още ли не са осъзнали, че това дотиране от ЕС е само една документна бюрокращина, за да се подържа грабене от специализирали в писането на документи и всичко друго е на свободно падане. Важното е едни пари да се прибират по определени схеми и да се симулира дейност. ЕС плаща, за да не се произвежда, или да се подържа колониален пазар.
2
9
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 1 година
Айде и тия искат оставка. Ама то всеки може да си иска каквото му падне. Това не значи, че на някой като му пречат космите и трябва да му се вържем.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли министър от правителството на престъпникът ББ да не е като батко си?