Разпети петък е! Постът днес е най-строг, а работата - забранена

Денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръст
26 апр 2019 07:30, Елка Василева
37
Разпети петък е! Постът днес е най-строг, а работата - забранена
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
26
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Вие още ли им се кланяте на работодателите ?Не разбрахте ли че те са зависими от вас
8
7
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Христос е Българин. Учението му няма нищо общо с агресивната алчност на юдаизма. Затова е бил подложен на толкова мъчения.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият който може да се бъзика до откат с шефа си е Краси Радков, а на Дългия това му харесва повече от всичко. Дългият, който не търпи някой от работниците му да се евава с него. Голям е Краси.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ме дразнете с това "Шефа", бе! Никога не съм казвал на оня дето ми дава парите 'Шеф". Какъв шеф, бе? Що направо не му казвате "Повелителю" или "Господарю", рая?Аз го наричам "работодател" и нищо друго.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3 Плаща се двойно...5% от обектите в страната най-много.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те всички неща дето са забранени от религията ако се спазваха ехеее щяхме да сме дива секта като най надъханите мюсюлмани дето 5 пъти на ден се молят и се взривяват
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес се плаща двойно, не съм толкова богат, че да празнувам! 200+ лева са си 200+ лева!
2
2
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Мда, но аз работя в момента, а закусих яйца и краве масло ... Истината е, че аз съм грешник и всеки ден съгрешавам отново и отново.
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата забранена, шефът ми е набожен, вика поп при всяко откриване на нов магазин, а днес ще ни съдере задницитe от бачкане- един тир със стока трябва да пренесем. Парадокс, а?