Няма еко, няма баби, няма село: Накъде върви биоземеделието ни?

България няма стратегия, посочи Ели Илиева
25 юли 2019 09:10,
20

Все повече българи са готови да плащат повече пари за продукти със зелен етикет. Оказва се обаче, че помощта от държавата не е достатъчна за биопроизводителите.

От 2 години не получават никакво финансово подпомагане от държавата и по тази причина има доста голям отлив на биологични производители, заяви Ели Илиева от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ).

През пролетта се стигна до протести срещу Министерството на земеделието и искане на оставката на тогавашния министър Румен Порожанов.

"Благодарение на нашите протести вече имаме собствен зам.-министър, който да ни защитава правата и участва в стратегия за биологично земеделие. До този момент България няма стратегия, действа се хаотично. Засега има чуваемост и всичко е в рамките на добрия тон", обясни Илиева.

Тя обаче алармира, че няма как да сме конкурентни, ако в нашата финансова рамка не се включват тези компенсаторни плащания. В Германия получават 4-5 пъти повече подпомагане от нас. 90% от нашето производство заминава на Запад като суровина, там се преработва и пристига при нас.

По думите ѝ може да се доверим напълно на продукта, когато той има биологичен сертификат. Отличителният знак е знамето на Европейския съюз в зелено.

"Държавата трябва да има ясна визия за здравословното хранене на хората. Има два вида земеделие - биологично и конвенционално. Няма еко, няма баби, няма село. Основната разлика е, че когато си биологичен, подлежиш на изключителен контрол", подчерта Ели Илиева пред Bulgaria ON AIR.

БАБ е инициирала подписка за забрана на пестициди, които тровят пчелите. На конвенционалните производители не им пука, отбеляза Илиева.

Във връзка с африканската чума, от БАБ смятат, че БАБХ е виновна за разпространението на болестта при свинете у нас. Според Илиева не са взети навременни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елито Илиева сама ли си копае доматите и само био храни ли яде, че нещо не ѝ личи...Моля госпожата да обясни какво прави при жилковата некроза по доматите или пък с т. нар. миризливки /Halyomorpha halys/.Няма да я питам за Leptinotarsa decemlineata...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената помощ от държавата, би трябвало да бъде осигуряване на места за пазари и добри условия за реализиране на продукцията в страната и чужбина. Хората сами ще преценяват откъде и дали да си купуват биопродукцията. Всякакви парични стимули изкривяват пазара и водят до това в бизнеса с биопродукти да влизат всякакви бизнесмени и шмекери, целящи да си присвоят именно тези субсидии с различни схеми. Това важи за цялото ни земеделие, не само за биото.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана на пестицидите и зелена секта диктатура, а резултата ще е гладна смърт. На тези никакви пари не трябва да се дават, всичко една лъжа, лепят си етикети и ти продават плодове и зеленчуци на петорна цена. Без пестициди няма реколта, самите така наречени биопроизводители също ги ползват!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо биоземеделието (а и всяко земеделие)трябва да бъде подпомагано? Това е скрит данък в ЕС. Щом толкова се търси продукцията, на теория, би трябвало да е печелившо. Пазарна икономика му се казва на това.Всеки знае да печели, ако някой друг му плаща разходите, а той само прибира печалбата.И въпреки всичките субсидии, които се изливат, земеделието все е на загуба, и все цените ни са по-високи от продуктите на държави без субсидии. Просто свикнаха да крадат и все не им стига!
11
1
 
4
 
! Отговори
столичани в повече преди 4 години
Какво село, какви баби?Селата у нас са вече два типа - едните, в близост до големите градове и съвсем погражданени, а другите - със "затихващи" функции с по няколко (десетки) обитатели на преклонна възраст.В първия тип, "бабите"-шейсетина годишни още работят (в града) и хич не им се похваща мотика.Втория тип-сами се сещате.Има единични случаи на млади хора, започнали за се занимават с това, но колко са те за страната? На никого не му се кОпа, това е истината. Дори само за себе си и семейството
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест обикновения домат не е вече домат а биопродукт с 300% отгоре? А тия дето не са биопродукти а стари домати те сигурно ги правят в лукойл? Хубава държава си имаме хвала
9
1
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Пише ли на етикета Еко и Био бъдете сигурни че е менте. На скоро имаше статия по този въпрос.Производителите тарикати лъжат.
8
1
 
10
 
! Отговори
Много Зелен преди 4 години
Няма обаче затова има Е-та и то в предостатъчни количества.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая лелка тръгнала да прави пачки, щото лепяла зелени стикерчета на щайгите си.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилният въпрос е има ли все още народ,защото държава отдавна няма,а вие сте тръгнали да търсите бабино екоземеделие!Всичко отдавна е заминало на бабината си трънкина!Народе????
4
1
 
19
 
! Отговори
Накратко ..... преди 4 години
Накъде върви ??? ..... то ПРОПАДА стремително надолу, накъдето се е пуснала и цялата ни държава . Няма управление, няма администрация, няма полиция, няма правосъдие, няма бизнес, няма общество ...всичко става все по-зле и по-зле с всяка изминала година .... Та какво остава за земеделието ни . Едни хора само богатеят възползвайки се от наивноста и търпението на простолюдието . А когато изтупат "брашнения чувал" наречен народ ще се разбягат в по-добри страни да си харчат парите на спокойствие.
3
2
 
12
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
Ами мръднете на 50 км. от София и си купете нещо свястно. Сега има домашни домати,краставици и въобще всякакъв зеленчук. В неделя има пазар в Хисаря и в други градчета.Иначе зимата има в изобилие гръцко,турско и др.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има стратегия - да се унищожи българското производство за да се даде зелена светлина на всичко третокачествено от ЕС! България е погранична територия за бежанци, но те категорично отказват заради ниския стандарт. Къде от продажни политици, къде от глупост се закриха всички конкурентни и що годе качествени производства - мотокари, дискове, ел. енергия и много други! В Бг имаше студенти от над 100 държави, но после им беше отказано и те...продължиха към Англия, където безпроблемно си платиха и се
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да беше само то, здраве му кажи (както викаше баба ми едно време)!