Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ

Държавната "Марица-изток 2" очаква одобрение за скок от 92%
18 апр 2019 09:10, Елка Василева
133
Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ
Снимка: архив, Reuters

Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята.

Според искането на компанията един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. Предварителните заявки на ЕРП-тата бяха оповестени вчера, пише „Сега“.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС.

Още по темата

Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават обяснение какви са причините за драстичните разминавания в заявленията на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще трябва да плащат по-високи такси за достъп до мрежата и за разпределение на енергия.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента).

По-високите цени са част от стратегията за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че за да бъде избегнат фалитът й, се очаква Българският енергиен холдинг да увеличи капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За "спасителната акция" обаче е нужно одобрение от ЕК. По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Финансовият крах на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в ЕС, се дължи на рязко повишената цена на квотите за въглеродни емисии, които трябва да плаща, за да може изобщо да продължи да работи. Ако подобен скок бъде одобрен, той неминуемо ще се отрази и в цените за фирмите, и за бита.

Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас. От доклада на НЕК става ясно, че компанията завършва 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за АЕЦ "Белене".

Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада, публикуван вчера от КЕВР. Задълженията на дружеството остават почти същите - към края на миналата година те са 4.053 милиарда лева, намаление със символичните 0.3% спрямо 2017 г.

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че дори да има повишение на цените за бита, то ще бъде средно около 3%. "Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", каза Иванов наскоро.
 


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО, КАТО ЧЕТА ТОВА И СЕ СЕЩАМ ЗА ГЕРБ
106
2
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 1 година
103,
нещо не помня 4 долара ЗАПЛАТА.
И при Виденов се взимаха грешни решения, но не повече от тези през годините до сега.
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам да не плащаме ток ,нека го прекъснат,слагаш фотоволтаик и едно генераторче ,па да видиме -кой-кого ще е.ба.ва???
104
1
 
11
 
! Отговори
до 102 преди 1 година
Навремето който е дал тази баница на ЧЕЗ сега може да поика от него някоя и друга услуга нали!Точно ЧЕЗ преди няколко години забъркаха едни такива каши,та имаше протести за цените на тока.И тогава както и сега пак ЧЕЗ!
103
1
 
15
 
! Отговори
Германия преди 1 година
До Про со то-Бих останала в България,но "славната"управляваща партия ме остави и без жилище! Техен член измами мен и още две семейства,опитахме се да го съдим,но ...документите доказващи това"изчезнаха"от кабинета на разследващия-изхода беше Терминал 2!Но ме боли като гледам гаврата с народа,тези нямат ни срам,ни съвест!
102
9
 
6
 
! Отговори
до 93-Коце Кмета преди 1 година
Още се сещам за резултатите на БСП при Жан Виденов.Четири долара заплата на месец при никой друг не съм вземал.Заради това ми се иска,не генерал Борисов,а генерал Пиночет да вземе властта!Ако ще и извънземни да ни управляват,само не и БСП!Защото издръжката на лагерник в Освиенцим е била 18 долара месечно,а заплатата ми при Жан Виденов беше 4 долара!БСП отсега точат лиги на спестените от народа ни 70 милиарда лева в банките.Точно за един ден ще ги разграбят ако им дадем властта.Те го могат това!
101
2
 
10
 
! Отговори
елементарно е преди 1 година
До хм

Тук БСП няма нищо общо!Ако са те,кауня моментално ще рипне по ТВ да се обяснява,и да ги заклеймява!Да виждаш такова нещо!?Няма,нали!?Просто някой е заповядал на боко и компания отново да ударят по нас,и те го правят!Това е направо унищожително увеличение,явно някой го изисква от тях!
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наистина вдигнат тока с 67%,с ГЕРБ е свършено.
99
7
 
3
 
! Отговори
хм преди 1 година
Ако бях шеф на БСП точно ЧЕЗ щях да подстрекавам да искат увеличение на тока и то много голямо.Ако си спомняте през 203-та или 2015-та беше тоя цирк го гледахме пак!Даже БСП и протести бяха спретнали!Протеста се състоеше предимно от състава на полицията-протестиращите бяха цивилни,а охраняващите униформени!Така им бяха наредили от БСП няма как-всички изпълниха заповедта безпрекословно!
98
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Последните анкети показват , че БСП и ГЕРБ ще имат по 6 депутати , т.е. резултата е равен.
Нинова и Борисов да се срещнат и обсъдят всички проблеми на хората в България и съставят Правителство на Националното помирение.
В БСП има много млади и кадърни хора , които поканени от Борисов на ръководни места със сигурност ще се справят и много по добре от досегашните.
МАЯТАПЯ СЕ БЕ ,ХОРА .
БЪЛГАРИ СМЕ ВСЕ ПАК.
Нормално е да се мразим.....
97
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Германия

напълно подкрепям,но все пак..:-"Еднопосочния билет" решава проблема на човек,или семейство,но проблема за държавата си остава.

..Как да се изнеса от тук?..Та тук ,в тая проклета СВЕЩЕНА земя, лежат костите на дедите ми,стъпките ми са поне на 80 процента от територията,близките,роднините,и те са тук...

..Та:-"Еднопосочния билет" май устройва повече тия,които са "ХВЪРЛИЛИ ОКО" на исконната българска територия.За това е тоя гено.цид над българите!!!!
96
0
 
10
 
! Отговори
До98 преди 1 година
Решението е ти и всички като тебе , най -засегнатите от геноцида на крадците през последните 70 години да излезете на общонароден протест, койт да доведе до падането от власт на крадците! След това, ако са останали честни хора да ги изберете и да имате по добър живот.
95
0
 
23
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
А сега си представи, как се плаща всичко това с 250-300 лева, каквато е масовата пенсия в Бълагрия. Не казвам, че твоята пенсия е чудо, а че масово пенсионерите измират от глад. Баба ми, 40 години учителка 240 лева пенсия.... Дядо ми, Бог да го прости, цял живот в минно-геоложки, сонаджи в студ и пек, 260 лева. Сега баба ми докарва 310 лева, заради вдовишката. Ако трябва да се оправя сама, дали щеше да е жива все още? 34 години с хипертония на сърцето, 100 лв лекарства на месец, ами другото?
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000% или 1000пъти увеличение на пътните такси на камионите спрямо досегашната винетка -лично го смятах, но не помня коя от двете цифри се получи. 67% увеличение на тока..... Нещата не отиват на добре.
93
0
 
29
 
! Отговори
venix преди 1 година
Значи очаквайте скоро ПОГРОМ!!!
92
0
 
29
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Видими резултати от ГРОБ. Нямат идея какво правят, бива ги само в кражбите и далаверите. Там са специалисти!
91
0
 
29
 
! Отговори
И парното преди 1 година
И от парното ново увеличение искат.
Тея се уляха.
А реакторите им седят под презент.
Газ няма, евтин ток няма, води и даници скачат безобразно.
Не се търпи, ПРЕКАЛИХА...
тези какво искат, да се самоУбиваме ритуално,
тези хора полУдяха, къде живеят?
90
0
 
8
 
! Отговори
до 88 преди 1 година
По-смешно и дилетантско обяснение на тарифите не бях чел - честно.
Така ли си обяснявате нещата на село ?
89
1
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
До ХМ
Пускай нощни лампи, осветявай къщата като коледна елха. Иначе, токаджиите, викат, че можели да го изкупуват, ма така ставаш част от Системата. По принцип токаджиите не любят независимите;)))
88
1
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Фотоволтаик около 2 киловата /те са други мерните единици, но за удобство ползвам тази/ излиза до 4000 лева. Практически, за около две години си го изплатил. Единствения ми проблем е съхранението на "нощния резерв"! Иначе, досега да съм се откачил от разни енерга.