Изкуствовед: Има 3 версии за фалшивите картини

Пазарът ни е сюрреалистичен, твърди Филип Зидаров
Обновена: 23 юни 2019 21:03 | 23 юни 2019 20:55, Йордан Бързаков
10
Изкуствовед: Има 3 версии за фалшивите картини
Снимка: Галерия СТРУКТУРА

Вече седмица не спират скандалите около изложбата в столична галерия, която се оказа пълна с експонати, които не са имитации, нито репродукции, а чисто плагиатство на други много известни произведения.

Според художествения критик Филип Зидаров, син на Любен Зидаров, в арт средите се говори за три основни хипотези за шокиращата ситуация.

Още по темата
Пред bTV той каза, че теориите не са лично негови, а са му споделени от други хора.

Първата хипотеза е, че колекционерът Х купува за жълти стотинки колекция, която знае, че не е автентична. Намира експерти, които знаят това, но издават сертификат, а след това въпросната колекция е препродадена на трето лице или институция за много повече пари.

Втората хипотеза, разказва Зидаров, е, че колекционерът Х е недолюбван от другите в арт средите, защото е нов. Някой му спретва номер, като му пробутва фалшива колекция без знанието на експертите и той отпада от играта и пазара на произведения на изкуството.

Третата версия, която според изкуствоведа е най-вероятна, е някой с колосално чувство за хумор да е създал цяла колекция, за да си направи шега с цел да насояи вниманието към състоянитео на пазара на изкуството.

"Всички знаем, че има фалшиви сертификати. Сюрреалистичността на пазара на изкуството е показателна за ситуацията, в която живеем", коментира експертът.

Зидаров отбеляза, че не може да си представи, че колегите му са направили тези оценки умишлено, а според него по-скоро става въпрос за непрофесионализъм. "Сертификатът няма никаква юридическа стойност и експертът не може да бъде подведен под отговорност, защото това е просто негово мнение", припомни той.

Неговата препоръка е да се направи публичен сайт с всички произведения на изкуствата в музеите, на който да се правят проверки на картините и да се избягват подобни случаи.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При всички положения изкуствоведите и експертите са за това, да си отварят очите, когато дават сертификат или показват класици.За всеки е ясно каква е вероятността да попаднеш на истински "шедьоври" от битака или антикваря. Не че няма, разбира се! А този случай ще остане като нзй-абсурдния!
8
3
 
2
 
! Отговори
petarziz преди 10 месеца
не мога да разбера след като картината добре е нарисувана къде е проблема без значение че не е оригинал като нямам 20хиляди за ЗЛАТЮ А МОГА ДА СИ Я КУПЯ ЗА ДА КАЖЕМ 2ХИЛЯДИ това ме удолетворява макар че подозирам че не оригинал така че да не се правят на ощипани моми колекционерите като купуваш нещо десет пъти по евтино и да се правят на ударени много добре се сещат че това е реплика така че не виждам къде е проблема
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
действията на Бийн компроментират цялата изложба, но той е воден от импулсите на своята собствена естетика, без да си дава сметка за вредите, които нанася върху българското изкуство!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има и още една версия. Колекционерът купува картините, които са си съвсем оригинални. При огледа експертите, кураторите и изкуствоведите потвърждават, че се касае за автентични творби . Всички съвсем нормално изпадат във възторг и съответно заливат медиите с информация за сензационната находка, която ще запълни белите петна в българския модернизъм. Подреждат изложбата и доволни си лягат да спят. Но през ноща, в галерията вероломно прониква мр. Бийн, и нанася корекции...
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА!
4
0
 
11
 
! Отговори
Абсолютна Истина преди 11 месеца
Алчноста на купувача е в генезиса на тази гротеска ! За 3500 лева купува 13 оригинала ! Абе играч , как си ги представяш тези неща ? Кой ти е виновен ? Кажи глупаче глупаво !
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Срещу "професионализма" и корумпираността на четирите баби-изКУКОведки досега никой и дума не е обелил - впрочем, нищо чудно, синодалните бабички и старчета от БАН са поне трето поколение коминоиди.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата история е отражение на родната картина
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо не разбрах ! Честно ! Фалшификат е едно, а плагиатство съвсем ама съвсем друго.