Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!

S&P: Водещо влияние за БВП ще имат потреблението и държавните инвестиции
Обновена: 1 юни 2019 16:05 | 1 юни 2019 16:05, Веселина Йорданова
91
Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!
Снимка: архив, БулФото

S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца, съобщиха от финансовото министерство.

От рейтинговата агенция очакват БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3% през 2022 г.

Водещо влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции. Растежът на износа се очаква да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване на кредитоспособността на страната.

S&P може да преразгледа перспективата до стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор, например поради натрупване на макроикономически дисбаланси. Перспективата може да бъде ревизирана до стабилна и ако напредъкът по пътя към членство в еврозоната загуби скорост за продължителен период.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните инвестиции показват че при комунизма бяхме не правилния път но голяма грешка че унищожихме всичко и че тръгнахме към капитализъм. Сега кредитен рейтинг пазим но няма икономика. При държава без икономика всичко е занулено и няма какво да се развива и кредитния рейтинг е много висок но каква полза.
3
1
 
20
 
! Отговори
Терминал 3 преди 1 година
А ред бул давал крила.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усилията на легендарния Борисов дават плодове. Това е само началото съвсем скоро ще ни вкара в Шенген и ЕЗ.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е при старият изгерберастял комунист борисов. Благоденствие, стабилност, просперитет, всенародни тържества и видими резултати.