Може ли хакерството да бъде етично?

Има "бели" хакери, които помагат, обясни експерт
18 юли 2019 10:49, Красимир Ангелов
18

Държавната администрация има нужда от висококвалифицирани специалисти в IT сферата, за да се справи с пропуските си, смята Милчо Хекимов от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери. Според него в помощ могат да ѝ бъдат т. нар. "бели" хакери.

Още по темата
"В интернет има такива като нас, които имат цел и идея да тестват системите, за да покажат на собствениците им слабостите, а не да ги показват на широката аудитория", коментира той по повод скандала с източването на лични данни през НАП от последните дни.

Подобни действия се считат за незаконни, освен ако нямат предварително сключен договор или писмено споразумение за позволение да се извършват.

"Това със сигурност не е етично хакерство - най-малкото, защото няма подписан договор с НАП и не са уведомени съответните органи. Данните не бива да бъдат споделяни с други лица, които не са в рамките на споразумението", обясни Хекимов.

Според колегата му Павел Георгиев подбудите на "черните" хакери са много: заплаха, политически натиск, изнудване. Целта им е да се изявят пред широката аудитория и да станат известни в интернет, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Идеята е да се чуе, че има бели хакери, да се даде гласност на това, че не всички хакери са лоши. Хората, които се занимават с оценка на сигурността, могат да бъдат открити в интернет", подчерта Хекимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 12 АнонименАх! Ще ли те разберат?!?
14
1
 
2
 
! Отговори
хакери да се хакнат преди 4 години
Значи както има бяла и черна магия, така имало бели и черни хакери.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грабеж*
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Имаше такъв случай преди 2 седмици. Едно момче от Стара Загора откри, че ако си напишеш ЕГНто в един сайт на детска градни, получаваш куп лична информация. Не се изисква никаква идентификация. След като пусна жалби и молби към полиция и община, без ефекти, демонстира, как като можеш, просто да напишеш всички възможни комбинации от ЕГНта (всеки, стигнал до 12 страница на "Програмиране за ***" може) и взе данните на 240 000 души. Арестуваха го ... ама сега всички поне знаем!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АналогияНе. Реално, протича така (в термини на магазин и фирма за сигурност).1 - Наемаш фирма, за да даде оценка на сигурността ти.2 - Подписвате декларации за кое може, кое не може и как се процедира.3 - Извършва се грабеш, като е наличен човек от магазина, който е там, за да обясни на другите служители, какво става, ако заловат крадците, но не се намесва преди това. 4 - Фирмата описва как и какво е направила.5 - Фирмата дава съвети и помага, за премахването на слабостите в охраната.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уау .. УАУА.... ААХАХАХАХАХАНапълно раздухте и таковафте таковата на всички термини и прочие. Няма термини бял хакер и черен хакер. Има white hat и black hat. Kak ще си ги превеждате е ваша работа, но аз си позлвам оригиналнит термини. Или казваме изчислител, вместо компютър?Да, "преподава" се. Един професионален сапьор знае как се плравят бомби и къде се слагат, нали? Но ако не знае, как ще знае, да обезвреди такава ... не как ще знае, да открие и идентифицира такава?
9
1
 
4
 
! Отговори
джепчия преди 4 години
И аз тествах на един човек периферната нервна система дали ще усети че му вадя портофела от джоба това не ме прави престъпник а етичен гражданин
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая,хакерът е по умен от създателя.След,като е невидим ,не е много добре дасе говори за етичност.Казват,че победителите неги съдят.Имаме налагане на лично отношение.Както банкин ни налага квот'си знае,товаетично ли е.Търпиме,той ни е победил,макар нечестно,душевадно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бели хакери,за черни дни.Защо неизлезечовек,специслист и да каже,болката надържавната м,afia.Защо ни говорят небивалици.Чрният хакер -Зоро ли е?По добре е да се каже ,че компютъра есъздаден от хакер и оттам насетне, дасе търси решение,а не да ги белосват.Каква информация изтече- кажете.Знаете ли ,ако хакнат цялата ви IT систе-*** какво ще получат ,като информациязебровите хакери.
6
4
 
6
 
! Отговори
врата в полето преди 4 години
""етичен хакер"" = ""романтичен изнасилвач"" ? ? ? ! !
5
3
 
6
 
! Отговори
Яна преди 4 години
Големи сладури са тия ИТ специалисти и програмисти.Не знам дали ги подбират по-хубави за пред медиите или всички са такива , но тия са готини.И само като се сетя ,че и са добре платени... ММммм... :-)
4
0
 
6
 
! Отговори
Бели крадци преди 4 години
Бели крадци начи, дето тестват шперцове
3
6
 
8
 
! Отговори
Аналогия преди 4 години
Все едно, крадци да влизат и да крадат, да изнесат ценните вещи, после да ги хванат и да кажат че тествали здравината и качеството на входната врата
2
0
 
4
 
! Отговори
Бисер преди 4 години
Моето скромно мнение по случаяАко извършителят е друг трябва да последва нова порция изтичане на данни. Някой ще каже че може да има съучастник, да но ако действително има то няма да дръзнат да ядосат държавата при условие че другарчето е вътре. За мен това е определящо
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ако хакне БСП, но да вземе и да хакне правителството на вожда и учителя това е прекалено. Смъртна присъда му дайте на момчето